Bulletin svazu

Prosincový celorepublikový technický seminář v taekwondu ITF

31. 1. 2018 Marek Lazor

V sobotu 9. prosince 2017 se uskutečnila ve sportovní hale univerzitního kampusu Masarykovy Univerzity v Brně Bohunicích jedna z nejdůležitějších národních technických akcí Českého svazu taekwon‑do ITF v roce 2017. Tím byl celorepublikový technický seminář v taekwondu ITF pod osobním vedením hlavního instruktora svazu, korejského velmistra Hwang Ho‑jonga (9. dan).

Celkem se zde sešlo více jak 180 držitelů červených a pak především černých pásů v taekwondu ITF z celé České republiky a také několik pozvaných hostů, instruktorů a jejich asistentů ze Slovenska.

Vlastní seminář byl rozdělen do tří bloků, přičemž v tom prvním cvičili všichni účastníci společně. Na jeho programu bylo opakování vybraných základních technik rukou i nohou do 1. danu a následně pak pod kontrolou velmistra Hwanga společné cvičení všech 9 technických sestav do 1. danu, tedy od sestavy Chon-ji až po sestavu Choon-Moo.

Druhý blok, který začal po obědě, na který si většina účastníků zašla do blízké restaurace Campea přímo v univerzitním kampusu, rozdělil účastníky semináře na 2 skupiny. Držitelé červených pásků měli na programu nácvik sebeobrany proti útoku vedeném nožem, který vedl mistr Martin Zámečník (7. dan). Druhá skupina, ve které byli všichni držitelé černých pásů, pokračovala pod vedením velmistra Hwanga ve cvičení vyšších technických sestav až do 3. danu, tedy od sestavy Kwang-Gae po sestavu Juche.

Závěrečný, třetí blok semináře byl určen již jen držitelům 4. danu a vyššího. Na programu byly všechny zbylé technické sestavy až do 7. danu.

Všechny 3 bloky tohoto semináře byly vedeny v náročném tempu a každý si z něj jistě odnesl minimálně několik nových poznatků. Také se opět ujednotila technika v rámci celé České republiky.

Po celý den byli na semináři přítomni také mediální partneři svazu, pan Jan Horvát a pan Richard Tesař, kteří hned na několika kamerách natáčeli průběh celého semináře. K nim se připojil také Ondřej Vrábel ze Sonkalu Praha, když poprvé na akci svazu vyzkoušel také natáčení z dronu. Z celého natočeného materiálu bude postupně připraveno hned několik dokumentů, přičemž mimo nejdůležitějšího, výukového potenciálu budou sloužit i k mezinárodní propagaci Českého svazu taekwon‑do ITF a 30. leté práce velmistra Hwang Ho‑jonga v České republice.

Děkujeme všem účastníkům tohoto semináře a těšíme se opět na viděnou na dalším, který je již nyní naplánován opět za rok na 1. 12. 2018 v Brně. Do té doby můžete mimo své aktivity ve školách pravidelně navštěvovat každý měsíc svazový technický seminář ve svém regionu, případně se účastnit dalších svazových technických akcí (fyziologické semináře s Mgr. Martinem Svitkem ap.).

Ing. Marek Lazor
prezident Českého svazu taekwon‑do ITF

MEDIÁLNÍ
PARTNEŘI