Bulletin svazu

Zdravý seminář

13. 5. 2024 Tereza Kašparová, Ondřej Vospěl, Dalibor Veselý

Již druhý „fyzio“ seminář tohoto roku se konal v sobotu 4. 5. v Praze. Pod vedením Martina Svitka, VI. dan, jsme zavítali k tématům jako prevence zranění, rozbor základních kopů nebo také plynulost sebeobrany. Celkem se nás sešlo osmnáct ze sedmi oddílů.

V úvodu semináře jsme čerpali inspiraci pro rozcvičku, kdy nám Martin ukázal, že zdravá rozcvička vůbec nemusí být nudná. Dále následovala kombinace 2 principů, které většinou cvičíme samostatně, a to síly a ohebnosti. Posilovacími cvičeními s důrazem na flexibilitu jsme si rozšířili svůj teoretický základ i praktické dovednosti. Jako poslední přišly na řadu pohyb a rotace u kopů (stojná noha, kyčel,…), které v taekwondu hodně využíváme, ale málo se věnujeme jejich zdravému provedení.

Po obědě využil Martin krásně našich individuálních problémů, které máme z cvičení nebo nám v cvičení brání. Vybral několik typických obtíží, vysvětlil příčiny vzniku a prošel s námi cvičení, které nám s těmito obtížemi pomohou.

Přesto, že krásné venkovní počasí lákalo k pobytu venku, byla tělocvična a tento seminář to správné místo, kde v sobotu být. Odcházeli jsme plni inspirace a zdravější možná ještě ne na těle (to přijde), ale na mysli rozhodně. Má-li být taekwondo skutečně na celý život, na zdraví musíme dbát, a tak se těšíme, že podobné semináře budou pravidelně pokračovat.

Poznámka vedoucího semináře: Třetí a letos poslední seminář se bude konat již tuto sobotu ve středních Čechách. Ještě zbývá několik volných míst. Rád vás uvidím :-)

Tereza Kašparová (6. kup), Ondřej Vospěl (5. kup), Dalibor Veselý (3. dan)
členové klubu Fénix

MEDIÁLNÍ
PARTNEŘI