Bulletin svazu

První soutěžní den a první medaile pro Českou republiku na mistrovství světa v taekwondu ITF 2018!

22. 8. 2018 Marek Lazor

Snad vůbec poprvé v historii se začalo na mistrovství světa v taekwondu ITF soutěžit již ve středu. Obava ze zavádění nových pravidel, což znamená především výrazně více zápasů oproti minulosti (nejprve základní skupiny ve sportovním boji, cvičení volitelné sestavy samostatně) donutila pořadatele přidat jeden soutěžní den navíc. Podle propozic se mělo začít závodit ve středu odpoledne, rozhodnutím pořadatelů v místě šampionátu se však začalo již dopoledne v 11 hodin po delší poradě rozhodčích.

Na programu byly výhradně technické sestavy juniorů a po nich se měli na tatami objevit i veteráni. Z našich se na tatami představilo postupně i 6 českých juniorů, 3 chlapci a 3 děvčata. Především kategorie 1. danů je zde opravdu našlapaná a startovní listina měla v obou případech 4 strany.

Z našich se zde podařilo probít až na medailové pozice Vendule Bluchové, která postupně porážela všechny své soupeřky až do semifinále, kde se musela postavit favorizované korejské reprezentantce. Pokud by ji porazila, ve finále by ji čekala druhá korejská reprezentantka. Bohužel první soutěžní den se zde nepodařilo nikomu porazit žádného korejského reprezentanta, a ani Vendula si tento cenný skalp neodnesla. Po závěrečné semifinálové prohře 4:0 tedy zůstala i tak na vynikajícím 3. místě na světě. Jediný, kdo dokázal první soutěžní den porazit Korejce, byl jen jiný Korejec (Korejka).

Ostatním 5 českým juniorům už se medaili nepodařilo získat, přičemž nejtěžší to měl asi Dominik Čermák, který se utkal s korejským reprezentantem hned v prvním kole, a po prohře si s ním mohl alespoň potřást rukou. Přesto korejští závodníci mají před Čechy velký respekt, a to především proto, že náš hlavní instruktor je korejský velmistr Hwang Ho‑jong.

Později odpoledne již zasáhli do bojů o medaile také první veteráni. Z našich nastoupil Jiří Faltin v kategorii 1. danů. Jeho úvod byl výborný, když porazil španělského reprezentanta a postoupil hned do semifinále. Minimálně bronzová medaile jej tedy už nemine.

Ale pokračovat bude až zítra, protože první soutěžní den byl v 18:00 hodin zakončen slavnostním zahájením, kde se představili známí běloruští umělci a tanečníci. Se svými projevy pak vystoupili zástupci Běloruského státu i ITF. Nezapomnělo se ani na slib rozhodčích i závodníků. První soutěžní den byl zakončen netradičně poměrně brzy a tak zbylo ještě trochu času na případnou procházku Minskem, odpočinek nebo společná setkání.

Všichni v českém týmu jsou v pořádku a také nálada je, ostatně jako u juniorského týmu vždy, výborná. A protože máme i výborné veterány, kteří jsou duchem mladí, tak i oni se často chovají jako junioři, z čehož vstávají vlasy na hlavě především našim trenérům.

Druhý soutěžní den budou probíhat ještě zbylé technické sestavy jednotlivců, které se nestihly a následně začnou technické sestavy týmů, kde chceme určitě prorazit a vybojovat hned několik medailí. Uvidíme, jestli už se odpoledne začne i disciplína sportovní boj, případně alespoň nominace pro přerážecí disciplíny. Toto je prozatím velká slabina mistrovství, že není znám dopředu program, ale dozvídáme se ho po kouscích a velice nahodile.

Přesto se stále snažíme udělat co nejlepší sportovní výsledek pro Českou republiku i pro Vás. Sledujte nás a dejte nám o sobě i vědět na facebooku, nebo na instagramu.

Jsme rádi za každou Vaši reakci!

Ing. Marek Lazor
prezident Českého svazu taekwon‑do ITF

MEDIÁLNÍ
PARTNEŘI