Bulletin svazu

Příjezd na mistrovství světa 2019 v taekwondu ITF a poslední nesoutěžní den

25. 8. 2019 Marek Lazor

Sobota, 24. 8. 2019

Vzhledem k brzkému odletu byl sraz celé výpravy na pražském letišti již ve 4 hodiny ráno. Všechny reprezentanty z Moravy přivezl na letiště svazový autobus, protože nebylo možné přijet běžnou dopravou. Po nezbytných letištních kontrolách jsme absolvovali krátký hodinový let do nedalekého německého Frankfurtu, odkud pak letělo letadlo již přímo do bulharské Sofie. Zde na nás na letišti již čekal pořadatelský autobus, který nás odvezl do 150 km vzdáleného Plovdivu, dějiště letošního mistrovství světa. Přestože se koná letošní mistrovství v nedalekém Bulharsku, trvala cesta mnohým z nás více jak 14 hodin.

V Plovdivu všichni absolvovali registraci v Grand Hotelu Plovdiv a pak především vážení, které nakonec zvládli úplně všichni. Pak už nezbývalo než se jet ubytovat do nám přiděleného hotelu Leipzig. Je příjemné, že jsme na hotelu ubytování prakticky sami, proto zde máme dostatek klidu na odpočinek i času na jídlo.

Bohužel se na posledním soustředění zranila česká juniorka „děvče z plakátu“ Vendula Bluchová, přičemž se její zranění ukázalo být vážnější, než se původně doufalo, proto se nakonec soutěže nebude moci zúčastnit a zůstane tak tentokrát jen v roli diváka.

Neděle, 25. 8. 2019, poslední nesoutěžní den

Poslední nesoutěžní den byl pro všechny reprezentanty ve znamení kratší prohlídky historického města Plovdiv, posledního tréninku a čekání na rozlosování.

Dopoledne proběhl především celosvětový kongres ITF, kterého se zde zúčastnilo nezvykle mnoho osob, odhadem více jak 120.

Na kongresu, který nakonec trval 5 hodin, bylo probráno kromě běžné agendy také mnoho důležitých věcí. Tradičně se zde hned v úvodu předávaly slavnostně certifikáty novým mistrům a velmistrům taekwonda, tedy 7., 8. a 9. danům.

Jsme rádi, že i Česká republika zde měla své zastoupení, když certifikát na 7. dan zde za úspěšně složenou zkoušku obdržel Petr Poklop, vedoucí školy taekwon‑do ITF Dan Gun, dřívější úspěšný reprezentant ČR a jeden z nejdéle cvičících taekwondistů u nás. Za zmínku stojí také, že 7. dan a titul mistra taekwonda získal Lefteris Polydorou. Ten dříve v České republice taekwon‑do nejen studoval, ale i vyučoval. Dnes je prezidentem ITF na Kypru. A nakonec nejvyšší 9. dan a titul velmistra taekwonda zde obdržel také Son Song-gun, korejský instruktor, který v České republice taekwondo také nějakou dobu vyučoval.

V rámci dalšího programu bylo také rozhodnout o pořadatelích následujících mistrovstvích světa a nově i světového poháru. 22. mistrovství světa v roce 2021 tak bude pořádat ITF Čína, která neměla protikandidáta a 23. mistrovství světa v roce 2023 bude pořádat ITF Itálie, která v přímé volbě porazila ITF Indie a ITF Estonsko.

Vedení ITF také od roku 2020 bude nově pořádat Světový pohár v taekwondu ITF, kterého se budou moci zúčastnit také jednotlivé kluby a startovat zde mohou i držitelé barevných pásků v disciplínách technické sestavy a sportovní boj. Právo uspořádat historicky první Světový pohár dostala ITF Argentina, která porazila ve volbě Bělorusko. Zástupci Argentiny byli úspěchem velmi nadšeni a slibují, že se poháru zúčastní až 4.000 závodníků.

Vedení ITF zde také představilo dalšího ze svých sponzorů, kterým se stala korejská společnost Daedo. Ta se zabývá dlouhodobě výrobou sportovního vybavení a oblečení pro bojová umění, dnes především pro olympijské taekwondu WT. Kongresu se zúčastnil osobně také ředitel společnosti Daedo International, pan Park Chuen-wook.

Značně emocionální bylo také vystoupení pana Anthony Williams Fbapta, vlastníka ochranné známky na logo taekwonda ITF, kdy na kongresu toto vlastnictví odevzdal rodině generála Choi Hong‑hi, zakladatele taekwonda, která jen následně předala do vlastnictví vedení ITF.

Nakonec ještě proběhly doplňovací volby za některé regiony do vedení ITF. Za Evropu byl nově zvolen do vedení ITF velmistr Leslie Hutchison ze Skotska.

Po skončení dlouhého kongresu následoval ihned seminář rozhodčích a později i porada koučů. Po ní již mohlo proběhnout rozlosování všech soutěžních disciplín a kategorií, které můžete nově on-line sledovat na adrese tkd-itf.gr/index.php?action=championship&op=conduct&championship=103&category=.

Na naše poměry docela pozdě, až ve 21 hodin večer, bylo připraveno ve sportovní hale Kolodrum slavnostní zahájení 21. mistrovství světa, které se skládalo z představení všech zúčastněných zemí, několika krátkých projevů pozvaných významných osobností regionu i ITF a nakonec 5 zápasy ukázkové disciplíny PRO-taekwonda.

Celý program končil až kolem půlnoci, na který již ale česká výprava nečekala a odjela o něco dříve už na hotel. Je důležité, aby se všichni dostatečně vyspali na první soutěžní den, který bude patřit celý pouze disciplíně technické sestavy.

Protože zde internet nefunguje úplně optimálně a nejde se připojit na všechny služby (FTP), nemůžeme odsud vytvořit na internetových stránkách fotogaleii. Proto budeme všechny fotky prozatím publikovat na facebooku.

Prvních 126 fotografií najdete zde: www.facebook.com/pg/czech.taekwondo.ITF/photos/?tab=album&album_id=2549536915110455.

A nezapomeňte nám fandit a posílat vzkazy. Bojujeme zde nejen za české taekwon‑do, ale za celou Českou republiku!

Ing. Marek Lazor
prezident Českého svazu taekwon‑do ITF

MEDIÁLNÍ
PARTNEŘI