Bulletin svazu

Úspěšný, avšak i rozporuplný čtvrtý den na mistrovství světa v taekwondu ITF

26. 8. 2018 Marek Lazor

Pátek, 25. 8. 2018, čtvrtý soutěžní den začal předáváním medailí a následně už se začalo opět naplno soutěžit. Celý tento soutěžní den již také natáčel český televizní štáb, který byl u všeho podstatného a natočil také několik rozhovorů s osobnostmi na tomto mistrovství. Večer předtím natáčel také neformálně s našimi reprezentanty, takže se můžete těšit na jejich okamžité dojmy.

Především junioři budou určitě stát za zhlédnutí. Dokument bude ve vysílání v průběhu října a první, exkluzivní promítání bude na celorepublikovém setkání členů STM v Nymburce.

Na programu byl opět především sportovní boj, protože nově vytvořen systém soutěžení nejprve v základních skupinách a až následně v tradičním pavouku, přinesl značný nárůst zápasů ve sportovním boji. Na druhé straně prakticky každý vítěz skupiny už má jistou medaili.

Česká mladší juniorka, Karolína Chmelíková ve váhové kategorii do 60 kg byla v tom to systému úspěšná, když v základní skupině dokázala porazit jak soupeřku z Ruska tak i z Řecka a postoupila do semifinále. Zde už sice nestačila na korejskou reprezentantku, ale i tak je konečná bronzová medaile na prvním mistrovství určitě obrovský úspěch.

Podobně na vedlejším ringu naše již starší juniorka Anežka Čurdová a ještě aktuální světová šampiónka z roku 2016 také vyhrála svou skupinu, když podobě i ona porazila jak Ruskou, tak i Řeckou reprezentantku a v semifinále na ni čekala vysoká a zkušená anglická reprezentantka Katie Stone. Celý zápas byl velice vyrovnaný, bylo těžké odhadovat, kdo zvítězí, protože na dlouhé nohy zpočátku Anežka jen těžko hledala nějaký recept. Později se jí však podařilo hned několikrát zabodovat technikami rukou a získala tak rozhodující náskok. Ke konci se anglická reprezentantka snažila o zvrat, ale už zcela vyčerpaná Anežka nakonec vítězství uhájila.

Ve finále se pak Anežka postavila korejské reprezentantce Ro Kuk-hwa. Korejská reprezentantka si bohužel už zkraje zápasu vytvořila bodový náskok, který pak už jen do konce zápasu úspěšně uhájila. Anežka tedy zde vybojovala těžce vydřenou stříbrnou medaile a také mnoho zkušeností, které ji pomohou v další přípravě.

Později během dne nastoupili na sportovní boj také naši veteráni. Bohužel František Jeřábek se hned v prvním zápase zranil, a to hned dvakrát. Přesto chtěl bojovat až do konce. Musel tak bojovat hned se dvěma soupeři najednou, což se ukázalo jako nemožné. Je to obrovská škoda, protože František měl být i jednou z velkých opor v týmovém boji.

Skvělou formu i zde potvrdil český veterán Libor Macháň ve váhové kategorii nad 90 kg, aktuální mistr světa i Evropy, který doslova prolétl základní skupinou, když „vyškolil“ reprezentanty Kanada a Mongolska a v následném finále na něj čekal známý řecký reprezentant Pavlidis Aristeidis, který se na zápas s Liborem připravoval několik měsíců a chtěl mu titul vyfouknout.

Finálový zápas byl velice tvrdý a řecký reprezentant opravdu Libora několikrát nepříjemně zasáhnul. Libor je však velice zkušený závodník a na všechny útoky dokázal odpovědět, držel si bodový náskok a získal pro Českou republiku i sebe třetí ZLATOU medaili na tomto světovém šampionátu. Moc gratulujeme.

Velké a příjemné překvapení nás čekalo následně u silového přerážení veteránů. Z našich byl nominován náš nejlehčí veterán, Rudolf Matoušek. Mezi ostatními 26 závodníky vypadal, jako by zde ani nepatřil a ztratil se zde odněkud z mladší a výrazně lehčí juniorské soutěže.

Avšak úsměv se všem vypařil, když Rudolf nejprve úspěšně prošel kvalifikací a následně získal společně s kambodžským závodníkem nejvíce bodů ze všech. V prodloužení Rudolf poprvé chybil, a když druhý závodník provedl úspěšný pokus, bylo jasné, že máme stříbrnou medaili, o které před šampionátem Rudolf určitě ani nesnil. Výborný výkon a skvělá ukázka české školy taekwonda ITF.

V průběhu celého soutěžního dne také probíhala stále ještě, již včera zahájená, soutěž ve speciálních přerážecích technikách juniorek, a to jak v individuální soutěži, tak i v týmové soutěži. Bohužel časová „roztahanost“ této disciplíny se nakonec projevila také na jejím výsledku.

V individuální kategorii startovala za Českou republiku Petra Jíchová, která úspěšně prošla kvalifikací a následně byla úspěšná v dalších třech pokusech ze čtyř, když u jednoho po úspěšném přeražení nezvládla dopad a upadla. Žádná jiná závodnice ale obdobný výkon nezopakovala a čekalo se jen, kdy dorazí na své pokusy korejská reprezentantka. Ta později dorazila také a byla úspěšná ve všech pěti pokusech. Zlato tedy bylo rozhodnuto a Petru čekal souboj o druhé místo s řeckou reprezentantkou. Zde byla Petra nakonec po několik pokusech úspěšnější a mohla se tak i ona radovat ze zasloužené stříbrné medaile.

V týmové soutěži byla také soutěž roztahaná po celý den a bohužel především proto se snížila ostražitost rozhodčích, kteří postupně přehlédli celkem 3 pochybení korejského týmu v proceduře jednotlivých pokusů. Protože však na tomto ringu nebyly nainstalovány kamery, nemohl být podán úspěšný protest. Poslední protest již řešil osobně hlavní rozhodčí ITF Leong Wai-Meng, který sice potvrdil, že došlo k pochybení, avšak pokus uznal jako platný. Pokud bychom to převedli do řeči fotbalu, gól byl sice jasně z ofsajdu, ale protože ho chybně uznal středový rozhodčí, tak platí. Nikomu jinému by ale takovýto ofsajd neprošel.

Rozporuplná byla tato situace především v tom, že se jednalo o závěrečnou techniku, která rozhodovala o tom, zda zlaté medaile získá Česká republika, nebo Korea. Česká republika tak sice získala stříbrné medaile, ale radost, tak jak jsme u Čechů zvyklí, se tentokrát nekonala.

Zítra nás čeká závěrečný den mistrovství a před námi je ještě hodně startů našich reprezentantů ve sportovním boji jednotlivců i týmů a sebeobrany. Držte nám ještě i tento poslední den palce, budeme to potřebovat.

Všichni Vás zdraví do České republiky a budeme se všichni snažit ještě o co nejlepší výsledek!

Ing. Marek Lazor
prezident Českého svazu taekwon‑do ITF

MEDIÁLNÍ
PARTNEŘI