Bulletin svazu

Zlatý třetí soutěžní den pro Českou republiku na mistrovství světa v taekwondu ITF v běloruském Minsku

25. 8. 2018 Marek Lazor

Třetí soutěžní den začal předáváním medailí z již známých výsledků z předchozího dne, který se týkal především našich juniorek a veteránů.

Poté už se začalo opět naplno soutěži na všech šesti a později i sedmém, technickém ringu. Tereza Tobolová chtěl pokračovat ve své úspěšně rozjeté jízdě ve sportovním boji, ale v semifinálovém utkání už se ji nepovedlo úspěch zopakovat. I tak je pro ni bronzová medaile na svém prvním startu na mistrovství světa obrovský úspěch a určitě o ní ještě uslyšíme.

Na vedlejším ringu už ale začaly první boje ve skupině starších juniorek do 70 kg, kde z našich startovala Petra Jíchová, aktuální mistryně světa z roku 2016. Po výborných výkonech porazila jak reprezentantku Řecka, tak i reprezentantku Ukrajiny a svou skupinu vyhrála. V semifinále na ni čekala ruská reprezentantka, se kterou si nakonec Petra také poradila a mohla se tak po dvou letech soustředit na své další finále. V něm ji čekala favorizovaná korejská reprezentantka Kang Chol-ok.

Petra však také přijala svou roli favoritky, coby stávající mistryně světa, a vedla s korejskou reprezentantkou nejen vyrovnaný boj, ale po většinu zápasu vedla. V samém závěru se podařilo korejské reprezentantce bodovat nohou na hlavu Petra, avšak korejská koučka nebyla spokojena s bodovým ziskem, a proto podala protest. Domnívala se, že zásah byl ve výskoku, za což by Korejka získala násobně více bodů a zápas by mohla zvrátit. Video však ukázalo, že v okamžiku zásahu již korejská reprezentantka byla druhou nohou na zemi, takže protest nebyl uznán a body se neměnily.

Samá závěr už si Petra dokázala uhlídat a zaslouženě opět zvítězila, když poprvé v životě také porazila korejskou závodnici. Navíc ukázala, že lze porazit opravdu kohokoli. Česká republika tak na tomto mistrovství vybojovala také svou první ZLATOU medaili!

Na sedmém, technickém ringu mezitím probíhala soutěž juniorů ve speciálních přerážecích technikách. Český reprezentant, Ondřej Postl, prošel bez problémů kvalifikací a mohl se soustředit na další 4 techniky. Zde byl úspěšný jen ve třech z nich, což ho bohužel stálo boj o zlatou medaili, kterou získal za všech 5 úspěšných pokusů ruský reprezentant. Ondřej se tak utkal o stříbrnou medaili s reprezentantem z Tadžekistánu. Po 5 následných technikách, kde byli oba úspěšní, přišel šestý pokus, který Ondřej také zvládl, avšak neustál dopad a upadl. To znamenalo nulový bodový zisk a šance pro druhého závodníka. Ten si využil, a tak se zde Ondra musel spokojit, i s tak výborným, třetím místě na světě.

Hned na to proběhla ve stejné disciplíně také soutěž juniorských týmů. Čeští junioři nejprve úspěšně zvládli kvalifikaci a mohli se tak zapojit do hlavní soutěže. Zde byli ze 4 technik ještě dvakrát úspěšní a připravovali se na případný rozskok o nějakou medaili. Bohužel to vypadalo, že boj o zlato to již nebude. Nakonec se však k našemu překvapení ukázalo, že žádný jiný tým už nedokázal zopakovat výkon českého týmu, takže se náš tým nejen že nemusel rozeskakovat, ale hned v prvním kole získal ZLATÉ medaile. Česká škola v této disciplíně je opravdu jen těžko porazitelná.

A to ještě na svůj úspěch čekají naše juniorky, která v podvečer v této disciplíně předvedly také vysoce nadprůměrné výkony a dnes již s napětím čekají, zda zasáhnou do závěrečných bojů také o zlaté medaile v týmech i jednotlivcích.

Ve sportovním boji se ve své váhové kategorii do 40 kg představila také naše nejmladší juniorka, Veronika Rožboudová. Ta bez problémů také vyhrála svou skupinu, když postupně porazila soupeřky z Ruska, Indie a Řecka. V semifinále Veronice přiřknul los ukrajinskou reprezentantku, kterou také dokázala porazit. V závěrečném finále už ji čekala druhá ruská reprezentantka, která už ale byla nad její síly. Stříbrná medaile je i tak mnohem více, než Veronika sama čekala a určitě ji tato zkušenost posune dále a medaili nejcennější příště vybojuje.

V podvečer dorazil do Minsku v pořádku také náš TV štáb, který začal natáčet hned po svém příjezdu, a to večer především na pokojích reprezentantů. Nejen rodiče se tak mají určitě na co těšit. Natáčet se bude také po celou sobotu a Český svaz taekwon‑do ITF připravuje z tohoto mistrovství speciální televizní dokument.

Sledujte s námi letošní mistrovství světa v taekwondu i dnes a zjistíte, zda se nám podaří rozšířit sbírku zlatých, stříbrný i bronzových medailí.

A nezapomeňte nás podpořit, reprezentanti čekají na Vaše povzbuzující zprávy na facebooku, nebo ještě lépe na instagramu!

Ing. Marek Lazor
prezident Českého svazu taekwon‑do ITF

MEDIÁLNÍ
PARTNEŘI