Bulletin svazu

Vyhlášení celoročního žebříčku Českého svazu Taekwon–Do ITF za rok 2018 ve věkové kategorii mladší junioři a mladší juniorky

11. 2. 2019 Kamil Šamal

Rok 2018 je za námi a můžeme začít vyhlašovat vítěze Žebříčku Českého svazu taekwon‑do ITF 2018 – Top ten ligy. Dříve, než se dostaneme k výsledkům mladších žákyň a žáků, připomeňme si, jak a o co vše se loni soutěžilo.

Na vybraných deseti soutěžích závodníci sbírali body za medailové umístění (3 za zlato, 2 za stříbro a 1 bod za bronz), které se vynásobily koeficientem daného turnaje. Body se připisovaly i za umístění na mistrovství světa a Evropy v taekwondu ITF. Oba tyto turnaje měly samozřejmě nejvyšší koeficient.

V případě rovnosti rozhoduje počet prvních, druhých, popř. třetích míst. Takhle má každý soutěžící určený bodový zisk za všechny své výsledky v sestavách a bojích a jsou vytvořené tabulky pro sestavy, boj a obě disciplíny dohromady.

Oceněni budou jednotlivci ve všech věkových kategoriích:

1. místo celkového pořadí (technické sestavy a sportovní boj dohromady) – žáci (poukaz za 2.000,- Kč na nákup u sponzora IPPON, památeční plaketa), junioři a senioři (poukaz za 1.000,- Kč na nákup u sponzora IPPON, Backfist fight camp 2019, sponzorská smlouva s firmou Backfist, památeční plaketa)

2. místo celkového pořadí (technické sestavy a sportovní boj dohromady) – žáci (poukaz za 1.000,- Kč na nákup u sponzora IPPON, památeční plaketa), junioři a senioři (poukaz za 1.000,- Kč na nákup u sponzora IPPON, 30% sleva na Backfist fight camp 2019, památeční plaketa)

3. místo celkového pořadí (technické sestavy a sportovní boj dohromady) – žáci (poukaz za 500,- Kč na nákup u sponzora IPPON, památeční plaketa), junioři a senioři (poukaz za 500,- Kč na nákup u sponzora IPPON, 10% sleva na Backfist fight camp 2019, památeční plaketa)

Celkový vítěz v disciplíně technické sestavy – dobok firmy Backfist, památeční plaketa

Celkový vítěz v disciplíně sportovní boj – zavřené rukavice 10 oz. firmy Backfist (případně chrániče nohou), památeční plaketa

Celkem tedy 5 ocenění v každé věkové kategorii. Dále bude oceněn nejlepší výkon roku 2018 (celkově nejvyšší bodový zisk) velkým putovním pohárem a poukazem v hodnotě 2.000,- Kč na nákup u sponzora Backfist.

Oceněné budou i nejúspěšnější sdružené subjekty svazu (školy) za rok 2018

Školy získávají body za umístění svých závodníků v Top 10 každé věkové kategorii: 1. místo (15 bodů), 2 (12), 3 (9), 4 (7), 5 (6), 6 (5), 7 (4), 8 (3), 9 (2) a 10. místo za jeden bod.

V případě rovnosti rozhoduje počet prvních, poté druhých a pak ještě třetích míst. Pokud dochází stále ke shodě, rozhodnou pomocné body. A pokud nerozhodnou ani pomocné body, jedná se o dělené umístění.

1. místo celkového pořadí (technické sestavy a sportovní boj dohromady) – 5 kompletních sad červených a 5 kompletních sad modrých chráničů firmy Backfist, velký putovní pohár a památeční plaketa

2. místo celkového pořadí (technické sestavy a sportovní boj dohromady) – poukaz za 2.000,- Kč na nákup u sponzora Backfist a památeční plaketa

3. místo celkového pořadí (technické sestavy a sportovní boj dohromady) – poukaz za 1.000,- Kč na nákup u sponzora Backfist a památeční plaketa

Celkový vítěz v disciplíně technické sestavy – poukaz za 2.000,- Kč na nákup u sponzora Backfist a památeční plaketa

Celkový vítěz v disciplíně sportovní boj – poukaz za 2.000,- Kč na nákup u sponzora Backfist a památeční plaketa

1. místo celkového pořadí škol pro jednotlivé věkové kategorie (tzn. 5x) z výsledků technických sestav a sportovního boje dohromady – poukaz za 1.000,- Kč na nákup u sponzora Backfist a památeční plaketa

2. a 3. místo celkového pořadí škol pro jednotlivé věkové kategorie (tzn. 5x) z výsledků technických sestav a sportovního boje dohromady – památeční plaketa

Celkem se všichni ocenění mohou těšit na ceny v hodnotě přesahující 150.000,- Kč!

Pojďme se podívat na výsledky mladších juniorů a mladších juniorek:

Celkově se na českých bodovaných soutěžích v roce 2018 umístilo 53 mladších juniorek ve věku 14 až 15 let.

