Bulletin svazu

Červnový středočeský regionální technický seminář v taekwondu ITF

14. 6. 2019 Ondřej Vrábel

Poslední středočeský svazový regionální seminář v tomto školním roce byl naplánován na pátek 7. června.

Můj původní plán, že si v Kolíně dobře zacvičím s partou skvělých taekwondistů a taekwondistek, vzal mírně za své s odletem velmistra Hwang Ho‑jonga na jednání s Mezinárodním olympijským výborem. Přesto jsem se velmi rád zhostil vedení kolínského semináře.

Po dokončení oddílového přezkoušení v naši tělocvičně v Horních Počernicích jsem sedl do rozpáleného auta a vydal se na zrychlený přesun do Kolína. Dobře zvolená trasa byla základem, abychom si dali v 18 hodin společný nástup. Přestože venku panovaly tropické teploty, v tělocvičně bylo vcelku příjemně a ani toto počasí neodradilo 16 účastníků ze škol Silla a Pardubice od pátečního trápení těla.

Po interaktivním zahřátí a svižné rozcvičce jsme se pustili do hlavního úkolu tohoto semináře – procvičování pohybu boků v základních technikách a jejich následná aplikace do technických sestav. Přestože jsme stihli opravdu jen tři základní techniky, tak to bylo více než dostatečné a všem se mírně kouřilo z hlav, což nebylo horkým počasím, ale snahou přimět tělo k požadovanému pohybu.

Hlavním cílem mé návštěvy bylo co nejpodrobněji vysvětlit správný pohyb, tedy kdy a v jakém rozsahu začíná, a co má být jeho výsledkem. A také upozornit na časté nedostatky, protože na seminářích, zkouškách a také soutěžích můžeme vidět mnohé pohyby boky (spíše pánve), které jsou jen vizuálním efektem.

Oceňuji od mnoha přítomných průběžnou interakci, protože ta byla pro všechny přínosnější než stovky opakování bez hlubšího pochopení pohybu. Závěr patřil dvěma cvičením, která potrápila mysl i tělo, a protože vyměřený čas byl naplněn, následovalo závěrečné protažení.

Děkuji všem za výborný seminář a někdy (brzo) na viděnou!

Ondřej Vrábel
vedoucí školy taekwon‑do ITF Sonkal

MEDIÁLNÍ
PARTNEŘI