Bulletin svazu

Vyhlášení celoročního žebříčku Českého svazu Taekwon–Do ITF za rok 2018 ve věkové kategorii mladší žáci a mladší žákyně

22. 1. 2019 Kamil Šamal

Rok 2018 je za námi a můžeme začít vyhlašovat vítěze Žebříčku Českého svazu taekwon‑do ITF 2018 – Top ten ligy. Dříve, než se dostaneme k výsledkům mladších žákyň a žáků, připomeňme si, jak a o co vše se loni soutěžilo.

Na vybraných deseti soutěžích závodníci sbírali body za medailové umístění (3 za zlato, 2 za stříbro a 1 bod za bronz), které se vynásobily koeficientem daného turnaje. Body se připisovaly i za umístění na mistrovství světa a Evropy v taekwondu ITF. Oba tyto turnaje měly samozřejmě nejvyšší koeficient.

V případě rovnosti rozhoduje počet prvních, druhých, popř. třetích míst. Takhle má každý soutěžící určený bodový zisk za všechny své výsledky v sestavách a bojích a jsou vytvořené tabulky pro sestavy, boj a obě disciplíny dohromady.

Oceněni budou jednotlivci ve všech věkových kategoriích:

1. místo celkového pořadí (technické sestavy a sportovní boj dohromady) – žáci (poukaz za 2.000,- Kč na nákup u sponzora IPPON, památeční plaketa), junioři a senioři (poukaz za 1.000,- Kč na nákup u sponzora IPPON, Backfist fight camp 2019, sponzorská smlouva s firmou Backfist, památeční plaketa)

2. místo celkového pořadí (technické sestavy a sportovní boj dohromady) – žáci (poukaz za 1.000,- Kč na nákup u sponzora IPPON, památeční plaketa), junioři a senioři (poukaz za 1.000,- Kč na nákup u sponzora IPPON, 30% sleva na Backfist fight camp 2019, památeční plaketa)

3. místo celkového pořadí (technické sestavy a sportovní boj dohromady) – žáci (poukaz za 500,- Kč na nákup u sponzora IPPON, památeční plaketa), junioři a senioři (poukaz za 500,- Kč na nákup u sponzora IPPON, 10% sleva na Backfist fight camp 2019, památeční plaketa)

Celkový vítěz v disciplíně technické sestavy – dobok firmy Backfist, památeční plaketa

Celkový vítěz v disciplíně sportovní boj – zavřené rukavice 10 oz. firmy Backfist (případně chrániče nohou), památeční plaketa

Celkem tedy 5 ocenění v každé věkové kategorii. Dále bude oceněn nejlepší výkon roku 2018 (celkově nejvyšší bodový zisk) velkým putovním pohárem a poukazem v hodnotě 2.000,- Kč na nákup u sponzora Backfist.

Oceněné budou i nejúspěšnější sdružené subjekty svazu (školy) za rok 2018

Školy získávají body za umístění svých závodníků v Top 10 každé věkové kategorii: 1. místo (15 bodů), 2 (12), 3 (9), 4 (7), 5 (6), 6 (5), 7 (4), 8 (3), 9 (2) a 10. místo za jeden bod.

V případě rovnosti rozhoduje počet prvních, poté druhých a pak ještě třetích míst. Pokud dochází stále ke shodě, rozhodnou pomocné body. A pokud nerozhodnou ani pomocné body, jedná se o dělené umístění.

1. místo celkového pořadí (technické sestavy a sportovní boj dohromady) – 5 kompletních sad červených a 5 kompletních sad modrých chráničů firmy Backfist, velký putovní pohár a památeční plaketa

2. místo celkového pořadí (technické sestavy a sportovní boj dohromady) – poukaz za 2.000,- Kč na nákup u sponzora Backfist a památeční plaketa

3. místo celkového pořadí (technické sestavy a sportovní boj dohromady) – poukaz za 1.000,- Kč na nákup u sponzora Backfist a památeční plaketa

Celkový vítěz v disciplíně technické sestavy – poukaz za 2.000,- Kč na nákup u sponzora Backfist a památeční plaketa

Celkový vítěz v disciplíně sportovní boj – poukaz za 2.000,- Kč na nákup u sponzora Backfist a památeční plaketa

1. místo celkového pořadí škol pro jednotlivé věkové kategorie (tzn. 5x) z výsledků technických sestav a sportovního boje dohromady – poukaz za 1.000,- Kč na nákup u sponzora Backfist a památeční plaketa

2. a 3. místo celkového pořadí škol pro jednotlivé věkové kategorie (tzn. 5x) z výsledků technických sestav a sportovního boje dohromady – památeční plaketa

Celkem se všichni ocenění mohou těšit na ceny v hodnotě přesahující 150.000,- Kč!

