Bulletin svazu

Třetí soutěžní den na mistrovství Evropy 2019 v taekwondu ITF

6. 4. 2019 Marek Lazor

Pátek 5. 4. 2019 byl pro všechny účastníky netradičně již třetím soutěžním dnem a ten jak je známo bývá označován často jako dnem kritickým. Doufali jsme, že pro nás tentokrát nebude a naopak budeme opět úspěšní.

Hned ráno proběhlo předání medailí většině medailistů z předchozího dne a pak se hned začalo opět soutěžit, tentokrát především ve sportovním boji mladších juniorů.

Senioři měli na programu hlavně technické disciplíny, tedy technické sestavy a speciální techniky. V technických sestavách oba české týmy, tedy mužský i ženský, postupně porážely týmy ostatních států a probojovaly se až do finále. Zde je jak jinak z druhé strany pavouka čekal v obou případech výběr Ruska.

Bohužel oba české týmy ve svém finálovém vystoupení zacvičili týmové sestavy s viditelnými chybičkami v choreografii, a tak jsme letos docela lacině přenechali obě zlaté medaile Rusku, kteří se obdobných chyb vyvarovali. Stříbrné medaile jsou sice v konečném zúčtování s Ruskem výborný výsledek, avšak v této disciplíně patříme do absolutní špičky i my a máme ambice být nejlepší v Evropě.

V individuálních technických sestavách pokračovala ze včerejška naše poslední seniorka, Kateřina Kolářová v kategorii 2. dan. Katka je velmi zkušená reprezentantka, kapitánka českého ženského týmu a tak také vypadal její celkový výkon v této disciplíně. Každou soupeřku výborným výkonem vyprovodila z ringu a postoupila až do finále, kde narazila na ruskou reprezentantku. Zde už sice rozhodčí přiřkli vítězství ruské reprezentantce, i tak to byl ale z našich individuální nejlepší výkon v této disciplíně na tomto mistrovství Evropy.

Ve druhé technické disciplíně, speciálních technikách, nastoupili za Českou republiku velmi zkušená dvojnásobná mistryně Evropy, Veronika Kokášová a na druhé straně čerstvý senior Ondřej Postl. Zatímco Ondřej na svém prvním mistrovství zvládl jen menší polovinu seniorských výšek, Veronika úspěšně zvládla všech 5 předepsaných technik v předepsaných výškách i dálce. Protože se jejímu výkonu z ostatních seniorek nikdo nevyrovnal, mohla se Veronika radovat ze ZLATÉ medaile a jejího již třetího evropského titulu.

Na většině ze 7 ringů ale po celý den probíhala disciplína sportovní boj mladších juniorů a juniorek, kde museli všichni nejprve zvítězit ve svých skupinách systémem každý s každým, aby pak měli možnost se teprve utkat o medaile. Z našich si s tímto systémem poradila nejlépe Tereza Tobolová ve váhové kategorii do 60 kg, když doslova prolétla skupinou. V semifinále s bulharskou reprezentantkou nebylo dlouho rozhodnuto jak v základním kole, tak ani v prodloužení. Rozhodnout tedy musela až technika na první bod. Zde byla po několika situacích nakonec úspěšnější bulharská reprezentantka, Tereza tak obhájila po své loňské premiéře bronzovou medaili.

Celkem tak Česká republika třetí soutěžní den přidala do své sbírky 1 zlatou, 3 stříbrné a 1 bronzovou medaili.

Celkově má naše republika zatím po třech dnech 5 zlatých 7 stříbrných a 6 bronzových medailí. a držíme si za Ruskem, Ukrajinou a Řeckem celkové 4. místo.

Protože mistrovství počtem závodníků, novým systémem soutěžení i harmonograme dostává větší časový skluz, došlo v podvečer k přelosování času i dnů u všech zbývajících kategorií, musí dnes i zítra všichni závodníci pozorně sledovat všechny rozpisy. Změna se týká hlavně veteránů, u kterých došlo k přesunu všech disciplín až na závěrečný, nedělní den mistrovství.

Večer na společné večeři ještě všichni reprezentanti i vedení svazu popřálo k narozeninám české juniorské reprezentantce Vendula Bluchové a mimo jiné byl připraven i narozeninový dort. Ještě jednou vše nejlepší.

Stále nás podporujte, čeští reprezentanti na to čekají a Vaše podpora jim hodně pomáhá. Čekají nás všechny ještě dva velmi náročné soutěžní dny.

Nebojují zde jen za sebe, ale za celou Českou republiku!

Sledujte naše informace především na Instagramu a Facebooku. Přístup na internetové stránky je zde složitější (hlavně fotografie), tak zde budeme dávat informace jak to půjde.

Organizátor mistrovství připravil z průběhu celého mistrovství Evropy on-line přenos hned ze 7 kamer, které můžete sledovat na www.tkd-itf.gr/index.php?action=streaming&player=102&terren=1.

Ing. Marek Lazor
prezident Českého svazu taekwon‑do ITF

MEDIÁLNÍ
PARTNEŘI