Bulletin svazu

Druhý soutěžní den na mistrovství světa v taekwondu ITF byl především ve znamení stříbra

23. 8. 2018 Marek Lazor

Čtvrtek, 23. 8. 2018, tedy netradičně již druhý soutěžní den na mistrovství světa v taekwondu ITF, proběhl ve standardním režimu, tak jak ho známe. Dopoledne se začalo soutěžit v 9:00 hodin, ve 13:00 následovala jeden a půl hodinová pauza na oběd a opět se pokračovalo od 15:00 hodin do zhruba sedmé hodiny večerní.

Oproti prvnímu dni pořadatelé přidali ještě jeden ring, takže se soutěžilo na šesti plnohodnotných a jednom technickém pro přerážecí disciplíny.

Na programu zůstalo ještě mnoho z disciplíny technické sestavy. Junioři měli na programu týmové technické sestavy a naši veteráni ještě všechno, tedy jednotlivce i týmy. Jako první nastoupily naše juniorky a v prvním kole dokázaly porazit velmi pěkně cvičící tým z Ukrajiny. I přes následný protest ukrajinského kouče kvůli nejasnému elektronickému bodování zůstalo vítězství na naší straně.

Ve druhém kole naše už ale čekal favorit největší, a to korejský tým. Naše děvčata zacvičila výborně, ale na korejský tým stále ještě nestačí, jejich výkon opět všechny ohromil. Korejský tým tak zaslouženě postoupil do finále, kde si později poradil i s ruskými juniorkami, česká děvčata se musela, a také byla spokojená, s bronzovými medailemi, čímž také obhájili výsledek z minulého mistrovství světa v roce 2016.

Čeští junioři určitě pomýšleli ještě na o něco lepší umístění, než naše děvčata, vždyť jsou to čtyřnásobní evropští šampióni a bronzoví medailisté z poledního světového šampionátu v Itálii z roku 2016. Navíc když těsně před nimi porazili Argentínci korejského favorita. Nutno ale napsat, že korejský tým se vlastní chybou porazil sám, což také není často na mistrovství světa k vidění. V prvním kole naši nastoupili proti japonské reprezentaci a po první, volitelné sestavě, kde jsme získali více bodů, už jsme se viděli v dalším kole. V povinné sestavě se však rozhodčí přiklonili na stranu japonského týmu a v součtu to stačilo na jejich celkové vítězství v tomto zápase.

Zklamání v českém týmu bylo obrovské, prohru s Japonskem v prvním kole nečekal opravdu nikdo. Nedalo se ale nic děla, nežli přijmout porážku a soustředit se na další disciplíny. Jen malou náplastí je fakt, že japonský tým následně porazil i všechny své další soupeře a zaslouženě vyhrál toto mistrovství světa v technických sestavách. Prohráli jsme tedy se světovými šampióny, i když tentokrát nebyli z Koreje.

Následně již nastoupili na tatami postupně všichni naši veteráni, aby se i oni utkali v kategorii „Silver“ o medaile v technických sestavách. Jiří Faltin v kategorii 1. dan, který získal první zkušenosti letos na ME v Estonsku, zde cvičil velice pěkně a postupně postoupil až do finále, kde poprvé prohrál. Zlato jde tedy do Kazachstánu, Češi slaví další stříbro. Podobně se vedlo následně i Františkovi Jeřábkovi v kategorii 4. dan, nováčkovi na mistrovství světa i mezi veterány, a obdobným výkonem nestačil až ve finále na ruského reprezentanta. Opět jsme získali stříbrnou medaili. Nejblíže ke zlaté medaili měl ale Libor Macháň v kategorii 6. dan, kde také nejprve několika výhrami postoupil až do finále, kde na něj čekal známý japonský reprezentant Pak Chong-hyon, světový šampión z roku 2016. Libor s ním svedl rovnocenný zápas, který skončil nečekanou remízou. V prodloužení se již rozhodčí přiklonili na stranu japonského reprezentanta, my však víme, že příště už zlato čeká na Libora. A to nejen proto, že Japonec Pak oslaví 50 let, a v této kategorii už nebude moci soutěžit. Libor tak obhájil stříbrnou medaili z roku 2016.

Nejméně z našich veteránů se zde dařilo Rudovi Matouškovi, který v prvním kole sice vyhrál nad slovinským reprezentantem, ale ve druhém kole se technickou chybou porazil sám a ztratil šanci minimálně na bronzovou medaili.

Nakonec ještě v technických sestavách týmů nastoupili jako poslední naši veteráni. Konkurence zde byla nečekaně veliká, přece jen veteránská kategorie rok od roku početně roste a navíc stačí složit tým jen ze tří závodníků, místo standartních pěti. Český tým se na tuto disciplínu připravoval opravdu zodpovědně a výsledek tomu odpovídal. Postupně výhrami nad Skotskem, Slovinskem a Ruskem postoupil až do finále, kde na ně čekal japonský tým vedený šampiónem Pak Chong-hyonen, kterého Libor již moc dobře zná.

Avšak i zde se rozhodčí nakonec přiklonili na japonskou stranu, a Česká republika získala tento den již čtvrtou stříbrnou veteránskou medaili.

Na technickém ringu mezitím začala nominační soutěž juniorů ve speciálních přerážecích technikách, kde za Českou republiku nastoupil Ondřej Postl. Nominační techniku úspěšně absolvoval a mohl tak pokračovat dále v soutěži. Z pěti technik byl úspěšný ještě několikrát a po vyhodnocení všech bude následující soutěžní den dále bojovat o stříbrnou medaili.

Odpoledne začala také již netradičně disciplína sportovní boj, na kterou se jistě všichni těšili a která také i díky novým pravidlům a novému systému základních skupin (jako v hokeji, nebo ve fotbale) zabere největší čas celého mistrovství.

Do bojů zasáhli nejprve naše mladší juniorky a junioři. Nejvíce se vedlo Tereze Tobolové, která s přehledem 3 vítězstvími vyhrála svou těžkou skupinu (Japonsko, Kazachstán, Tadžekistán) a postoupila do závěrečného pavouka, kde by neměla být horší jak bronzová. Určitě ale čekáme ještě lepší umístění.

Další čeští závodníci ve skupině utržili jednu porážku, a tak budou s napětím očekávat, zda jim dosažený výsledek bude stačit k postupu ze skupiny.

Večerní každodenní společná večerní porada i setkání na 4. patře hotelu Yubileiny ve 21 hodin zhodnotila stávající den a připravila všechny na den následující.

Nálada v týmu je stále ještě výborná, ale blíží se krizový den, tak nás nepřestaňte podporovat. Vážíme si toho a jsme za všechnu tu podporu rádi.

Držte nám palce i dnes, věříme, že se již konečně objeví zlatá medaile i pro Českou republiku!

PS: Podívejte se také ve fotogalerii na již více jak 400 fotografií, které pro Vás všechny fotí náš fotograf, Kamil Tihelka. Navíc dnes přijede do dějiště mistrovství světa TV štáb, který připravuje TAEKWON‑DO MAGAZÍN, který zde bude natáčet z průběhu mistrovství světa speciální dokument. Je na co se těšit.

Ing. Marek Lazor
prezident Českého svazu taekwon‑do ITF

MEDIÁLNÍ
PARTNEŘI