Po celou dobu si díky vyrovnaným výkonům v technických sestavách i sportovním boji držela vedení Veronika Rožboudová z Třeboně. Ta se zúčastnila všech závodů v roce 2018 včetně mistrovství Evropy a světa a nasbírala dohromady 49,5 bodů za 11 zlatých, 3 stříbrné a 3 bronzové medaile. Vyrovnala tak rekord opavského Lukáše Pavelky, kdy svůj loňský výkon zlepšila o 30,5 bodů a vylepšila osmou příčku z roku 2017.

Veronika dokázala porazit karvinskou armádu, která mezi 10 nejlepšími juniorkami jich měla rovnou 8! Na druhé příčce se umístila Lucie Müllerová s 31,5 body za 6 zlatých, 2 stříbrné a 1 bronzovou medaili (loni šestá s 19,5) a na třetí příčce Tereza Tobolová s 28 body (3–3–5). Obě dvě z Karviné. Tereza byla v roce 2017 na 30 příčce a předvedla obrovský výkonnostní skok.

Také v technických sestavách Veronika Rožboudová vyhrála s velkým náskokem. Získala 26 bodů za 7 zlatých a 1 stříbrnou medaili. Dělené druhé a třetí místo si vybojovaly společně Izabela Kurtišová z Karviné a Monika Farkasová z Brna. Obě získaly 12,5 bodů za 3 zlaté a 1 stříbrnou medaili.

Ve sportovním boji to byl daleko vyrovnanější souboj. Lucie Müllerová s 25,5 body (6–0–0) uhájila první příčku o dva body před Veronikou Rožboudovou (4–2–3). A o další dva body se umístila Tereza Tobolová (3–2–2).

Celkem 60 juniorů od 14 do 15 let dokázalo v roce 2018 získalo v bodovaných soutěžích alespoň jednu medaili.

O nejvyšší příčky to byl vyrovnaný souboj až do posledního závodu. Ano, až na prosincovém Čertovském poháru se rozluštila zápletka mezi Martinem Vltavským z Karviné a Janem Zachrdlou z Milovic.

Martin, který nasbíral celkem 5 zlatých, 4 stříbrné a 3 bronzové medaile, se turnaje v Praze nezúčastnil a na dálku mohl jen sledovat, jak se bude dařit Honzovi. Ten nakonec vyhrál „jen“ jednu zlatou medaili a skončil s 30 body za 6–4–1 o půl bodu za karvinským soupeřem.

Honza byl v roce 2017 na 38 místě s 6 body! Martin vylepšil svou čtvrtou příčku z minulého roku (21 bodů). A jen o další bod se umístil na třetí příčce Jan Veškrna ze Sonkalu za 9–1–0 (7 místo a 17,5 bodů v roce 2017), který v roce 2018 získal nejvíce zlatých medailí v této věkové kategorii.

V technických sestavách zvítězil Jan Veškrna s 15 body za 5 zlatých medailí. Druhou příčku obsadil budějovický Michael Kaňka s 12,5 body za 4–1–0. Boj o třetí příčku byl velice vyrovnaný a musel rozhodovat počet vítězství. Lakšman Michalák z frýdecké školy Joomuk tak s 11 body za 3–1–0 předčil Martina.

Ve sportovním boji dokonce o prvenství musel rozhodovat počet stříbrných medailí. A Martin opět táhnul za ten kratší konec. Tentokrát se rozhodovalo mezi ním a Janem Zachrdlou. Milovický bojovník svých 19,5 bodů získal však za 4–3–0 a měl tak o jednu stříbrnou medaili víc. Na třetí příčce skončil Jan Veškrna se 14 body za 4–1–0.

Prvenství v bodování škol ve věkové kategorii mladší junioři a mladší juniorky vybojovala škola taekwon‑do ITF Karviná. Celkem 9 Karviňáků vybojovalo 58 bodů v roce 2018. Na druhé příčce skončila škola taekwon‑do ITF Třeboň s 15 body před školou taekwon‑do ITF Milovice s 12 body.

V technických sestavách dopadli nejlépe závodníci ze školy taekwon‑do ITF Karviná před závodníky ze školy taekwon‑do ITF Sonkal a školy taekwon‑do ITF Třeboň.

Také ve sportovním boji zvítězila škola taekwon‑do ITF Karviná. Na druhou příčku se dostala škola taekwon‑do ITF Milovice a třetí pozici obsadili bojovníci ze školy taekwon‑do ITF Třeboň.

Gratulujeme všem vítězům, kteří se můžou těšit na krásné ceny sponzorů IPPONSHOP.CZ a BACKFIST.CZ, kterým také moc děkujeme.

Všechny ceny budou slavnostně předány ve sportovním centru v Nymburce na mezinárodní soutěži Czech OPEN 2019 v taekwondu ITF.

Odkazy na webové stránky hlavních sponzorů Žebříčku Českého svazu taekwon‑do ITF:

Ing. Kamil Šamal
vedoucí Soutěžního oddělení Českého svazu taekwon‑do ITF
MEDIÁLNÍ
PARTNEŘI