Bulletin svazu

Česká reprezentace na mezinárodním turnaji King of Taekwondo

3. 12. 2023 Filip Gavlas

První víkend v prosinci se česká reprezentace vydala do řeckého města Soluň, kde se konal mezinárodní turnaj King of Taekwondo. Česká 26členná výprava se skládala především ze starších juniorských a seniorských závodníků. Turnaje se účastnilo okolo 1 500 závodníků ze 17 zemí včetně výpravy ze vzdálené Argentiny.

Česká výprava přiletěla v pátek 1. prosince v odpoledních hodinách do Soluně a ihned po příletu se přesunula do sportovní haly vzdálené asi půl hodiny od letiště. Po registraci a vážení, které všichni zvládli bez problémů, se okolo 17. hodiny rozjely první kategorie technických sestav na všech 7 rinzích. Přes značnou únavu z cestování a brzkého vstávání se našim závodníkům podařilo předvést skvělé výkony a někteří se probojovali až do finálových a semifinálových kol. Páteční soutěž skončila okolo desáté hodiny večerní a pak hned následoval přesun na hotel, kde nás čekala večeře a zasloužený odpočinek.

Druhý den byl určen pouze disciplíně matsogi. Od 8 hodin se opět na všech rinzích rozjely nejdříve juniorské a následně seniorské kategorie. Vybojovat medaili ve velmi silné konkurenci především řeckých bojovníků a bojovnic, navíc na domácí půdě, byl opravdu oříšek. V některých případech bylo zapotřebí nejdříve „porazit” rozhodčí, kteří automaticky bodovali každou akci domácím, a naše tvrdé zásahy častokrát zůstaly bez bodů. Přesto se několika našim závodníkům podařilo probojovat až do utkání o medaili a naše závodnice Eliška Trčková a Petra Jíchová dokonce vybojovaly příčku nejvyšší, když ve svých kategoriích nenašly přemožitelky. Gratulujeme!

Sobotní den byl dlouhý a večerní program šampionátu patřil zahajovacímu ceremoniálu, kde mimo jiné proběhla i krátká taekwondo exhibice. Po poděkování pořadatelů závodu všem zúčastněným školám následovala finálová utkání týmového sportovního boje seniorů a seniorek. Nutno poznamenat, že začátek tohoto velkého a divácky velmi atraktivního finále byl okolo 23. hodiny večer a oběma našim týmům, jak seniorů, tak seniorek, se do tohoto finále podařilo probojovat. Přesto že byli naši závodníci po náročném dni velmi unavení, předvedli neuvěřitelné výkony. Aby toho nebylo málo, pořadatelé se rozhodli ještě na poslední chvíli změnit systém finálového boje, kdy místo klasického „nasazování” jelo všech 5 bojovníků v jednom 5minutovém zápase, kdy se po každé minutě střídali dle předem nastaveného pořadí, přičemž body se kompletně sčítaly a výsledné skóre rozhodlo o vítězi. Tahle změna nejdřív vyvolala velké obavy, ale nakonec, jak se zdá, nám hrála do karet a oba naše týmy, jak mužský, tak ženský, dokázaly porazit místní řecké týmy postavené z nejlepších bojovníků a bojovnic. Bravo!!!

Děkujeme za vzornou reprezentaci a těšíme se na viděnou s reprezentací opět v lednu na víkendovém kondičním soustředění.

Ing. Filip Gavlas, DiS.
trenér státní reprezentace taekwon‑do ITF
MEDIÁLNÍ
PARTNEŘI