Bulletin svazu

Červencové soustředění reprezentace ČR před mistrovstvím světa v taekwondu ITF

31. 7. 2019 Filip Gavlas

Ve dnech 24. – 28. 7. 2019 proběhlo první přípravné dlouhodobé soustředění státní reprezentace před mistrovstvím světa, které se letos uskuteční na konci srpna (26.-30. 8. 2019) v bulharském Plovdivu.

Celé soustředění se již tradičně konalo ve sportovním centrum v Brandýse nad Labem, kde mají naši reprezentanti skvělé zázemí. Hned ve středu byl odpolední nájezdový trénink koncipován pro nácvik sportovní boj (matsogi) a technických disciplín speciální techniky (tukgi) a silové přerážení (wiryok).

Většina reprezentantů měla již svou individuální fyzickou přípravu za sebou a tak se dával po většinu soustředění důraz na technickou zdatnost a týmovou sehranost reprezentantů. Přesto byly v rámci přípravy samozřejmostí i každodenní kondiční tréninky.

Každé ráno začínalo výběhem, ale tentokrát měli reprezentanti možnost vyjet i na kolečkové brusle. Okolní příroda a památky jsou v Brandýse malebné a tak si každý svůj výběh či výjezd užíval do sytosti v záři ranních slunečních paprsků. Především juniorky nemohly dospat, až se opět vydají stezkou podél řeky Labe.

V plánu tohoto soustředění bylo také focení, jehož hlavním cílem bylo nafocení promo fotek pro nadcházející mistrovství Evropy 2020, které se bude konat v Praze. A kdo jiný by mohl být na propagačních materiálech takové události, než-li také naši reprezentanti. Ti se toho ujali z vervou a v občasných pauzách v pátek mezi tréninky stihli prakticky všichni nafotit alespoň pár akčních póz. Věříme, že se focení povedlo a někoho třeba budeme příští rok potkávat na billboardech.

Sobotní předposlední den byl pravděpodobně nejnáročnější z hlediska náplně tréninků. Dopolední trénink byl věnován týmovým disciplínám a došlo i na několik kol sportovního boje.

Odpoledne za námi zavítal i velmistr Hwang Ho‑jong. Junioři se po krátkém zahřátí a strečinku vrhli na expandery a seniory čekala technická tři čtvrtě hodinka s velmistrem Hwangem. Ten věnoval hlavní pozornost 3 technickým sestavám na 2. dan, a to Kwan-Gae, Po-Eun a Ge-Beak.

Po necelé hodině cvičení se skupiny prohodily a juniory čekal podobný program stejně jako seniory. Na závěr sobotního tréninku bylo na plánu ještě posilování a tak reprezentanti ze sebe doslova ,,vymáčkli” opravdu všechno.

Nedělní závěrečný trénink už byl ve znamení dolaďování drobných chyb v základních kombinacích sportovního boje a opět secvičování týmových disciplín, především pak technické sestavy týmů.

Další soustředění nám začíná již opět v sobotu 3. 8. 2019 v Hustopečích, kde se potkáme i se zahraničními bojovníky a trenéry na Fight Campu. Jsme nabuzení a připraveni se na Mistrovství světa 2019 blýsknout v plné parádě.

Držte nám palce, nechť se nám zranění vyhýbají.

Ing. Filip Gavlas, DiS.
trenér státní reprezentace taekwon‑do ITF

MEDIÁLNÍ
PARTNEŘI