Bulletin svazu

Jaký byl Sonkal Open 2024?

28. 5. 2024 Ondřej Vrábel

Neodpovím, protože to musí říci závodnici, koučové, rozhodčí a také rodiče. Nicméně řeknu vám pár zajímavostí a postřehů. Určitě byl letos více na čas, protože se neprotahovalo vážení a ranní porady se stihly velmi svižně. Po 10. hodině se seřadilo 286 soutěžících z 25 škol na slavnostní nástup a za chvíli se vše rozběhlo na tradičních 6 tatami. Vlastně by jich většinu dne mohlo být i sedm, protože počet rozhodčích byl skvělý. Místo přesunu tatami jsme vytvořili sedmý sbor rozhodčích a rotovali jej mezi jednotlivými ringy pro případné pauzy.

Jsem rád, když se soutěž rozjede a je možné se alespoň na chvíli podívat kdo a jak cvičí, bojuje. Vždy mě strašně namotivují ti nejmladší. Je radost pozorovat na několika metrech kolem ringu tu směs emocí, jak samotných závodníků, tak jejich kamarádů, rodičů. Vidíte nervozitu, odhodlání, zarputilost, nadšení, zklamání. Prostě skvělý mix emocí, který k závodění patří.

Postupně na jednotlivá tatami nastupují junioři a juniorky u kterých už je vidět ostřílenost, ale ta chuť vyhrát, být nejlepším tam pořád je. Sportovní boj nabídl spoustu zajímavých zápasů, a bylo jedno zda se jedná o modrý nebo černý pásek.

V mezičase proběhly soutěže s reakčními světly Blazepod, které jsme otestovali na prosincovém Ataxon Openu. Výherce v tomto týdnu vyhodnotíme a slíbené medaile co nejdříve pošleme přes vedoucí škol.

Vyšší moc si řekla, že soutěž běží moc svižně a zasáhla v podobě výpadku elektrické energie. Tedy odnesl to pro soutěž nejdůležitější okruh s elektrickými zásuvkami. Technici Sportovního centra promptně vyřešili a 15 minutový výpadek byl jen pauzou na vydýchání a občerstvení.

Konec soutěže se nezadržitelně blížil nástupem seniorských závodníků, kde úřadovali především členové reprezentace pořádající školy Sonkal. Zápasy to byly velmi zajímavé a skvělým zakončením intenzivního soutěžního dne.

17. hodina udeřila a byl čas předat medaile posledním soutěžícím a také nejúspěšnějším jednotlivcům. Těmi se stali: Mladší žák – Ventura Tadeáš (Silla) Mladší žákyně – Straková Lenka (Silla) Starší žák – Němeček Dominik (Silla) Starší žákyně – Heydušková Lucie (Silla) Mladší junior – Sekera Jan (Sonkal) Mladší juniorka – Trčková Eliška (Brno) Starší junior – Dvorský Adam (Brno) Starší juniorka – Simandlová Tereza (Sonkal) Senior – Novák Jiří (Sonkal) Seniorka – Nekorancová Aneta (Gebaek)

Celkové pořadí škol dopadlo takto: 1. Sonkal (18–7–9) 2. Silla (15–8–3) 3. Brno (10–11–8)

Chtěl bych touto cestou poděkovat všem účastníkům, tedy závodníkům, koučům, organizátorům a rozhodčím za účast a především za výkony a skvělou práci! Dále Magistrátu hlavního města za finanční podporu, Českému svazu taekwon‑do ITF za finanční a materiální podporu, Ataxon a Hayashi za finanční podporu pro naše nej závodníky.

V průběhu tohoto týdne se postupně těšte na fotografie na www.sonkal.cz a sociálních sítích Sonkalu. Následovat bude i sestřih a celková reportáž.

Za pořádající školu Sonkal se těším na viděnou 7. prosince při Ataxon Openu a 17. května 2025 při dalším Sonkal Openu!

mistr Ondřej Vrábel, 7. dan
vedoucí školy Sonkal

MEDIÁLNÍ
PARTNEŘI