Bulletin svazu

Lednové školení národních svazových rozhodčích v taekwondu ITF v Praze

30. 1. 2019 Jiří Teslík

O víkendu 25. – 26. ledna 2019 proběhlo v Praze pro celý region Čechy školení nových národních rozhodčích, ale proběhla současně také zkrácená verze školení pro stávající rozhodčí s dosud platnou licencí.

Český svaz taekwon‑do ITF přistoupil od roku 2019 k výrazné změně v soutěžních pravidlech, dle aktualizovaných změn schválených na kongresu mezinárodní federace taekwonda (ITF) koncem roku 2017.

V loňském roce členové oddělení rozhodčích a mezinárodní rozhodčí pečlivě sledovali a vyhodnocovali na mistrovství Evropy V Estonsku i mistrovství světa v Bělorusku vývoj, aplikaci a reálnou použitelnost jednotlivých změn v pravidlech a od roku 2019 přistupujeme také my k celé řadě změn v soutěžních pravidlech.

Proto bylo také nutné povolat k aktualizaci znalostí pravidel také naše stávající rozhodčí, mezinárodní instruktory a mezinárodní rozhodčí.

V Praze se sešlo téměř šedesát členů svazu, kdy přibližně polovinu tvořili zájemci o celé nové školení a druhou polovinu pak naši ostřílení matadoři rozhodčí, kteří si své znalosti nových ITF pravidel aktualizovali.

První den začal v prostorech školy GBHS teoretickou částí pro nové rozhodčí. Tým školitelů byl složen z členů oddělení rozhodčích a to Bc. Jiřím Teslíkem (vedoucí oddělení), mistrem MUDr. Rostislavem Kaňkou (Jižní Čechy) a Ondřejem Vrábelem (Praha a střední Čechy). S registrací ochotně pomohla Petra Rouhová ze školy Dallyon, kterou velmi dobře znáte ze soutěží.

V sobotu jsme se všichni přesunuli do moderních prostor Autocontu v Opatov Parku, kde se připojilo na 30 současných rozhodčích a s Ondřejem Vrábelem se v oddělené místnosti pustili do seznamování se změnami v pravidlech, které budou aplikovány již na Poháru Českého svazu taekwon‑do ITF v Brně (15. – 16. 2. 2019) a ve větší míře pak na mezinárodním Czech OPEN 2019 v Nymburce (1. – 3. 3. 2019).

Noví rozhodčí si své dovednosti natrénovali také v praktické části při rozhodování technických sestav a sportovním boji.

Závěr patřil mimo diskusi a věcným dotazům již tradičně testům ze znalostí pravidel, které byly celkově přepracovány ve prospěch ještě větší praktičnosti a samozřejmě také s ohledem na nová pravidla ITF, která budou aplikována na našich soutěžích.

Všichni úspěšní kandidáti budou s výsledkem testu obeznámeni, stejně jako vedoucí škol a poté bude aktualizována databáze svazových rozhodčích na webu. Všichni úspěšní absolventi získávají licenci platnou po dobu tří let od tohoto školení, respektive mezinárodní rozhodčí a instruktoři na dobu neurčitou.

Rozhodčí již obdrželi první tištěnou verzi pravidel ITF v češtině, která ještě prochází finálními korekturami a následně budou tato pravidla umístěna na svazovém webu ke stažení pro všechny.

Připojuji několik zásadních změn pro naše kouče, rozhodčí i závodníky:

  • doboky starého designu budou povoleny na soutěžích jen do konce roku 2019
  • zcela nově je popsáno chování, oděv, napomínání a diskvalifikace kouče (mj. nesmí mít žvýkačku, čepici, kraťasy, jiný než sportovní oděv a obuv, nesmí narušovat soutěž hlasitými či nevhodnými projevy, je zodpovědný za chování svých svěřenců po celou dobu jejich pobytu v hale apod.)
  • aktualizace (redukce) položek za "0" v technických sestavách (tul)
  • tým má v technických sestavách max. 10 sekund na nástup, jinak je diskvalifikován
  • za nástupy týmů se nepřidávají body, lze však body snížit za nevydařený nástup
  • pozdrav poroty a týmů v tulech i sportovním boji (matsogi) neřídí kapitáni, ale středový rozhodčí
  • technický stupeň dan cvičí tuly dvoukolově již od eliminace, oba dva tuly cvičí soupeři společně (mimo Czech Open, tam cvičí volitelnou sestavu samostatně). Volitelná sestava musí být pouze v rozsahu na příští zkoušku, povinná od Chon-Ji do příští zkoušky
  • technický stupeň kup cvičí dvoukolově až finále, volitelná sestava musí být buď sestava na současný pásek nebo příští zkouška, povinná od Chon-Ji do příští zkoušky
  • v matsogi jsou povinné chrániče rukou 10oz (mimo žáky), doporučeno v modré/červené barvě
  • nově jsou povinné chrániče holení a helma pro všechny
  • juniorky a starší budou mít povinný chránič prsou od roku 2020
  • váhové kategorie jsou nyní v souladu s ITF, v ČR přibyly zpět také krajní váhy
  • v matsogi se bojuje v čistém čase
  • taktické vyhýbání se boji je penalizováno žlutou kartou a současně také zavádíme žluté a červené karty
  • v týmovém matsogi musí soupeř nasadit závodníka do 20 sekund, jinak prohrává zápas
  • všichni závodníci musí povinně nastoupit s nasazenými chrániči nohou
  • v sebeobraně je délka "intra" limitována na 10 sekund, ukázka pak pro všechny 40–60 sekund. Všichni členové týmu musí být ze stejné věkové skupiny
  • stručně byli všichni seznámeni také s tzv. videoprotestem, který však do odvolání v ČR nezavádíme
Bc. Jiří Teslík
vedoucí Oddělení rozhodčích Českého svazu taekwon‑do ITF

MEDIÁLNÍ
PARTNEŘI