Bulletin svazu

Mezinárodní technický seminář ITF

31. 1. 2024 Petr Pařík

O víkendu 27.–28. ledna 2024 uspořádalo Technické oddělení Českého svazu taekwon‑do ITF první Mezinárodní technický seminář ITF letošního roku, který se vysílal online na platformě Zoom. To pro velkou část světa představuje jedinečnou a často i jednou možnost a příležitost učit se originální taekwondo. Seminář vedl velmistr Hwang Ho‑jong (9. dan), předseda technické a vzdělávací komise ITF a nejvyšší technická autorita ITF, za pomoci zkušených asistentů a překladatelů mistrů Martina Zámečníka (7. dan) a Ondřeje Vrábela (7. dan). Velký dík patří členům klubu Sonkal, kteří zajistili nejen přípravu prostoru pro seminář a samotné vysílání, ale také veškeré nezbytné předcvičování.

První část semináře v sobotu dopoledne začala vysvětlením kompozice taekwonda, teorie síly, terminologie a správného provedení základních technik. Následovalo předvedení vzorů Čchon-dži až Čung-gun s vysvětlením nejdůležitějších pohybů. Druhá část semináře v sobotu odpoledne pokračovala předvedením vzorů Tchoe-gje až Kje-bek. Dále následovalo vysvětlení a předvedení kompletního systému matsogi (od sambo matsogi do čaju matsogi) a sebeobrany (hosinsul). Třetí část semináře v neděli dopoledne byla věnována zbývajícím vzorům Ui-am až Tchong-il. Velmistr Hwang Ho‑jong také průběžně odpovídal na různé otázky účastníků týkající se provedení technik.

Semináře se zúčastnilo více než 90 účastníků z Anglie, Bulharska, Česka, Dánska, Estonska, Finska, Grenady, Grónska, Irska, Jamajky, Japonska, Jižní Afriky, Kanady, Kypru, Malajsie, Moldavska, Nepálu, Nizozemska, Norska, Nového Zélandu, Polska, Řecka, Skotska, Slovenska, Spojených států amerických a Zimbabwe.

V březnu proběhne (opět online) Mezinárodní instruktorský kurz ITF s velmistrem Hwangem a na konec května se připravuje „offline“ Mezinárodní technický seminář ITF s velmistrem Hwangem v Praze. Na obě akce jste srdečně zváni.

Ing. Petr Pařík, Ph.D.
prezident svazu

MEDIÁLNÍ
PARTNEŘI