Bulletin svazu

Moravia Open 2023

22. 11. 2023 Kamil Šamal

Poslední víkend v říjnu patřil v Ostravě taekwondu a kickboxu. Konala se tradiční mezinárodní soutěž v taekwondu a od loňského roku i v kickboxu – MORAVIA OPEN 2023. Do moderní atletické haly ve Vítkovicích se sjelo přes 70 výprav ze 13 států s celkovým počtem přesahujícím 530 závodníků. Z toho bylo 353 taekwondistů z 10 států a z více jak 30 klubů.

9. ročník byl o něco větší než ten minulý, počet zúčastněných států se letos navýšil o 4 země. Vzrostl i zájem taekwondistů si vyzkoušet disciplíny kickboxu. Ano, opět ve stejný čas a ve stejné hale uspořádal klub Fighting arena Ostrava, z.s. soutěž obou těchto sportů. Mohli jsme tak vidět taekwondisty i kickboxery soutěžit ve čtyřech disciplínách. Sestavy, boj, kopy do výšky anebo silové přerážení v taekwondu, v kickboxu pak disciplíny pointfighting, light contact, kick light a popuplární K1. Na turnaji se představilo i několik nejmenších dětí ve věku od 4 do 6 let, pro které byly připraveny speciální disciplíny jako boj s pěnovou nudlí, kopy na rychlost a vymyšlená sestava. Po dlouhé páteční registraci a navážení všech soutěžících mohl v sobotu turnaj začít.

Všichni soutěžící i koučové z Bosny a Hercegoviny, Chorvatska, Estonska, Lotyšska, Makedonie, Nizozemí, Polska, Řecka, Slovenska, Slovinska, Srbska, Ukrajiny a České republiky byli nastoupeni na slavnostním zahájení soutěže v 9:30. Byla připravena 4 tatami pro taekwondo, 3 tatami pro polokontaktní disciplíny kickboxu, jeden ring pro K1 a jedno speciální menší tatami pro nejmenší závodníky. V sobotu se představily seniorské a žákovské kategorie v taekwondu. Na nejmenším tatami se představili ti nejmladší. Bylo zajímavé sledovat, jak děti v předškolním věku mezi sebou soutěží a zároveň fandí svým vzorům, kterým by se jednou velice rády vyrovnaly. Sobotní klání zakončilo předávání pohárů. V neděli se to otočilo. Juniorští taekwondisté a žáci spolu se seniory v kickboxu se utkali o další sady medailí. Jak v sobotu, tak i v neděli jsme mohli vidět zajímavé souboje.

Jako hlavní organizátor chci poděkovat hlavnímu patrnerovi turnaje statutárnímu městu Ostrava, Českému svazu taekwon‑do ITF a Českému svazu full contactu, Národní sportovní agentuře a sponzorům Cleanlines a safety, Koňská mast a Pro stavby za finanční pomoc, bez které by se turnaj nemohl uskutečnit.

Dále děkuji všem rozhodčím v čele s Davidem Chlebkem (taekwondo) a Janem Fránou (kickbox), organizátorskému týmu perfektně řízenému Patrikem Kurtišem, Ivanovi Raitrovi za výsledkový servis (taekwondo), stejně jako Jarce Němečkové a jejímu týmu za výsledkový servis (kickbox), Ondřeji Deingruberovi za pomoc se zapojením elektronického bodování, své partnerce Patricii Čejkové a všem skvělým rodičům za neocenitelnou pomoc s bufetem, a samozřejmě v neposlední řadě koučům a závodníkům za předvedené výkony. Výsledky z Moravia OPEN 2023 se započítávají do žebříčku Českého svazu taekwon‑do ITF 2023 – TOP ten ligy a kickboxerům do hodnocení národních pohárů.

Těším se na vás zase za rok.

Nejúspěšnější jednotlivci:

Mini chlapec: Jakl Ondřej, Brno (ČF): 2 – 0 – 0
Mini děvče: Koziarová Adéla, Frýdek-Místek (ČR): 3 – 0 – 0
Žáčci chlapec: Laža Janek, Frýdek-Místek (ČR): 3 – 0 – 0
Žáčci děvče: Mullerová Anna Jůlie, Fighting arena (ČR): 2 – 1 – 0
Mladší žák: Amier Patrik, Brno (ČR): 3 – 0 – 0
Mladší žákyně: Berlová Jůlie, GBHS (ČR): 2 – 1 – 0
Starší žák: Macháň Lukáš, Brno (ČR): 3 – 0 – 0
Starší žákyně: Trčková Linda, Brno (ČR): 2 – 1 – 0
Mladší junior: Sobolev Damir, Estonsko (EST): 2 – 0 – 0
Mladší juniorka: Trčková Eliška, Czech team (ČR): 2 – 0 – 1
Starší junior: Mišovic Matěj, Reprezentace (ČR): 1 – 1 – 0
Starší juniorka: Šrubařová Karla, Ostrava (ČR): 2 – 1 – 0
Senior: Svoboda Martin, Ildong (ČR): 3 – 0 – 1
Seniorka: Hvězdová Pavla, Hwarang (ČR): 2 – 0 – 1

Nejúspěšnější výpravy celkově:

1. Frýdek-Místek, z.s.
2. Fighting arena Ostrava, z.s.
3. Brno

Nejúspěšnější výpravy taekwondo:

1. Frýdek-Místek, z.s. – 102 bodů: 20 – 12 – 17
2. Fighting arena Ostrava, z.s. – 76 bodů: 14 – 13 – 7
3. Slovakia team (SVK) – 71 bodů: 11 – 10 – 17

Nejúspěšnější výpravy kickbox:

1. KS Mistral Wojkowice (PL) – 52 bodů: 17 – 6 – 4
2. KS Mistral Wojkowice (PL) – 48 bodů: 10 – 17 – 9
3. Falcon kickbox Vysoké Mýto – 40 bodů: 7 – 0 – 0

Odkaz na článek v KAOCKO

Ing. Kamil Šamal
hlavní organizátor

MEDIÁLNÍ
PARTNEŘI