Bulletin svazu

Taekwon‑do ITF na pražském Festivalu sportu a volného času 2018

6. 8. 2018 Lukáš Matějka

Ve dnech od soboty 16. 6. 2018 do středy 20. 6. 2018 se v Praze na Letné konal Festival sportu a volného času.

Tento projekt vyšel z dílny Magistrátu hlavního města Prahy a pyšnil se nemalými ambicemi. Dnešní děti čím dál tím méně sportují a prožívají svůj volný čas více pasivně.

Právě na tyto neřesti útočil Festival sportu. Na velké ploše Letenského náměstí se rozprostíral areál plný různých sportovních a volnočasových aktivit, které mohly děti podle svého uvážení a osobních preferencí vyzkoušet.

Samozřejmostí byla i účast Českého svazu taekwon‑do ITF a jeho členů. K dispozici jsme dostali jeden stánek, na kterém se během festivalu vystřídalo hned několik pražských škol. Velké poděkování patří školám Dan-Gun, Fénix, Ge-Baek Hosin Sool, Chon-ji a v neposlední řadě také Na-Mu.

Každá škola měla připravený svůj autentický program. Některé školy pořádaly série minitréninků, jiné se zaměřily na soutěže či ukázky kopů a úderů na lapy nebo narážeče.

Mnozí návštěvníci Festivalu se dívali na náš stánek nejdříve trochu s respektem, možná i malým strachem, když viděli černé pásky pochodující po tatami.

Ti, kteří se ale odvážili přijít blíže a taekwon‑do si vyzkoušeli na vlastní kůži, odcházeli zpravidla s úsměvem od ucha k uchu a s myšlenkou na další tréninky taekwonda. V dopoledních hodinách byl Festival obsazen výlety pražských základních škol, odpoledne pak hlavně samotnými dětmi, někdy v doprovodu rodičů nebo prarodičů.

Počasí nám (ne)přálo. Tatami se rozpalovalo do takových teplot, že i ti méně pohybliví začali bravurně stepovat. Na druhou stranu lepší než zápasit v bahně.

Závěrem bych rád vyjádřil podporu této a podobným akcím, které si vzaly za cíl dostat děti z obýváků od počítačů zpět na hřiště nebo do tělocvičny.

Těším se na další ročník a doufám, že se Magistrát poučí a do budoucna podpoří akci účinnější kampaní. Informovat o Festivalu sportu přímo základní a střední školy a povzbudit je v propagaci je jistě efektivnější cesta než mediální kampaň o nízkém rozpočtu.

Má-li být plně využit potenciál podobných akcí, musí zkrátka dorazit více návštěvníků.

Lukáš Matějka
vedoucí školy taekwon‑do ITF Fénix
MEDIÁLNÍ
PARTNEŘI