Bulletin svazu

Vyhlášení celoročního žebříčku Českého svazu Taekwon–Do ITF za rok 2018 ve věkové kategorii starší žáci a starší žákyně

1. 2. 2019 Kamil Šamal

Rok 2018 je za námi a můžeme začít vyhlašovat vítěze Žebříčku Českého svazu taekwon‑do ITF 2018 – Top ten ligy. Dříve, než se dostaneme k výsledkům mladších žákyň a žáků, připomeňme si, jak a o co vše se loni soutěžilo.

Na vybraných deseti soutěžích závodníci sbírali body za medailové umístění (3 za zlato, 2 za stříbro a 1 bod za bronz), které se vynásobily koeficientem daného turnaje. Body se připisovaly i za umístění na mistrovství světa a Evropy v taekwondu ITF. Oba tyto turnaje měly samozřejmě nejvyšší koeficient.

V případě rovnosti rozhoduje počet prvních, druhých, popř. třetích míst. Takhle má každý soutěžící určený bodový zisk za všechny své výsledky v sestavách a bojích a jsou vytvořené tabulky pro sestavy, boj a obě disciplíny dohromady.

Oceněni budou jednotlivci ve všech věkových kategoriích:

1. místo celkového pořadí (technické sestavy a sportovní boj dohromady) – žáci (poukaz za 2.000,- Kč na nákup u sponzora IPPON, památeční plaketa), junioři a senioři (poukaz za 1.000,- Kč na nákup u sponzora IPPON, Backfist fight camp 2019, sponzorská smlouva s firmou Backfist, památeční plaketa)

2. místo celkového pořadí (technické sestavy a sportovní boj dohromady) – žáci (poukaz za 1.000,- Kč na nákup u sponzora IPPON, památeční plaketa), junioři a senioři (poukaz za 1.000,- Kč na nákup u sponzora IPPON, 30% sleva na Backfist fight camp 2019, památeční plaketa)

3. místo celkového pořadí (technické sestavy a sportovní boj dohromady) – žáci (poukaz za 500,- Kč na nákup u sponzora IPPON, památeční plaketa), junioři a senioři (poukaz za 500,- Kč na nákup u sponzora IPPON, 10% sleva na Backfist fight camp 2019, památeční plaketa)

Celkový vítěz v disciplíně technické sestavy – dobok firmy Backfist, památeční plaketa

Celkový vítěz v disciplíně sportovní boj – zavřené rukavice 10 oz. firmy Backfist (případně chrániče nohou), památeční plaketa

Celkem tedy 5 ocenění v každé věkové kategorii. Dále bude oceněn nejlepší výkon roku 2018 (celkově nejvyšší bodový zisk) velkým putovním pohárem a poukazem v hodnotě 2.000,- Kč na nákup u sponzora Backfist.

Oceněné budou i nejúspěšnější sdružené subjekty svazu (školy) za rok 2018

Školy získávají body za umístění svých závodníků v Top 10 každé věkové kategorii: 1. místo (15 bodů), 2 (12), 3 (9), 4 (7), 5 (6), 6 (5), 7 (4), 8 (3), 9 (2) a 10. místo za jeden bod.

V případě rovnosti rozhoduje počet prvních, poté druhých a pak ještě třetích míst. Pokud dochází stále ke shodě, rozhodnou pomocné body. A pokud nerozhodnou ani pomocné body, jedná se o dělené umístění.

1. místo celkového pořadí (technické sestavy a sportovní boj dohromady) – 5 kompletních sad červených a 5 kompletních sad modrých chráničů firmy Backfist, velký putovní pohár a památeční plaketa

2. místo celkového pořadí (technické sestavy a sportovní boj dohromady) – poukaz za 2.000,- Kč na nákup u sponzora Backfist a památeční plaketa

3. místo celkového pořadí (technické sestavy a sportovní boj dohromady) – poukaz za 1.000,- Kč na nákup u sponzora Backfist a památeční plaketa

Celkový vítěz v disciplíně technické sestavy – poukaz za 2.000,- Kč na nákup u sponzora Backfist a památeční plaketa

Celkový vítěz v disciplíně sportovní boj – poukaz za 2.000,- Kč na nákup u sponzora Backfist a památeční plaketa

1. místo celkového pořadí škol pro jednotlivé věkové kategorie (tzn. 5x) z výsledků technických sestav a sportovního boje dohromady – poukaz za 1.000,- Kč na nákup u sponzora Backfist a památeční plaketa

2. a 3. místo celkového pořadí škol pro jednotlivé věkové kategorie (tzn. 5x) z výsledků technických sestav a sportovního boje dohromady – památeční plaketa

Celkem se všichni ocenění mohou těšit na ceny v hodnotě přesahující 150.000,- Kč!

