Bulletin svazu

Mistrovství ČR v taekwondu ITF 2023 – vrcholná soutěž držitelů technických stupňů DAN

23. 11. 2023 Jan Weidlich

O tomto víkendu hostil středočeský Nymburk nejvyšší letošní soutěž v taekwondu ITF v ČR. Na MČR se utkalo 323 závodníků z 23 výprav. V sobotní části soupeřili o vzácné kovy žáci, senioři a veteráni a neděle byla věnovaná juniorské věkové kategorii.

Přípravy na letošní nejvýznamnější závod začaly již v minulém týdnu vážením výprav v jednotlivých regionech. Páteční registrace byla ukončena okolo 19. hodiny a následovalo setkání koučů, kde vedoucí oddělení rozhodčích Jiří Teslík seznámil zástupce jednotlivých výprav se specifiky letošního MČR, připomenul některé novější body ze soutěžních pravidel a proběhla závěrečná kontrola seznamů účastníků, aby byly k dispozici veškeré podklady pro vytvoření časového harmonogramu. Ten byl ještě v pozdních večerních hodinách doladěn, takže všichni účastníci měli ráno k dispozici rozpisy s ringy a časy jednotlivých utkání.

Po ranním uvítání všech účastníků a vyhlášení výsledků letošní svazové fotosoutěže a předání cen vítězům se rozeběhly soutěže na všech šesti rinzích a sportovní bitva o cenné vavříny v technických sestavách a speciálních technikách mohla vypuknout. Chvíli po desáté hodině začala utkání ve sportovním boji žákovských kategorií, které okolo poledne nahradily věkové kategorie starší – senioři a ještě o chvíli později veteráni. Tradiční závěr dne pak patřil disciplíně hosin sool (sebeobrana) a silovému přerážení. Poté, co dopraskaly desky ve stojanech a z ringu číslo 6, kde se přeráželo, odešli senioři a veteráni, byli vyhlášeni nejúspěšnější závodníci sobotní části soutěže a všichni se rozešli na večeři a relaxovat před dalším závodním dnem. A jak dopadl den s pořadovým číslem 1 v hodnocení overall? Mezi seniory byl nejúspěšnější Jiří Novák z pražského Sonkalu a na stupních vítězů mu sekundovala Aneta Nekorancová ze školy GE-BAEK. Mezi mladšími žáky opanoval hodnocení overall Patrik Amler z Brna a Julie Berlová z GBHS. Starším žákům pak dominoval Jan Václav Vladyka ze školy GBHS a po boku mu stála Eva Lejsková z jihočeského Velešína. Vyhlášenými veterány pak byli jihočeský Zdeněk Rubeš ze školy Tong-Il s Ladou Weidlichovou ze školy NA-MU.

Celá neděle se pak nesla ve znamení juniorské věkové kategorie. Ráno bylo zahájeno soutěží v technických sestavách a okolo 10. hodiny se přidaly boje na rinzích 1–5. Na 6. ringu skákali celé dopoledne junioři a odpoledne je u speciálních technik vystřídala děvčata, která zakončila část soutěže na ringu 6 týmovými disciplínami. Nejvýše a nejdále mezi staršími juniory/kami doskočili Aneta Vostrá a Tadeáš Dobrovolný, v mladší věkové kategorii pak všechny ostatní přeskákali Eliška Trčková a Radim Hložek. V soutěži juniorských týmů kralovala děvčata z NA-MU a chlapecký tým z GBHS. Závěr nedělní soutěže patřil juniorským sebeobranám, které byly velmi vyvedené a ukázaly divákům, že v přicházející generaci je několik výrazných talentů, které se jistě objeví i v reprezentačním výběru pro příští rok. No a kdo byl z juniorů nejúspěšnější v celkovém hodnocení jednotlivců? Mezi staršími juniory nejvíce bodů sesbírali Aneta Vostrá z GBHS a Tadeáš Dobrovolný ze školy Tong-Il. Nejúspěšnější mladší juniorkou byla vyhlášena Eliška Trčková z Brna a nejúspěšnějším mladším juniorem se stal Radim Hložek ze severomoravské Fighting areny.

Finální zakončení celého MČR znamenalo i vyhlášení nejúspěšnějších škol. Pohár nejúspěšnější školy putoval do GE-BAEK HOSIN SOOL, pomyslné stříbro vybojoval pražský SONKAL a na bronzové příčce se umístila škola SILLA. Vyhlášením nejúspěšnějších škol bylo zároveň i oficiálně ukončeno letošní MČR 2023, děkujeme všem účastníkům i podporovatelům, rozhodčím i realizačnímu týmu a budeme se těšit na další ročník a soutěže v taekwondu ITF.

Jan Weidlich
Propagační oddělení

MEDIÁLNÍ
PARTNEŘI