Bulletin svazu

XVI. letní kemp taekwonda ITF s velmistrem Hwangem

8. 8. 2018 Martin Zámečník

Ve dnech 23. – 28. 7. 2018 proběhl ve Varvažově již 16. letní kemp s velmistrem Hwang Ho‑jongem v organizaci školy GBHS a pod záštitou našeho svazu. Téměř 80 účastníků kempu si od prvního do posledního dne užívalo nabitý program celé akce.

V příjezdové pondělí se začínalo rozcvičkovým programem základních technik a sestav a poté následovala přednáška o historii taekwonda, která se nakonec protáhla téměř na dvě hodiny, díky zvídavosti účastníků. Mistr Martin Zámečník se zaměřil především na výklad o významných osobnostech.

V úterý ráno tradiční kempistický fotbálek a poté rozdělení do dvou skupin. Skupinu 1. kupů a vyšších připravoval velmistr Hwang Ho‑yong a hlavním cílem byla připravenost na blížící se danové zkoušky.

Skupinu nižších učil mistr Martin Zámečník a důraz byl kladen na pochopení základních pohybů. Kromě tradičních starostí s bolavým nebo nechápavým (nebo obojím) tělem přibyl kempistům další problém, a to slunce. Teploty kolem 30 stupňů, azurová obloha bez mraků a velmistr sledující vaše pohyby není vždy zrovna ideální kombinace. I proto byl zvolen odpolední program za památkami historických Horažďovic, kde jednoznačně vyhrál kozel Mazel, a návštěva místního aquaparku. Myslím, že místní tobogán dlouho nezažil takový nápor stejně jako píšťalka lehce nervózní plavčice.

Večerní trénink byl zaměřen na sebeobranu. Mistr Martin Zámečník vysvětloval využití citlivých bodů pro jednoduchou a praktickou obranu bez nutného použití síly. Následovala přednáška k systematizaci základních technik, které se opět protáhla hluboko po setmění.

Středeční dopolední trénink se odehrál bez přítomnosti velmistra, kterého donutily vízové povinnosti, ke krátké otočce do Prahy. Držme všichni palce, ať vše dopadne na výbornou a můžeme i v dalších letech s velmistrem takto cvičit. Fotbálek opět vyhrává družstvo v obraně s nepřekonatelně vše betonujícím sabom Michalem Borem. Pod pojmem "vše betonujícím" je třeba si představit opravdu důkladnou betonáž, včetně některých hráčů bez ohledu, na jaké straně hrají. Trénink proběhl v lese se zaměřením na obranu proti noži a při závěrečném otužování se nemálo vzrostlých smrků a buků zatřáslo.

Odpoledne trochu nohejbalu a schovávání se před sluncem a večer intenzivnější trénink již s velmistrem, kdy i nejnižší pásky měly opět možnost cvičit pod světovou autoritou taekwonda.

Čtvrtek dopoledne proběhl po fotbálku trénink ve stínu lesa, ale ani vysoké teploty neobměkčily velmistra Hwanga a skupina vyšších intenzivně skákala, zatímco nižší pod dozorem mistra Zámečníka pilovali tuly a techniky z nich v krokových soubojích. Hned po obědě výlet do nejstaršího jihočeského kláštera v Milevsku, kde jsme drobně (spíše Drobně) potrápili mladičkou průvodkyni. Někteří studenti již čekání na místní koupaliště nevydrželi a téměř dobrovolně vzali koupel v klášterní kašně. Voda prý byla teplejší než o hodinu později na hezkém milevském koupališti.

Večerní trénink byl zaměřen na kopy a základní techniky a poté následoval zlatý hřeb dne aneb lekce korejštiny v podání paní Ham, manželky velmistra a jejího asistenta – pana velmistra. Po vysvětlení korejské abecedy každý trénoval napsání svého jména a poté následovaly základní fráze jako "Dobrý den." "Dobrou chuť." nebo "Cvičíte špatně!". Velmistr nám sdělil, že zítra bude zkouška z korejštiny a všichni jsme si hezky korejsky popřáli dobrou noc.

Skoro poslední páteční fotbálek se nesl na stejné vlně a ani četní později nastupující účastníci, téměř vždy byli přidáni na stranu prohrávajících, nic nezměnili na celkovém skóre 7:0. Musím se přiznat, že podezřívám sabom Milana Prokeše ze špionáže, a vykloubené rameno bylo pouze chabou záminkou k neúčasti, protože účast by znamenalo téměř jistě a nezvratně takto děsivou prohru v takto rozběhnutém matchi.

Trénink opět zaměřen na zkouškovou přípravu danovou i kupovou. Odpoledne volné, ale víc jak dvě desítky uchazečů o čerstvě vytisknuté danové certifikáty odpočívalo velmi aktivně. Večerní trénink volné matsogi a sebeobrana. V noci grilovačka a snaha o pozorování prý mimořádného zatmění měsíce. Z nezajímavé zamračené noční oblohy vzešla mimořádně zajímavá diskuse s velmistrem o DO a životě vůbec.

Poté se velmistr zvedl s prohlášením "Zítra bude na internetu." a šlo se při zatmění zatmění spát.

Ráno bez mráčku a třicítky! Poslední trénink a ihned po obědě přesun na zkoušky do ostroveckého kulturního domu. Kemp ukončen bez zranění, ve výborné náladě a pohodovém tempu.

Děkuji všem účastníkům. Speciální poděkování v první řadě patří panu velmistrovi za to, že se máme stále co učit. Paní Ham za výbornou sušenou kedlubnu v čili, která nejen mě zpestřila každé jídlo. Janu Voříškovi, který opět vyhrál soutěž o nejdelší dojezd – Washington. Všem, které jsem porazil v Bangu a zloději a v neposlední řadě fotbalovým hlavičkářkám.

Těším se s Vámi nashledanou příští rok (třeba u Votic?!)

Nemáte-li co dělat, a jste-li dost stateční na 4 tréninky denně, rádi Vás uvidíme v posledním týdnu prázdnin na našem GBHS Velkém letním soustředění v krásném jihočeském Varvažově!

S pozdravem Taekwon všem kempistům!!!

mistr Martin Zámečník
vedoucí školy taekwon‑do ITF Gebaek Hosinsool

MEDIÁLNÍ
PARTNEŘI