Bulletin svazu

Letní kemp nejen s velmistrem Hwang Ho‑jongem 2024

12. 8. 2024 Iveta Gajdová

V termínu od 31. 7. – 4. 8. 2024 se uskutečnil tradiční Letní kemp taekwonda. Ráda bych se s vámi podělila o své dojmy. Kemp je skutečně výjimečným a poutavým místem, kde se snoubí disciplína, sebedůvěra a umění korejského taekwonda. Ačkoli jsem se na kemp vracela podruhé, další ročník mě překvapil spoustou inovací v přístupu k technikám, učením i samotném duchu komunity.

Tentokrát pojala naše škola Kangsong dopravu na kemp, který pořádá mistr Martin Zámečník ze školy Ge-Baek HosinsoolBeztahově u Votic, jinak. Loni si každý člen obstarával dopravu do kempu sám. Letos jsme jeli všichni účastníci na kemp tam i zpět společně, a to vlakem. Sabonim Michal nás tak ještě cestou provedl některými významnými památkami Prahy. Tím jsme se obohatili o další zážitky a zároveň se chovali v souladu s filozofií encyklopedie taekwonda, která vybízí k cestování a poznávání své země.

Jedním z nejzajímavějších prvků letošního kempu byl zásadní důraz na mentální trénink. Kromě fyzické přípravy, dbání na správnou techniku, nápřahy a pohyb v technických sestavách nás velmistři, mistři i instruktoři vedli k pochopení síly mysli a klidu v boji. V rámci tohoto mentálního tréninku jsme se učili koncentraci a kontrole dechu, což nám pomůže nejen v době cvičení, ale i v běžném životě.

Velký zážitek nám zůstal z tréninku s velmistrem Waynem Brownem, který kladl důraz na sociální integraci. Když vedl velmistr trénink s barevnými pásky, zaměřil se na pochopení filozofie TKD. Vysvětloval, proč a jak se správně váže pásek, a zadal nám úkol, abychom si ho navzájem uvázali. Zeptal se nás, jak máme velkou rodinu, aby nám následně vysvětlil, že i my jsme v taekwondu rodina, a stejně jako učitel učí žáky, tak i starší učí mladší, zkušenější pak méně zdatné. Závěrem nám kladl na srdce, abychom si pomáhali, předávali si znalosti a nezapomínali vytvářet lásku. Tímto způsobem s námi velmistr Wayne prováděl rozcvičky, kde jsme hráli hry, abychom zapojili právě tu zmiňovanou sociální integraci, představivost a sílu mysli.

Úžasným způsobem vedl trénink pro barevné pásky také velmistr Hwang Ho‑jong. Jeho časté opakování základních technik nám pomáhalo sledovat a analyzovat naše pohyby a techniku. Tento přístup umožnil každému z nás získat individuální zpětnou vazbu a tím jsme mohli zdokonalit své dovednosti na úplně novou úroveň. Naučili jsme se nové věci a vylepšili se v těch původních. Například Chon-Ji teď cvičíme s větší lehkostí. Jednou nám velmistr Hwang zadal rozcvičku hrou fotbalu, která oživila atmosféru. Sám to zpestřoval tím, že když jeden tým dostal míč na požadovanou stranu, tak jej velmistr kopl schválně nazpět. Našemu sabonimu Michalovi bylo velkou ctí, že se po celou dobu kempu stal velmistrovou pravou rukou a asistoval mu při všech trénincích. Pro nás ostatní byla role Michala ukázkou, jak se vzájemně podporovat a učit se od sebe.

Příjemným bonusem pro náš tým byla možnost zkoušky pro barevné pásky přímo na tomto kempu. Vůbec poprvé v životě jsme absolvovali zkoušky nejen před velmistrem Hwang Ho‑jongem (9. dan), ale i prezidentem anglického svazu BTF velmistrem Waynem Brownem (9. dan). Stálo nás to ovšem zdvojené úsilí. Netušili jsme, že mimo program tréninků v kempu, budeme také na osobních trénincích dvakrát denně, v sedm hodin ráno i večer. Sabonim Michal nám tím připomínal, že i „vytrvalost má svou cenu“. :D :D Tahle zkušenost mi připomněla také dřívější trénink s mistrem Martinem, kde nám předával základní vědomosti v teorii způsobem „DO”, kdy nás nutí používat i hlavu, a my jsme si mysleli, že budeme trénovat jen tělo. :D Tréninky s Martinem byly zaměřeny také na koordinaci cvičení s tyčemi a obranu proti útoku tyčí, což bylo pro nás něco nového.

Naši nejmenší členové školy Kangsong se naučili spoustu nových věcí. Davča se naučil nové vědomosti během tréninku a následně se vyšvihl u večerní teorie, kde popsal správně otázku pro zkoušku na 1. dan. Karolínka byla unavená, vyčerpaná, ale zocelilo ji to a pozitiva převážila. Lucinka si v tom návalu tréninku stihla užít bazén a byla fascinovaná ledničkou na pokoji. Kristýnka na kempu prožila své první kupové zkoušky s vysokým hodnocením. Marťa s Martinem nejvíce ocenili trénink s velmistrem Brownem, kterému asistovali Paul KnightonPeterem Reganem. Jejich podpora individuálního přístupu byla velmi cenná. Naši nejmenší Oňa a Dejv si užívali volný přístup do tělocvičny a k našemu překvapení byli všude první. Pavel byl nedílnou součástí týmu a pro nás velkou posilou a bylo pro něj přínosem, že tréninky probíhaly v jiném než mateřském jazyce a tím se učil víc vnímat a soustředit se.

Největší dojem na mne udělala síla komunity v rámci kempu. Každý účastník, od začátečníků po pokročilé, se cítil jako nedílná součást celku. Vzájemná podpora, noví přátelé, sdílení zkušeností a povzbuzování byly klíčovými prvky, které vytvořily prostředí plné energie a inspirace. Zážitky z kempu zahrnovaly různé aktivity a tréninky, které nám poskytly příležitost rozvíjet své dovednosti a získat nové znalosti.

Celkově lze říci, že Taekwondo kemp 2024 byl nejen místem pro zdokonalení bojových dovedností, ale také místem pro rozvoj osobnosti a vytvoření silné komunity. Těším se, až se budu moci vrátit znovu a objevit další nové prvky, které tento kemp nabídne.

Za Kangsong Hlučín bychom chtěli upřímně poděkovat celému týmu Ge-Baek Hosin sool včetně jejich mistra Martina Zámečníka za organizaci této jedinečné akce, na kterou se budeme rádi vracet.

Iveta Gajdová
členka klubu Kangsong

MEDIÁLNÍ
PARTNEŘI