Bulletin svazu

První soutěžní den na mistrovství světa v taekwondu ITF a dvojnásobná zlatá radost pro Českou republiku!

26. 8. 2019 Marek Lazor

Pondělí, 26. 8. 2019

V pondělí v 9:00 začala ve sportovní hale Kolodrum v Plovdivu po nedělním slavnostním zahájení oficiálně soutěžní část letošního mistrovství světa v taekwondu.

Na programu prvního soutěžního dne byla výhradně disciplína technické sestavy, a to ve všech věkových skupinách. Připraveno bylo celkem 7 soutěžních ploch (tatami) a mraky mezinárodních rozhodčích, kteří zaplnili prakticky celou soutěžní plochu. Pro hladký průběh mistrovství jich letos ITF povolalo více jak 80 z celého světa.

Pořadatelé připravili společně s řeckými odborníky nový soutěžní prezentační systém, který očísloval všechny zápasy a každý závodník si tak mohl na internetu najít na jakém ringu a v jakém pořadí bude nastupovat ke svému zápasu.

Reprezentantům České republiky se vstup na toto mistrovství opravdu vydařil. Nejprve dokázala ve finále veteránek 4. dan zvítězit nad reprezentantkou z Izraele Larisou Goltsman, a vybojoval tak zde pro Českou republiku první ZLATOU medaili. Na vedlejším tatami napodobil její výkon také další český veteránský reprezentant Josef Jarma, který dokázal ve finále porazit Díaz Ordóñez Juan Carlose z Hondurasu a získal tak pro ČR druhou ZLATOU medaili.

Naši zbylí veteránští reprezentanti do soutěže v pondělí již nenastoupili, budeme tedy čekat na jejich vystoupení v úterý.

V juniorské a seniorské věkové skupině zde mají velké zastoupení favorizovaní korejští reprezentanti a je to opravdu znát. Protože podle pravidel mohou v jedné kategorii nastoupit za stát až 2 reprezentanti, využila tuto možnost samozřejmě i Korea. Dost často se zde tak stává, že do finále postoupí právě dva korejští reprezentanti, nebo reprezentantky, kteří za sebou nechají řadu poražených závodníků z celého světa.

Bohužel jsme se do této řady poražených zařadili také my a velmi často naši reprezentanti prohráli až právě s korejským reprezentantem. Z českých reprezentantů tak první soutěžní den vybojovala bronzovou medaili pouze velmi zkušená Martina Kopecká mezi seniorkami v kategorii 3. dan.

Přestože 1. soutěžní den končil až ve 20:30 hodin, nepodařilo se ani tak z velké části splnit časový plán a část soutěžních kategorií se tak musela přesunout na další den. Jedná se prakticky o celou týmovou soutěž, ve které si slibujeme velmi dobré umístění.

Bohužel se také po celý den organizátorům nepodařilo zprovoznit slibovaný on-line přenos, a tak nebylo možné sledovat dění v hale na internetu. Uvidíme, zda se jim to podaří zprovoznit.

Sledujte naše zpravodajství především na facebooku a instagramu, kde dáme informaci k každém českém úspěchu.

Podívejte se také na již 375 fotografií od našeho fotografa Kamila Tihelky na svazovém facebooku.

Pokud Vás zajímá rozlosování, umístili jsme pod článkem odkaz na rozlosování, které zajištuji řečtí pořadatelé.

Také druhý soutěžní den zde budeme bojovat za co nejlepší umístění České republiky na letošním mistrovství světa 2019!

Ing. Marek Lazor
prezident Českého svazu taekwon‑do ITF

MEDIÁLNÍ
PARTNEŘI