Bulletin svazu

Ekonomické školení členů Českého svazu taekwon‑do ITF

18. 4. 2018 Marek Lazor

V neděli 15. dubna 2018 se od 9:00 hodin uskutečnilo ve sportovním centru v Brandýse nad Labem ekonomické školení Českého svazu taekwon‑do ITF.

Na programu byly 3 okruhy, a to první okruh účetnictví a výkaznictví, druhý okruh mzdy a mzdová evidence a třetí okruh granty a dotační řízení.

Školení vedli externí specialisté, Ing. Dagmar Čuhelová, daňová poradkyně a auditorka, pan Petr Čuhel a za Český svaz taekwon‑do ITF Ing. Tomáš Komrska, generální sekretář a ekonom svazu a Ing. Marek Lazor, prezident svazu.

V prvním okruhu se přednesla a následně prodebatovala problematika účetnictví, podvojného účetnictví, doporučení na účetní programy, evidence prvotních dokladů (pokladna, bankovní účet, faktury), rozvaha a výkaz zisku a ztrát.

Ve druhém okruhu byla vysvětlena problematika nahodilé činnost a její hlavní zákonitosti, dohody o provedení práce a její hlavní zákonitosti, okrajově problematika OSVČ, DPČ a HPP, daňové prohlášení a výpočet mzdy (odměny), daň a případně pojištění, odvody daní z příjmu FÚ (registrace, přiznání), evidenční listy a případná potvrzení.

Třetí okruh byl věnován grantové oblasti, vysvětlení v pojmech programový a projektový grant, systém grantů v ČR (MŠMT, kraje, města, obce), granty EU (podpora de minimis), proč se grantů nebát (vícezdrojové financování škol) a jak vést korektně všechny povinnosti spolku (závěrky, výroční zprávy, údaje na rejstříku).

O tom, jak důležité bylo toto školení pro naše členy, svědčí nejlépe to, že čas vyhrazený pro dotazy mnohonásobně překročil předpoklad a určitě tyto školení budeme opět brzy opakovat.

Na základě dotazů jsme zjistili, že bude potřeba takové školení rozdělit pro ty členy, kteří se chtějí proškolit v základních ekonomických pojmech a situacích a pro ty členy, kteří již základy zvládají velmi dobře a své znalosti chtějí více prohloubit (optimalizovat příjmy i výdaje, právní otázky ap.).

Po skončení ekonomického školení byla na programu ještě společná diskuze o nově připravované on-line databázi Českého svazu taekwon‑do ITF, která by měla, snad již od roku 2019, přinést výrazné zlepšení ve výkaznictví a evidenci nejen svazu, ale především všech sdružených subjektů.

Ing. Marek Lazor
prezident Českého svazu taekwon‑do ITF

MEDIÁLNÍ
PARTNEŘI