Bulletin svazu

Přijeli jsme do běloruského Minsku, dějiště letošního mistrovství světa v taekwondu ITF 2018

21. 8. 2018 Marek Lazor

V pondělí 20. srpna 2018 mělo přesně ve 12 hodin sraz 34 členů české výpravy, která se bude účastnit opět po dvou letech letošního juniorského a veteránského mistrovství světa ve sportovním taekwondu ITF.

Celkem 25 reprezentantů, 3 koučové, 2 mezinárodní rozhodčí, 1 zdravotník, 1 fotograf, 1 podporovatel a prezident svazu jako vedoucí celé výpravy se postupně bez problému odbavili a následně nastoupili do letadla běloruské státní letecké společnosti Belavia, kde je následně čekal takřka dvouhodinový let do hlavního města Běloruska, Minsku. Už v letadle s námi cestovali i reprezentanti Austrálie a na letišti v Minsku jsme pak už potkávali další a další výpravy z celého světa.

Bohužel pro nás připravený autobus nám „vyfoukla“ ruská výprava, a tak nám nezbylo než čekat na letišti v Minsku skoro další 3 hodiny na další autobus, protože hotel byl vzdálen od letiště cca jednu hodinu cesty. Z tohoto důvodu už jsme nemohli stihnout vážení, které končilo v 19 hodin a bylo nutno počkat do 9 hodin následujícího dne.

Celá česká výprava, mimo našich dvou mezinárodních rozhodčích, byla v pořádku ubytovaná v hotelu Yubileiny, který je v bezprostřední blízkosti sportovní haly, kde bude celé mistrovství probíhat. Všichni mezinárodní rozhodčí a VIP hosté, včetně našeho velmistra Hwang Ho‑jonga, jsou pak ubytování ve vzdálenějším, ale o to luxusnějším hotelu Victoria Olimp. Ten je vzdálen cca 5 km od sportovní haly. Na hotelu jsme již také potkali favority největší, a to 16 vybraných korejských juniorských reprezentantů. Tito se budou snažit i v takto malém počtu toto mistrovství opět celé vyhrát.

Druhý den, v úterý 21. 8. 2018, česká výprava hned v 9 ráno zamířila společně do sportovní haly na vážení, tak abychom někteří ještě stihli „povážební“ snídani, když už se nezadařilo s večeří. Nakonec se všichni vešli do svých váhových kategorií a celý český tým je připraven na začátek mistrovství.

Vzhledem k tomu, že nedávno proběhla velká změna soutěžních pravidel, která zvýšila především časovou náročnost mistrovství, dozvěděli jsme se zde, že vlastní soutěž začne pravděpodobně již ve středu dopoledne, oproti propozicím, které hovoří o středečním odpoledni. Přesnou informaci ale obdrží koučové až na odpolední poradě koučů, která je plánovaná na 17 hodin. Je vidět, že obava z nových soutěžních pravidel a jejich časové náročnosti, nenechává klidnými ani organizátory.

Český tým po ranním vážení a pozdní snídani nakoupil v místním obchodě u hotelu zbylou pitnou vodu, která zde ještě zůstala po nájezdu ostatních výprav. Až později jsme vyluštěním azbuky a pak především ochutnávkou zjistili, že část těchto vod je slaných. Ale jako iontové nápoje budou později využity také.

Dopoledne zbylo ještě trochu času na krátký společný výlet a rozchod před šestipatrovým obchodním domem u hotelu. Po obědě pak trochu osobního volna a v 15:30 už je nástup na pravděpodobně poslední společný trénink před ostrými starty. V 17 hodin pak začne již zmiňovaná porada koučů a losování všech soutěžních kategorií a o hodinu později pak porada rozhodčích.

Pokud se nám podaří získat v rozumném čase rozlosování, pokusíme se jej ještě dnes uveřejnit a podáme také informaci o přesném začátku zahájení soutěže. Obdrželi jsme také informaci, že snad bude i on-line přenos, ale zatím nic konkrétnějšího nevíme.

Držte nám všichni palce, věříme, že již zítra získáme pro Českou republiku první medaile z letošního mistrovství světa v taekwondu ITF!

Ing. Marek Lazor
prezident Českého svazu taekwon‑do ITF

MEDIÁLNÍ
PARTNEŘI