Bulletin svazu

Pokračování: Fenias Claudio (2. dan), taekwondista s nezdolným duchem z Mozambiku

14. 6. 2019 Marek Lazor

V listopadu 2017 jsme Vám zde přinesli článek Michala Košátka o pozoruhodném příběhu mladého člena taekwondo rodiny z mozambického Maputa, který i přes svůj handicap dosáhl pozoruhodných výsledků a je vzorem svému okolí.

Fenias Claudio se narodil před 24 lety s handicapem krátké nevyvinuté končetiny a žije se svou matkou a 2 sestrami v hlavním městě Maputo. V roce 2006 se Fenias seznámil s taekwondem, jež se stalo jeho životní cestou. Od té doby získal 2. dan, založil vlastní školu, vychoval téměř 20 studentů a nadále se účastní závodů v technických sestavách i sportovním boji. V roce 2014 se také setkává na semináři s naším velmistrem Hwang Ho‑jongem (9. dan).

Jeho příběh uchvátil vedení sousední jihoafrické federace natolik, že se rozhodli podpořit Feniase na jeho cestě a uspořádat sbírku k pořízení prostetické nohy, jež by mu umožnila plnohodnotnější život a lehčí studium i výuku taekwonda.

Za tímto účelem vznikl The Fenias Claudio Project, založen více prezidentem ITFSA, panem Brannonem Phillipsem (6. dan).

Momentálně již dárci z celého světa přispěli $4500, což stačilo k zakoupení prostetické nohy. Poprvé si zkušební prostetickou nohu Fenias vyzkoušel 12. června 2019, kdy tak stál poprvé ve svém životě na obou nohách. Do 7 dnů pak dostane již svou vlastní, zhotovenou a upravenou na míru.

Fenias Claudio se také osobně zúčastní letošního mistrovství světa 2019 v taekwondu ITF v bulharském Plovdivu, kde vystoupí s krátkou ukázkou v rámci slavnostního zahájení. Vůbec poprvé tak Fenias také poletí letadlem do zahraničí.

Všechny tyto i další aktivity však Feniase stojí nemalé finanční prostředky, které nemá k dispozici. Přestože mu již přispěla řada sponzorů, stále je ještě potřeba získat prostředky na cestovné, ubytování, pojištění prostetické nohy a roční kontroly v Johanesburgu na dobu 3 let.

Pokud byste chtěli sami, případně víte o někom kdo by mohl Feniasovi přispět na náklady, předejte prosím tuto zprávu.

Jak je možné přispět:

  • Otevřete stránku www.givengain.com/cc/TheFeniasClaudioProject/ a stiskněte tlačítko Donate now!
  • Zvolte měnu. Česká koruna není uvedena, případný příspěvek je automaticky přepočítán bankou.
  • Zvolte předvolenou částku, případně určete svou v poli Own amount.
  • Vyplňte svou emailovou adresu v poli Email address.
  • Stiskněte tlačítko Next.
  • Vyplňte své jméno First name, příjmení Last name, adresu Address a město City/Town.
  • Stiskněte tlačítko Next.
  • V posledním kroku vyplňte jméno držitele platební karty Name a informace platební karty (Card number, Security code, Month, Year). Informace o Vaší platební kartě jsou zasílány šifrovaným spojením pro zamezení zneužití.
  • Stiskněte tlačítko Submit pro odeslání Vašeho příspěvku.

Ing. Marek Lazor
prezident Českého svazu taekwon‑do ITF
MEDIÁLNÍ
PARTNEŘI