Bulletin svazu

Regionální odborné fyzioterapeutické semináře v Praze a Ostravě pro taekwondisty

1. 7. 2018 Martin Svitek

O víkendu 23. – 24. 6. 2018 jsem se snažil předat něco vědomostí fyzioterapeuta – taekwodisty v Ostravě a následně druhý den i v Praze.

Komornější atmosféra mi vnukla nápad strukturovat seminář rovnou podle dotazů zúčastněných. Věřím, že si každý něco odnesl a upřímně říkám, že i když to byl náročný víkend, tak mě velmi bavil a těšil.

Těšila mě přítomnost, jak starších a zkušených instruktorů a vedoucích škol, tak i mladších a nižších pásků. Pokud byste chtěli podobný seminář zorganizovat ještě i ve vašem regionu (střední Čechy, jižní Morava), kontaktujte mě na .

V příštím roce zvažujeme jednu nebo dvě víkendové akce spojeně pro více regionů tak, aby akce byla časově příjemnější a s větším společenským přínosem :o) Na obou akcích jsem poprosil jednoho z účastníků o krátkou zpětnou vazbu, níže je k přečtení a k zamyšlení, jak pro čtenáře webu, tak pro mě (a všechny zpětné vazby účastníků čtu a další semináře dle nich upravuji).

Glosy letošních účastníků:

Alan Kajzar (4. dan), škola taekwon‑do ITF IL DONG Ostrava:

V sobotu 23. 6. 2018 se uskutečnil v Ostravě již druhý ročník odborného fyzioterapeutického semináře s lektorem a taekwondistou v jedné osobě Mgr. Martinem Svitkem (5. dan) z pražského oddílu Sonkal Praha. Podobně jako minulý rok se seminář konal v tělocvičně SOŠ OOM a byl rozdělen na dva tréninkové bloky po třech hodinách s dostatečnou pauzou na oběd i jeho vytrávení.

Náplní semináře byl opět trup bojovníka. Je to velmi obsáhlé a důležité téma nejen pro sportovního taekwondistu, ale hlavně pro instruktory, kteří se chtějí hýbat komfortně i v pokročilém věku. Martin vedl seminář v duchu praktických ukázek na figurantovi i následného cvičení ve dvojicích s možnosti cvičit i jako samostatná jednotka, která nemá vždy možnost mít po ruce sparinga.

Samozřejmě po každé odjeté svalové partii následovala zpětná vazba od všech 9 zúčastněných černých pásů v různých věkových i technických kategorií. Seminář měl alespoň pro mě rychlý spád. Kompenzační cviky střídaly posilovací cviky a ty zase střídaly (abychom dali průchod své energii) technické sestavy, sebeobrana, práce s energií a hmotou toho druhého.

Hodnotím tento den jako teoreticky a prakticky velmi přínosný pro instruktory a jejich žáky, kteří chtějí taekwon‑do cvičit do hloubky a pro zdraví. Škoda jen, že se nedostavilo více taekwondistů z našeho regionu a kapacita nebyla naplněna.

O to kvalitněji a déle se nám zúčastněným mohl Martin věnovat a nakonec řešit i naše individuální trápení. Martinovi děkuji za předané a ověřené znalosti a přeji klidnou cestu zpět do našeho hlavního města, kde následně zítra vede další z této šňůry fyzio seminářů.

Závěrem se budu těšit u nás v Moravskoslezsku na třetí ročník fyzio semináře pod jeho vedením a je možné, že budeme využívat ke kompenzaci další ověřené fyzio pomůcky.

Petr Šilha (1. dan), škola taekwon‑do ITF Dangun Praha:

Celkově velmi zajímavý seminář, který nabízí možnost přemýšlet o taekwondu z jiného úhlu pohledu. Obsahově přínosné, užitečné a podnětné. Samozřejmě velké plus je možnost praktických nácviků. Fajn bylo neformální prostředí s možností vzájemné komunikace.

Pro mne by byl přijatelnější koncept dvouhodinového semináře s užším zaměřením. Jako možná témata mě napadají:

  • zacílení na určitou věkovou či výkonnostní skupinu (děti, adolescenti, 40+, závodníci atd) a charakteristické znaky, problémy, s tím související vhodné vhodné typy cviků ap.
  • sada cviků (uvolňovacích, kompenzačních atd.) pro všechny či vybrané partie těla
  • techniky taekwonda (asi hlavně kopy) a vhodné cviky před a po cvičení, po přetížení, možné důvody špatného provedení ap.
Mgr. Martin Svitek, fyzioterapeut
škola taekwon‑do ITF Sonkal

MEDIÁLNÍ
PARTNEŘI