Nyní se už ale pojďme podívat na celkové výsledky roku 2018 u mladších žákyň a žáků:

Celkově se na bodovaných českých soutěžích v roce 2018 umístilo 48 nejmladších bojovnic do 10 let.

Celou sezónu však bylo o vítězce jasno. Od začátku sezóny si budovala velký náskok jihomoravská Eliška Trčková z Brna, která obhajovala vítězství z roku 2017. Ta nasbírala 43 (36 loni) bodů za neuvěřitelných 12 zlatých (11 loni) a 4 bronzové medaile.

Karolína Chmelíková z Třeboně si oproti roku 2017 polepšila o jednu příčku a celkově skončila na druhém místě se ziskem 28 bodů (8–3–0). Třetí příčku si vybojovala karvinská Klaudie Štellnerová (v roce 2017 7,5 bodů, 11 místo). V roce 2018 nasbírala 22 bodů (5–2–1).

V sestavách to byl naopak souboj velice vyrovnaný. Nakonec však Klaudii z Karviné chybělo půl bodu na vítěznou Elišku z Brna a může tak litovat, že nejela do Prahy na poslední Čertovský turnaj roku pořádaný školou Sonkal Praha. Eliška získala v sestavách 19 bodů za 5 zlatých medailí a 3 bronzové. Třetí místo uhájila o bod třeboňská Karolína před dotírajícími Barborou Schaffelhoferovou (Tong-il) a Annou Weidlichovou (Na-Mu).

V boji opět dominovala Eliška, která posbírala 24 bodů (7–0–1). Druhá Karolína získala 15, 5 bodů (4–2–0). Na třetí příčce se umístila bez zisku zlaté medaile opavská Klára Hájková s 13 body (0–4–4).

Celkem 63 žáků do 10 let v roce 2018 získalo alespoň jednu medaili na bodovaných soutěžích Českého svazu taekwon‑do ITF – Top ten ligy.

V mladších žácích jsme mohli po celý rok garantovat jednu věc. Pohár pro nejlepšího mladšího žáka si ze soutěže odveze buď Radim Hložek z Ostravy nebo Michal Hejný z Milovic. Na poháry vyhrála ostravská naděje. Radim může jen litovat, že se do ligy nezapočítávají medaile ze speciálních technik. Nakonec Michal vyhrál s 46 body (12–3–1). Je to až neuvěřitelné, neboť v roce 2017 získal milovický bojovník pouze 1,5 bodů za jeden bronz. Radimových 35,5 (10–1–3) stačilo na obhajobu druhé příčky (loni 17 bodů) a také třetí místo obhájil Adam Knapp z Brna s 29,5 (loni 16,5 bodů).

V technických sestavách vyhrál Michal z Milovic s 21,5 body před ostravským Radimem, který získal 17,5 bodů. Mladoboleslavský David Vlad s 11,5 body se umístil na třetí příčce.

V boji to byl velice vyrovnaný souboj a Michal (24,5 bodů) si zajistil prvenství až v prosinci na Čertovském poháru a předčil brněnského Adama o půl bodu. O stejný rozdíl nakonec uhájil třetí příčku Ostravák Radim před dalším Brňákem Kapitánikem.

Soutěž týmu mezi mladšími žáky a žákyněmi, stejně jako v roce 2017, opanoval klub z Brna. Celkem 4 brněnští bojovníci nasbírali v roce 2018 37 bodů.

Druhou příčku obsadila škola z Milovic díky vítězství Michala s 15 body a výkony tří Karviňáků, kteří celkem získali 14 bodů, vynesly klub ze severu Moravy na třetí příčku.

Celkem se mezi 10 nejlepšími žáky a 10 žákyněmi do 10 let objevili závodníci z 11 škol.

V technických sestavách dopadli nejlépe závodníci Brna před Karvinou a Mladou Boleslaví.

Sportovní boj taktéž opanovali brněnští bojovníci. Druhou příčku obsadil klub GBHS před Milovicemi.

Gratulujeme všem vítězům, kteří se můžou těšit na krásné ceny sponzorů IPPONSHOP.CZ a BACKFIST.CZ, kterým také moc děkujeme.

Všechny ceny budou slavnostně předány ve sportovním centru v Nymburce na mezinárodní soutěži Czech OPEN 2019 v taekwondu ITF.

Ing. Kamil Šamal
vedoucí Soutěžního oddělení Českého svazu taekwon‑do ITF
MEDIÁLNÍ
PARTNEŘI