Bulletin svazu

Oblastní soutěž pro Prahu a střední Čechy, Čestlice, 19. 5. 2024

28. 5. 2024 Jan Weidlich

V neděli 19. 5. 2024 se ve středočeských Čestlicích uskutečnilo letošní 5. kolo oblastní soutěže pro Prahu a střední Čechy v taekwondu ITF. Soutěž začala již v týdnu před dotčeným datem, organizátoři připravovali nové diplomy pro účastníky, veškerý materiál pro soutěž, organizátoři připravovali rozlosování závodníků dle skupin a v neposlední řadě se také chystali na druhé kolo soutěže pro ty nejmenší závodníky ve věku 4–6 let. Malá Lvíčata celou soutěž zahájila a děti ukázaly rodičům i ostatním, co se v letošním školním roce naučily.

Asi v 10:15 zahájili soutěž na všech třech rinzích i školní děti, žáci, junioři a pár statečných dospěláků, kteří se rozhodli otestovat své závodnické dovednosti poprvé v životě. Tato soutěž je určená právě pro začínající nebo méně zkušené závodníky, kteří na ní mohou získat jistotu a zbavit se trémy a strachu z veřejného vystoupení a v ideálním případě je to skvělá cesta k větším soutěžím. Ale nejen závodníci se tímto způsobem mohou připravovat na větší soutěže. Oblastní soutěže poskytnou dobrý „rozjezd“ a potřebnou praxi i mladým a začínajícím rozhodčím, kteří pak následně mohou, po nasbírání zkušeností na malých závodech, aplikovat naučené dovednosti na závodech typu Pohár svazu nebo na STM závodech, ti nejšikovnější se mohou kvalifikovat i na celorepublikové závody typu MČR nebo třeba mezinárodní CZECH OPEN. Navíc od letošního roku jsou i tyto menší svazové soutěže zařazené do žebříčku ČST ITF, takže i začínající závodníci mohou sledovat svoji aktuální pozici ve svazovém žebříčku a soutěžit se začínajícími kamarády z ostatních oddílů.

No a jak vypadala soutěž v číslech? Květnová soutěž se trefila mezi MČR KUP a SONKAL OPEN – dvě soutěže, které jsou sice určené pro zkušenější závodníky, ale určitě přispěly k tomu, že počet závodníků na oblastní soutěži pro Prahu a střední Čechy byl nejnižší v tomto půlroce. Z oddílů NA-MU, HWA RANG, DAN GUN, GE BAEK Ml. Boleslav, TOI GAE a Kerberos dorazilo 81 závodníků a 6 týmů. Na soutěži probíhaly 3 disciplíny – technické sestavy jednotlivců, technické sestavy týmů a speciální techniky pro mladší a starší žáky. Nejmladšímu závodníkovi byly 4 roky a nejstaršímu bylo…. to se neříká ?, určitě přes krásných 40 let. Celkem závodníci soutěžili v 28 podskupinách, kde probíhaly „boje“ každý s každým, aby si všichni soutěž užili a nešli domů po prvním prohraném/vyhraném zápase. Vítězové obdrželi pamětní diplom a medaili a všichni se rozešli do svých domovů chvíli po 12. hodině. Pevně věříme, že svižná soutěž bez čekání a zbytečných prodlev všechny bavila a dovolíme si konstatovat, že na oblastních soutěžích pro Prahu a střední Čechy si, zatím od ledna 2024, zasoutěžilo 651 účastníků z 11 škol. Budeme se těšit na shledanou na posledním oblastním kole soutěže pro Prahu a střední Čechy v tomto školním roce, které se uskuteční 8. 6. 2024 v Týnci nad Sázavou a na které vás, vaše svěřence i příznivce srdečně zveme.

Jan Weidlich, 4. dan
vedoucí Propagačního oddělení

MEDIÁLNÍ
PARTNEŘI