Bulletin svazu

Sonkal OPEN 2019 v taekwondu ITF – po soutěži

28. 5. 2019 Ondřej Vrábel

Medaile pověšené na úspěšné krky, poháry předány do ještě úspěšnějších rukou, hala zeje prázdnotou jako by v ní žádný turnaj neproběhl.

Tak bychom mohli charakterizovat hektickou sobotu, kdy se sešlo v ruzyňské sportovní hale více než 220 taekwondistů a taekwondistek z 23 škol Česka a Slovenska.

Sobota 25. května 2019, 07:30 – K hale TJ Ruzyně se sbíhají davy sonkaláků a sonkalaček. Začíná intenzivní příprava sportovní haly – stoly, tatami, výzdoba, registrace, vážení …. vše klape rychlostí sériové výroby v zaběhlé továrně.

08:00 – Začíná registrace soutěžících a také jejich vážení. Po 9. hodině tento mumraj utichá a začíná nejprve porada rozhodčích, kterých je skvělých 45 kusů. Následuje krátká porada koučů, kde se upřesňují detaily, jak se bude soutěžit ve skupinách a jaké bude pořadí věkových skupin a soutěžních kategorií.

Krátce po 10. hodině je svolán nástup a na soutěžících je vidět lehká nervozita, protože to za chvíli vypukne. Především žáky a žákyně je dobré lehce namotivovat, aby ve svých soutěžních výkonech nechali všechno, což se setkává s pozitivním ohlasem a jdeme soutěžit.

Během několika minut se na pěti soutěžních plochách začnou odehrávat první tulařské bitvy a soutěž běží ve vysokém tempu. Až by se dalo říci, že u stolku vedení soutěže nemáme oddychu, protože tiskneme a na ringy přidělujeme jednu kategorii za druhou.

Do toho se průběžně dekorují medailisté, a že jich je požehnaně! Sestavy na zápasištích střídá sportovní boj a modré pásky a vyšší předvádí, co už umí v té nejnáročnější disciplíně taekwonda ITF.

Kolem 12:30 odchází první rozhodčí na obědovou pauzu a ta bohužel skýtá největší potíž celé soutěže. Restaurace si to špatně naplánovala a k obědům rozhodčím přijala velké množství objednávek i od ostatních účastníků soutěže a tak místo pohodových 30 minut nám rozhodčí „obědvají“ hodinku …

Po přestávce putují první poháry do rukou nejúspěšnějším žákům a žákyním, kterými se stali:

  • Mladší žák: Štěpán Ševčík, Taekwon‑do ITF Třeboň
  • Mladší žákyně: Petra Heydušková, Taekwon‑do ITF Silla
  • Starší žák: Adam Szkandera, Taekwon‑do ITF Joomuk Frýdek Místek
  • Starší žákyně: Nikola Kaprálová, Taekwon‑do ITF Nomo

Za zmínku stojí, že mezi žákyněmi jsme mohli vidět nejedno jméno spojené s historií českého taekwonda, ale přeci jen o generaci dále – Petra Heydušková a Anna Weidlichová dělají svým rodičům čest a zaslouženě si ze Sonkal Openu odvezly ze sestav zlaté medaile.

Po nejmladších se nám na ringy rovnou vrhají barevné pásky juniorů, juniorek, seniorů a seniorek, které doplní černé pásky juniorů a rovněž juniorek.

V sestavách je na co se dívat. Namátkou Michal Kaňka, který ještě nedávno sbíral medaile mezi zelenými pásky, Ondra Faltin, který prodloužil svoji tulařskou nadvládu mezi červenými pásky, Honza Veškrna, který má podobnou sérii mezi černými pásky.

V juniorkách se v sestavách černých pásků potkalo hned několik současných či bývalých reprezentantek! Ve sportovním boji Honza Veškrna poráží své reprezentační kolegy Honzu Zachrdlu a Dominika Čermáka a je opět co sledovat – pěkné a rychlé kombinace technik prokládané otočkami ve výskoku!

Poslední se na tatami vrhají i černé pásky seniorů a seniorek. Také v tomto případě můžeme vidět zajímavé souboje současných a minulých reprezentantů ČR, jen namátkou Anna Pösingerová versus Renta Ramšáková, Přemysl Šesták versus Jirka Novák. A takových soubojů bychom napočítali jistě více! Někdy vyhrálo mládí, někdy zase zkušenosti…

17:45 – Dekorujeme nejúspěšnější juniory, juniorky, seniory a seniorky:

  • Mladší junior: Ondřej Faltin, Taekwon‑do ITF Sonkal
  • Mladší juniorka: Aneta Nekorancová, Taekwon‑do ITF Ge-Baek Mladá Boleslav
  • Starší junior: Jan Veškrna, Taekwon‑do ITF Sonkal
  • Starší juniorka: Anežka Čurdová, Taekwon‑do ITF Třeboň
  • Senior: Jiří Novák, Taekwon‑do ITF Sonkal
  • Seniorka: Tereza Štekerová, Taekwon‑do ITF Sonkal

17:50 – Dekorujeme tři nejúspěšnější školy Sonkal OPEN 2019 v taekwondu ITF

Nejúspěšnější školou se se 14 zlatými, 8 stříbrnými a 6 bronzovými medailemi stala pořádající Taekwon‑do ITF Sonkal. Druhou příčku obsadila škola Taekwon‑do ITF Silla se skórem 7–7–5 a třetí příčku obsadila jen těsně škola Taekwon‑do ITF Třeboň s 6–9–3!

18:45 – Hala je prázdná, dodávka s materiálem naložená a vydáváme se do Nymburka s mezipřistáním na Petřinách.

Zajímavostí na závěr jsou medailové žně rodiny Faltinů. Nejmladší Simona vybojovala zlatou medaili mezi žlutými pásky mladších žákyň, Ondra zlaté v technických sestavách a sportovním boji mladších juniorů a na otce Jirku „zbyla“ jen stříbrná mezi seniory 1. dan. To však rozhodně zkušeného a úspěšného veteránského reprezentanta nemusí mrzet!

Za sebe chci poděkovat za účast a parádní výkony všem závodníkům a koučům, rozhodčím za jejich celodenní ostražitost a v neposlední řadě Českému svazu taekwon‑do ITF za finanční podporu a zapůjčení materiálu, panu Miroslavu Sobotkovi a jeho společnosti Hayashi za poukázky pro nejúspěšnější jednotlivce!

Na úplný závěr oběma Jirkům Novákům za to, že si se mnou v pátek a sobotu hráli na stěhováky!

Na soutěži se pohyboval i kameraman Honza Horvát, který sbíral materiál pro promo videa, která mají společný #jedenduvod. Těšte se na ně v následujících dnech…

Takový byl Sonkal OPEN 2019 v taekwondu ITF…

Ondřej Vrábel
vedoucí školy taekwon‑do ITF Sonkal

MEDIÁLNÍ
PARTNEŘI