Bulletin svazu

Zdraví a síla techniky v taekwondu ITF aneb přijeďte na trenérské soustředění do Brna

4. 6. 2020 Martin Svitek

Na konci června, přesně 26. až 28. června 2020, se opět potkáme s trenéry a asistenty, ale i dalšími se zájmem, v Brně v tělocvičně místního oddílu.

Oproti loňskému roku, kdy jsme se věnovali i sebeobraně, bude tento rok věnován výhradně hlubšímu pochopení fungování lidského těla ve vztahu k taekwondu. Ve vztahu jak ke zdraví, tak i síle techniky, protože jsou to spojené nádoby. Tento rok se pokusím držet modelu, kdy polovina tréninku bude spíše zkoušecí, vysvětlovací, prožitková a druhá polovina bude o intenzivnějším cvičení a zážitku.

Páteční úvodní trénink nebo povídání bude zaměřené na dech, který ovlivňuje jak stav pohybového aparátu a podílí se na vzniku některých bolestivých stavů, tak i na výkonu. Detailnější článek i s videem je dostupný na svazových stránkách z března. Přijedete-li poučení z článku a videa, bude pro vás víkend ještě vydatnější.

V sobotu nás čeká dopoledne téma dolní končetiny, kdy pohybové nedostatky tohoto segmentu vedou jak k problémům bolestivým (častější zranění nebo přetížení kotníků, kolen, třísel, zadní strany stehna), tak i výkonovým (nekvalitní postoje, otočení, opření do úderu…).

Odpoledne se pak zaměříme na oblast pánve, pro většinu vnímanou jako „břišní svaly“. Klasická problematika „core“ (jádra), způsobů protahování, posilování zádových svalů. To všechno řešíme zvláště kvůli častým bolestem bederní páteře nejen taekwondistů, ale obecně naší populace. Snad se nám podaří ve dvou hodinách cvičení a vysvětlování dnes často skloňované téma vyjasnit.

Večer pak uvede prezident svazu, Ing. Marek Lazor, přednáškou s videoprojekcí o historii taekwonda v ČR. Myslím, že je hodnotné uvědomit si, díky snaze kolika lidí je možné dnes taekwondo cvičit na takové úrovni a brát některé věci za samozřejmé.

Poslední trénink v neděli pak bude zaměřený na hrudník, lopatky a znovu dech. Problematika lopatek, často zjednodušená na posilování mezilopatkových svalů a hrudníku obecně má svůj praktický význam. Význam, jak pro bolesti hrudníku, žeber, zranění a bolesti ramen, tak i pro výkon, kdy každý úder se přenáší přes svaly lopatek a nestačí je mít jen obecně naposilované, ale musí být schopné přenést sílu našeho těla do cíle.

Věřím, že se víkend vydaří, tak jako předchozí roky, kde u mě zájem a snaha všech zúčastněných živila pocit, že taekwondo v ČR je krom jiného plné snahy, respektu a přátelství. Doufám, že uvidím nové tváře, které jsem na těchto školeních a soustředěních ještě nepotkal, ale i tváře známé, které si přijdou odnést zase něco dalšího z opět trochu jiného soustředění.

V případě odborných dotazů mě neváhejte kontaktovat na . Těším se na viděnou.

Mgr. Martin Svitek, fyzioterapeut
škola taekwon‑do ITF Sonkal

MEDIÁLNÍ
PARTNEŘI