Bulletin svazu

Příjezd a první soutěžní den na mistrovství Evropy 2019 v taekwondu ITF

4. 4. 2019 Marek Lazor

Prakticky kompletní český státní reprezentační tým vyrazil na letošní mistrovství mistrovství Evropy v taekwondu ITF v italském Rimini těsně po půlnoci již 1. dubna 2019 z Prahy dvoupatrovým autobusem. Následně se k nim do celkového počtu padesát připojil zbytek výpravy v Českých Budějovicích.

Cesta na sever Itálie byl vážně dlouhá a zhruba po patnácti a půl hodinách po několika přestávkách přijel český autobus před před RDS Stadium v Rimini, tedy halu, kde se bude letošní mistrovství Evropy konat. Zde proběhla nejprve registrace všech reprezentantů a také důležité vážení.

Některé obličeje českých reprezentantů plné strachu vypovídaly o tom, že se držela hladovka i strach z toho, zda se vejdou do své váhové kategorie. Nakonec se ale všichni bez problémů do svých soutěžních kategorií vešli a mohlo se jít ubytovat do hotelu Rivazzurra Ali D'Oro na pláži v Rimini.

Čeští rozhodčí, vedoucí české výpravy pak našli azyl na dalších 7 dnů v cca 2 km vzdáleném hotelu Du Soleil, kde bydlí všechny významnější osobnosti letošního mistrovství včetně prezidenta ITF, prof. Ri Yong-sona i prezidenta EITF, velmistra Michaela E. Prewetta. Z obou hotelů je to pak necelé 4 kilometry do sportovní haly.

2. dubna 2019, poslední nesoutěžní den

Druhý den začal výletem do blízké republiky San Marino, jednoho z nejmenších států na světě, který je od Rimini vzdálen necelých 20 km. Bohužel na návštěvu jsme měli jen necelou hodinu času, a tak jsme toho kromě několik uliček a hradeb moc neviděli. Někteří stihli vypít alespoň jednu italskou kávu a nakoupit pár suvenýrů.

Odpoledne se šlo trénovat na pláž, kde všechny české týmy ještě ladily své choreografie a jednotlivci své silné disciplíny. Pak už jen následovala večeře, informace o rozlosování, harmonogramu prvního soutěžního dne a šlo se spát.

Organizátor mistrovství připravil z průběhu celého mistrovství Evropy on-line přenos hned ze 7 kamer, které můžete sledovat na www.tkd-itf.gr/index.php?action=streaming&player=102&terren=1.

3. dubna 2019, první soutěžní den

První soutěžní den mistrovství Evropy 2019 patřil žákům, juniorům a veteránům, a to především v disciplíně technické sestavy. Žáci pak měli už na programu také disciplínu technické sestavy. A na ringu číslo 7 pak v průběhu celého dne proběhla ještě kompletní disciplína speciální techniky jednotlivců ve věkové kategorii jak juniorů, tak i juniorek.

První medaile pro nás vybojovaly v nekonečném pavouku juniorů s technickým stupněm I. dan, který měl 4 strany a celkem 34 přihlášených juniorských reprezentantů z celé Evropy. Čeští junioři, Jan VeškrnaDaniel Fialka si postupně klestili cestu mezi svými soupeři, až došli do medailového semifinále, kde poprvé prohráli s řeckým a ruským reprezentantem. Oba si tak odnáší bronzové medaile, což je určitě velký úspěch. Bohužel českým juniorkám se již tolik nevedlo a v obdobné kategorii skončily obě za medailovými pozicemi.

Další medaile na vedlejším ringu vybojovaly české juniorky v týmových technických sestavách, když podobně jako v loňském roce, prohrály až ve finále s ruským výběrem. Věříme, že příští rok na mistrovství Evropy v Praze naše juniorky předvedou ještě lepší výkon a vybojují, podobně jako i v roce 2018, opět zlaté medaile.

Největší výkony dne ale předvedli naši dva junioři ve speciálních technikách. Petra Jíchová mezi juniorkami a Jakub Tvardek mezi juniory se nejprve bez problému zvládli nominační techniku a v následném finále tak měli šanci bojovat o zlaté medaile. Petra Jíchová ve finále zvládla všechny čtyři ostatní techniky, přičemž pouze v jedné z nich nezískala plný počet bodů. Protože žádná jiný závodnice takový výkon nedokázala překonat ani vyrovnat, vybojovala Petra hned v prvním kole konečně svou první ZLATOU medaili v této disciplíně a titul juniorské mistryně Evropy 2019.

Následně Jakub Tvardek ve finále mezi juniory zvládl úspěšně tři techniky z pěti. To se však povedlo také řeckému i ruském reprezentantovi, a tak se muselo prodlužovat a losovat další techniky. V té první již nebyl úspěšný řecký reprezentant, o zlato tedy Kuba musel bojovat už jen s ruským reprezentantem. Nakonec rozhodl kop v otočce (twimyo dolimyo chagi 360°), který sice oba zvládli, avšak ruský reprezentant při dopadu položil obě ruce na zem, což pravidla zakazují. Také Jakub Tvardek tak vybojoval pro sebe i Českou republiku ZLATOU medaili a titul juniorského mistra Evropy 2019.

První soutěžní den tak vybojovala Česká republika 2 zlaté, 1 stříbrnou a 2 bronzové medaile, což je velký úspěch.

V 18 hodin pak ve sportovní hale proběhlo také slavnostní zahájení celého mistrovství, kde bylo zveřejněno, že se mistrovství účastní více jak 800 reprezentantů z 30 evropských zemí. Na konci programu pak slovy i videoklipem pozval všechny prezident Českého svazu taekwon‑do ITF, Ing. Marek Lazor na mistrovství Evropy 2020, které se uskuteční v termínu 20. – 26. 4. 2020 v hlavním městě České republiky, v Praze.

Večer ještě proběhl v hotelu Du Soleil kongres EITF, který mimo jiné rozhodl také o tom, že mistrovství Evropy 2021 se uskuteční pravděpodobně v prvním dubnovém týdnu v hlavním městě Řecka, v Athénách.

Sledujte naše informace především na Instagramu a Facebooku. Přístup na internetové stránky je zde složitější (hlavně fotografie), tak zde budeme dávat informace jak to půjde.

A hlavně držte palce, komentujte, lajkujte, sdílejte! Bojujeme zde za celou Českou republiku!

Ing. Marek Lazor
prezident Českého svazu taekwon‑do ITF

MEDIÁLNÍ
PARTNEŘI