Bulletin svazu

Také druhý soutěžní den na mistrovství světa v taekwondu vybojovala Česká republika zlatou medaili!

27. 8. 2019 Marek Lazor

Úterý 27. 8. 2019, druhý soutěžní den

Do úterního programu, který měl již celý patřit sportovnímu boji, byly hned ráno zařazeny ještě zbývající kategorie technických sestav, a to především těch týmových.

Ke slovu se ale dostal i náš nejzkušenější a také nejúspěšnější veteránský reprezentant Libor Macháň, který nastoupil ve vůbec nejvyšší technické kategorii, a to na 6. dan. Libor si z obou předchozích mistrovství světa v Itálii i Bělorusku přivezl vždy stříbrnou medaili a na tomto mistrovství se pokoušel opět dosáhnout na stupeň nejvyšší.

Bohužel mu cestu do finále zastoupili řecký a především pak ruský reprezentant. Ostřílený Libor však dokázal oba závodníky postupně porazit a ve finále na něj čekal slovinský reprezentant i dlouholetý kamarád Peter Landeker. Přestože oba pojí letité přátelství, oba chtěli poprvé pro sebe získat zlatou medaili. Po první, volitelné sestavě bylo skóre u pěti rozhodčích 2:1 pro Libora a jako povinná sestava byla vylosována So-san, vůbec nejdelší technická sestava ze všech.

Libor cvičil viditelně lépe, avšak zhruba v polovině se lehce zasekl a opět se nastartoval až po nápovědě kouče. Podobnou situaci zažil Libor již před dvěma lety v Itálii, kde ho takové zaváhání stálo jistou zlatou medaili.

S napětím jsme proto čekali, zda toto zaváhání nepřipraví nakonec Libora o celkové vítězství i zde, avšak jeho bodový náskok nakonec stačil a poprvé pro Českou republiku vybojoval v této disciplíně ZLATOU medaili.

Stejnou anabázi, avšak v kategorii veteránů 1. dan, absolvoval náš druhý reprezentant Jiří Faltin. V kvalifikaci postupně porazil reprezentanty z Ukrajiny i domácího Bulharska. Ve finále se pak utkal s Japoncem Miyamoto Teppei. Ten už byl nad jeho síly, avšak podobně jako i na minulém mistrovství světa v Bělorusku vybojoval stříbrnou medaili.

Je zde potřeba také napsat, že japonští veteránští reprezentanti zde získali celkem 3 zlaté medaile v technických sestavách a patří momentálně do světové špičky.

Poslední z českých veteránů, který zde dokázal získat medaili, byl Zdeněk Rubeš, který v kategorii 5. dan vybojoval bronzovou medaili.

Hodně jsme si slibovali od týmových sestav, avšak nikdo zde nedokázal porazit korejské výběry, případně ruské seniorky. Také naši veteráni, mistři Evropy 2019, narazili ve druhém kole na výběr Japonska, který byl složen z aktuálních 3 mistrů světa, což také dokázali a nepustili český tým do dalšího kola.

Protože však naši juniorští reprezentanti, kteří jsou v technických sestavách již pět let po sobě mistři Evropy, narazili na korejský výběr až ve finále, vybojovali zaslouženou stříbrnou medaili.

Zbývající čas i tatami druhého soutěžního dne byl vyhrazen výhradně sportovnímu boji jednotlivců, kteří se mimo veteránů postupně nejprve utkají ve skupinách po 3–4 závodnících systémem každý s každým a následně pak vítězové budou nasazení do finálových pavouků. Na případné medaile si tak budeme muset počkat až na 3 soutěžní den.

Celkem tedy získala Česká republika druhý soutěžní den 1 zlatou, 2 stříbrné a 1 bronzovou medaili.

Celkově jsme již vybojovali 3 zlaté, 2 stříbrné a 2 bronzové medaile.

Sledujte nás dále, ať zjistíte, zda na tomto mistrovství světa dokáže vybojovat Česká republika zlaté medaile také v prestižním sportovním boji.

Ing. Marek Lazor
prezident Českého svazu taekwon‑do ITF

MEDIÁLNÍ
PARTNEŘI