Pojďme se podívat na výsledky starších žákyň a žáků:

Celkově se na bodovaných soutěžích v roce 2018 umístilo 55 žákyň ve věku 11 až 13 let. Celou sezónu to byl velice vyrovnaný souboj mezi ostravskou Karlou Šrubařovou, karvinskou Michaelou Boučkovou a jihočeskou Nikolou Kaprálovou.

Nakonec si titul nejlepší starší žákyně za rok 2018 vybojovala Karla. Získala celkem 31 bodů (7–1–6). Ta tak vylepšila výkon z roku 2017, kdy skončila na 7 místě (15 bodů). Druhé místo obhájila Michaela, která v roce 2018 vylepšila svůj výkon o dva body na 28 (3–7–3). Třetí příčku si s velkým obdivem vybojovala Nikola, která čerstvě přešla z mladších žákyň, kde také patřila mezi nejlepší. Nikola získala 26 bodů (7–1–3).

V technických sestavách to bylo ještě vyrovnanější. Karlu o půl bodu nakonec předběhla karvinská Tereza Hanzlíková, která získala 17,5 bodů za 4 zlaté, 1 stříbrnou a 1 bronzovou. Třetí příčku vybojovala v sestavách Apolena Ponížilová s 13,5 body (3–1–1) ze školy NAMU.

Naopak ve sportovním boji byla první příčka celou dobu s velkým náskokem hájena Míšou. Ta získala celkem 21,5 bodů (3–5–1). Na druhé pozici se umístila Magdaléna Koubková z GBHS (4–1–0) jen o půl bodu před Karlou (3–1–3).

Celkem 82 žáků od 11 do 13 let v roce 2018 získalo alespoň jednu medaili na soutěžích zařazených do svazového žebříčku Top ten ligy.

Ve starších žácích se mělo jednat o souboj dvou suverénů Lukáše Pavelky z Opavy a pražského Ondřeje Faltina. Lukáš však ani v této sezóně neztrácel a vyhrával všude, kde se dalo. Svůj výkon z roku 2017 (37 bodů) ještě vylepšil o dalších 12,5 bodů a postaral se tak o nový rekord Top ten ligy.

Lukáš získal celkem 13 zlatých, 2 stříbrné a 2 bronzové medaile a obhájil tak svůj titul. Ondřej taky předváděl výborné výkony. Celkem získal 42,5 bodů za 11 zlatých medailí a 3 stříbrné (v roce 2017 25 bodů!). S velkým odstupem se umístil na třetím místě Matěj Bacílek ze Silly. Ten vybojoval celkem 25 bodů (4–4–2).

Pokud měl Lukáš nějakou slabinu, tak v technických sestavách, které suverénně opanoval Ondřej. Ten se za 7 zlatých medailí (22,5 bodů) umístil na první příčce. Na Lukáše „zbylo“ druhé místo za 19,5 bodů (4–2–2) a třetí příčku získal budějovický Dobrovolný Tadeáš s 14,5 body (5–0–1).

Naopak zase sportovní boj suverénně vyhrál Lukáš s 30 body za 9 zlatých medailí. Pořadí v boji kopíruje celkové umístění starších žáků. Takže druhou příčku vybojoval Ondra s 20 body (4–3–0) a třetí skončil Matěj s 15,5 body (3–2–1).

Prvenství v bodování sdružených subjektů (škol) ve věkové kategorii starší žáci a starší žákyně obhájila Škola taekwon‑do ITF Karviná.

Celkem 4 závodníci z Karviné získali v roce 2018 celkem 28 bodů. Na dalších dvou příčkách se umístily další dvě školy ze severu Moravy.

Celkem dva závodníci z Ostravy získali pro svůj klub 19 bodů a výkon Lukáše Pavelky, který sám získal 15 bodů, vynesl opavskou školu na pozici třetí.

Celkem se mezi 10 nejlepšími staršími žáky a 10 staršími žákyněmi objevili závodníci z 13 škol.

V technických sestavách dopadli nejlépe závodníci ze školy taekwon‑do ITF Ostrava před školou Sonkal a školou z Karviné.

Ve sportovním boji v roce 2018 zvítězili starší žáci a žákyně ze školy Ge-baek Hosin Sool před Karvinou a Opavou.

Gratulujeme všem vítězům, kteří se můžou těšit na krásné ceny sponzorů

Gratulujeme všem vítězům, kteří se můžou těšit na krásné ceny sponzorů IPPONSHOP.CZ a BACKFIST.CZ, kterým také moc děkujeme.

Všechny ceny budou slavnostně předány ve sportovním centru v Nymburce na mezinárodní soutěži Czech OPEN 2019 v taekwondu ITF.

Odkazy na webové stránky hlavních sponzorů Žebříčku Českého svazu taekwon‑do ITF:

Ing. Kamil Šamal
vedoucí Soutěžního oddělení Českého svazu taekwon‑do ITF
MEDIÁLNÍ
PARTNEŘI