Bulletin svazu

Memoriál Marka Lazora – CZECH Open 2024 – největší mezinárodní závod v taekwondu v ČR

12. 3. 2024 Jan Weidlich

CZECH Open 2024 navázal na tradici nejvýznamnějšího mezinárodního závodu českého taekwonda ITF a přiblížil se ke svým kulatinám. Schválně, tipnete si, kdy byl první ročník CZECH Open? Asi bez debaty můžeme označit tento závod za jeden z těch starších na české martial art scéně. Trochu jsme vyrostli, jen pro srovnání, jak vypadal první ročník a jak vypadal ročník 2024? Rok 1995 – 5 zemí, rok 2024 – 13 zemí. Co oba roky spojuje, je výsledek českého týmu – v obou případech byla ČR nejúspěšnější zemí. Oproti původnímu rozměru závodu se však výrazně zvedl počet závodníků i počet výprav. Zatímco v roce 1995 se bavíme o pár desítkách závodníků, 5 výpravách a 2 disciplínách, v roce 2024 jsme na 392 závodnících, 41 výpravách a 4 disciplínách. Pro evropské země, resp. nejen pro ně, se díky dobře zvolenému datu stal CZECH Open odrazovým můstkem pro Mistrovství Evropy, které se obvykle koná v jarních měsících. Skvělá příprava, poslední velká příležitost otestovat formu před ME, možnost potkat se s možnými soupeři pro nadcházející ME.

A co, nebo koho, bylo možné v pražských Řepích ve dnech 1.–3. 3. 2024 vidět? Závodníci soutěžili ve 4 disciplínách – technické sestavy, sportovní boj, speciální techniky a silové přerážení. Čeští Lvi a české Lvice se utkali se závodníky z Maďarska, Slovenska, Srbska, Bosny a Hercegoviny, Slovinska, Bulharska, Ukrajiny, Polska, Estonska, Norska, Belgie a Nizozemí. Generálka na Mistrovství Evropy 2024 (Slovinsko, Koper, 15.–22. 4. 2024) je za námi, pokud byste se chtěli podívat na průběh soutěže, na FB Českého svazu taekwon‑do ITF najdete záznam z ONLINE přenosů. V současné době pro vás mediální tým připravuje pořad, který budeme vysílat na NOVA TV SPORT na začátku dubna a po premiéře jej uvolníme i na sociální sítě Českého svazu taekwon‑do ITF. Pořad najdete, následně po premiéře v TV, také v galerii na stránkách svazu (záložka Média na hlavní stránce www.taekwondo.cz).

V roce 2023 odvezli pohár nejúspěšnější výpravy bojovní Estonci, letos zůstal u nás doma, v ČR. Na prvních 3 místech se umístily výpravy Sonkal (1. místo, 14–6–8), Brno (2. místo, 12–9–9), Silla (3. místo, 9–6–5). Nejlepšími závodníky byli vyhlášeni Tadeáš Ventura (Silla) a Eva Lhotová (Dangun) za mladší žactvo, starší žactvo reprezentovali na stupních vítězů Lukáš Macháň a Linda Trčková – oba z Brna. V mladší juniorské věkové kategorii byla vyhlášena dvojice Artem Hetman (GBHS) a Eliška Trčková (Brno), starší dvojice pak reprezentovala školy GBHS (Matěj Mišovic) a severomoravskou Fighting Arenu (Klaudie Štellnerová). Na vrcholu „dospělácké“ kategorie se dělili o nejvyšší metu Jiří Novák (Sonkal) a Pavla Hvězdová (Hwarang). Fotografie najdete v Galerii na stránkách svazu.

V prosinci tedy oslavíme 30 let od prvního ročníku. A jaký bude příští CZECH Open? Bude výjimečný i díky vám? Otevřete své tréninkové deníky a začněte s přípravou, Memoriál Marka Lazora – CZECH Open 2025 se na vás už netrpělivě těší.

Jan Weidlich, 4. dan
vedoucí Propagačního oddělení

MEDIÁLNÍ
PARTNEŘI