Bulletin svazu

Mistrovství Evropy 2024 v taekwondu ITF – den třetí

20. 4. 2024 Jan Weidlich

Celý tým se prokousal třetím závodním dnem – aneb od ranního předávání medailí za výkony z předešlého dne k předávání večernímu. Den byl plný emocí a fantastických zážitků, tak se na něj pojďme podívat podrobněji.

Dopolední část byla zahájena po předání medailí z předešlého dne. My jsme tak mohli na stupních vítězů vidět Matěje Mišovice (1. místo a titul Mistra Evropy v technických sestavách), Huberta Skálu (2. místo v technických sestavách), Honzu Zachrdlu (3. místo v technických sestavách), Jirku Nováka (2. místo v technických sestavách), Veroniku Rožboudovou (2. místo v technických sestavách), Štefana Majdána (2. místo v technických sestavách), Ondřeje Cháberu (2. místo v technických sestavách), Honzu Dvořáčka (1. místo a titul Mistra Evropy v technických sestavách) a Ladu Weidlichovou (2. místo v technických sestavách).

Dopolední část dne pro nás dále znamenala velké množství utkání ve sportovním boji (zejména juniorů a juniorek, z nichž někteří začali svoji cestu ze skupin již v závěru předchozího dne, stejně jako někteří jejich starší kolegové), ale své si k bojům řekli i seniorky a senioři. O co byla první bojující dvojice pro nás nepříjemnější, o to více pak byl zajímavější její boj pro diváky a rozhodčí. Dvojici Postl x Knyshov (oba sportovní boj seniorů, do 85 kg) bychom mohli bez uzardění nazvat předčasným finále. Ondřej Postl (úřadující Mistr Evropy 2023 ve sportovním boji) prošel do semifinále přes 3 soupeře v základní skupině a prakticky totéž se událo u Stepana Knyshova. Jejich vzájemný souboj však mohl vyhrát jen jeden a pro rok 2024 se stal vítězem Stepan a Ondru tak vystřídal na postu Mistra Evropy ve sportovním boji do 85 kg. Ondřejovi zůstalo třetí místo a bronzová medaile. Tedy obrácený gard, než jsme mohli vidět na loňském ME v italském Jesolu.

Jirka Novák (sportovní boj seniorů, 92 kg), který postoupil ze své skupiny jako druhý, se v pátek probojoval až do finále, které bylo velmi silové a zároveň na tuto váhovou kategorii i poměrně dynamické. Ve vyrovnaném boji, který několikrát skončil i společným objetím těžkých soupeřů na zemi, vybojoval skvělou stříbrnou medaili.

Aneta Nekorancová (sportovní boj ženy, 57 kg) prošla bez potíží svojí skupinou, aby pak narazila na řeckou soupeřku, která ji v postupu do finále zastavila. Anetka tak vybojovala další bronzovou medaili do české sbírky vzácných kovů. Obdobně úspěšná byla ve své skupině Nikola Kaprálová, která se kvalifikovala do zítřejšího pokračování sportovního boje, takže jí držíme palce. Do konce dobojovala svá utkání i Anežka Čurdová, která si finálovým bojem s mnohem zkušenější slovinskou závodnicí zajistila další medaili do své sbírky a vylepšila tak týmové skóre o jednu stříbrnou medaili.

Další boje pokračovaly i na ostatních rinzích, kde bylo možné vidět rychlého Martina Miffka (sportovní boj starší junioři, 75 kg), Matěje Bacílka (sportovní boj starší junioři, 69 kg), Radima Hložka (sportovní boj starší junioři, 60 kg) nebo dlouhonohé bojovníky Jeliseje Čornoknyžnyje a Marka Pavlase. Ani dámské osazenstvo včetně hlasitě podporované Nikol Kaprálové, Evy Lejskové nebo Kateřiny Teslíkové a Kateřiny Kadlubcové se nechtělo zahanbit, ale do konce závodního dne z těchto dvou skupin „necinkla“ zatím žádná další medaile. Zatím. Jak z chlapecké, tak i z dívčí skupiny však máme postoupivší do dalších částí soutěže, takže se v sobotu máme na co těšit.

Asi samostatnou kapitolou pak byla dvě jména – Matěj Mišovic (sportovní boj starší junioři, 69 kg) a Eliška Trčková (sportovní boj mladší juniorky, 60 kg), kteří oba postoupili s lehkostí do dalšího dne. U Elišky, která v roce 2023 vybojovala zlato v italském Jesolu, všichni očekávají, že půjde do finále své váhové kategorie a bude chtít zopakovat svůj loňský úspěch. Matěj předvedl lehkonohý boj plný výskoků, otoček a perfektního pohybu po ringu, kde soupeře trestal za každou chybku parádními kopy v odskakovaných otočkách nebo super rychlými pěstmi a následnou perfektní kontrolou vzdálenosti, a to vše s velkou grácií.

Den třetí však byl i ve znamení speciálních technik a soutěž v tukgi byla pro nás velmi napínavá, když juniorský tým na ringu 7 dával řádně zabrat nejen rozhodčím a soupeřům, ale i koučům a přihlížejícím, když ve finálovém rozstřelu o zlato setrval, spolu s vyrovnanými soupeři z Ukrajiny, více jak 45 minut a postupně zvyšoval tepovou frekvenci všech okolo. Po téměř hodinovém rozstřelu nakonec rozhodli rozhodčí u techniky dollyo chagi o vítězství ukrajinského týmu, přičemž výsledek nepomohl zvrátit ani protest na použití ne zcela korektní úderové plochy ukrajinského závodníka. Ale to už je sportovní život, jeden vždy vyhraje a druhého to občas bolí nebo mrzí, každopádně do Českých zemí putovalo týmové stříbro.

Z medailových výčtů tedy přibyly za pátek jedna zlatá Stepana Knyshova, dvě stříbrné Anežky Čurdové a Jiřího Nováka a dvě bronzové Anety Nekorancové a Ondřeje Postla – vše z bojů. Týmové stříbro ze speciálních technik juniorů završilo včerejší bilanci. A jaká jsou tedy celková čísla po 3. dni? Celková bilance po 3. dni je 8 zlatých, 11 stříbrných a 13 bronzových. Česká republika je stále na celkovém třetím místě a stejně jako v roce loňském nás ze 4. místa stíhají Bulhaři s bilancí 6–3–27. Těšíme se na shledanou v sobotu.

Jan Weidlich, 4. dan
vedoucí Propagačního oddělení

MEDIÁLNÍ
PARTNEŘI