Bulletin svazu

Poslední, pátý den mistrovství světa v taekwondu ITF 2018 přinesl závěrečné rozuzlení

27. 8. 2018 Marek Lazor

I poslední den mistrovství světa, což byla neděle 27. 8. 2018, začal v 9:00 hodin vyhlašováním a předávaní medailí z uplynulého dne, kde si mimo jiné převzal Rudolf Matoušek stříbrnou medaili ze silového přerážení veteránů.

Pak už nastoupili na tatami závodníci v posledních individuálních kategoriích sportovního boje. Z našich byl neúspěšnější mladší junior Jakub Tvardek, který po vítězství ve skupině s reprezentantem Ukrajiny a Kazachstánu, nastoupil v semifinále proti ruskému reprezentantovi Nikitovi Diagilevovi, se kterým jen těsně prohrál na letošním dubnovém mistrovství Evropy. Nakonec i zde dopadl výsledek obdobně a Kuba se musel spokojit s bronzovou medailí, což je ale v takové konkurenci skvělý výsledek.

Po skončení všech individuálních kategorií zůstaly na programu mistrovství již jen všechny týmové disciplíny ve sportovním boji a sebeobrana juniorů. V té jsme se bohužel nedokázali umístit ve finálové čtyřce, úroveň v této disciplíně je především u asijských zemí nedostižná.

Od sportovního boje týmů jsme určitě očekávali ještě další medaile, byť o zlaté medaili na takto nabitém mistrovství uvažoval jen málokdo. I když všech 5 našich týmů podalo nadprůměrné výkony, zde to na medaili až na tým mladších juniorek zdaleka nestačilo. Nejprestižnější, juniorské týmy ve věkové kategorii 16–17 lety zcela opanovali korejští reprezentanti i reprezentantky a nestačili na ně zdaleka ani takové velmoci, jako Rusko, Ukrajina nebo Řecko.

Z našich jedinou medaili nakonec získaly české mladší juniorky, když po kontumační výhře s Indií postoupily rovnou do semifinále, kde ale už prohrály s týmem Ruska a bronzová medaile byla maximum možného.

Celkově tak Česká republika na tomto velmi zajímavém a velmi dlouhém mistrovství světa juniorů i veteránů získala 3 zlaté, 9 stříbrných a 7 bronzových medailí, což nás v celkovém pořadí zemí zařadilo na 10 místo na světě. První místo obsadila nakonec opět Korea před Ruskem a Argentinou.

Je však potřeba určitě zdůraznit, že na tomto mistrovství startovalo také nezvykle mnoho veteránských závodníků z celého světa, takže v součtu všech juniorských výsledků zde vybojovala Česká republika celkové 5. místo na světě, když úspěšnější byla jen Korea a Rusko, Řecko a Ukrajina. Je vidět, že naši junioři i při částečné generační obměně udržet krok se světovou špičkou a předstihnout mnohé daleko větší a zkušenější státy.

Mezi veterány jsme s našimi 4 reprezentanty sice celkově na špici dosáhnout nemohli, avšak celkového individuálního úspěchu dosáhl Libor Macháň, který se stal opět nejúspěšnějším veteránem i tohoto mistrovství světa.

V tak nabité světové konkurenci především velkých výprav z bývalých republik Sovětského svazu se Česká republika určitě neztratila a navíc jsme všichni získali určitě mnoho nových zkušeností i kamarádů.

Zatím ještě není známo, kde se za 2 roky uskuteční další mistrovství světa juniorů i veteránů v taekwondu ITF, ale už teď víme, že Česká republika bude opět při tom.

Moc také děkujeme za Vaši diváckou přízeň, která byla po celých 5 dlouhých soutěžních dnů vidět. Věříme, že jsme Vás všechny našimi sportovními výkony přesvědčili, že Česká republika má ve světovém sportovním taekwondu stále vynikající zvuk.

Ing. Marek Lazor
prezident Českého svazu taekwon‑do ITF

MEDIÁLNÍ
PARTNEŘI