Bulletin svazu

Pojďte s námi cvičit originální korejské taekwon‑do!

18. 9. 2018 Marek Lazor

Navštivte v průběhu září 2018 kteroukoli z 37 škol sdružených v Českém svazu taekwon‑do ITF a začněte společně s námi cvičit na jednom z více jak 150 míst po celé České republice originální moderní korejské umění sebeobrany, které zná celý svět pod názvem taekwon‑do.

Taekwon‑do jako nové a moderní korejské bojové umění bylo světové veřejnosti vůbec poprvé představeno v dubnu roku 1955 v jihokorejském Soulu svým tvůrcem, jihokorejským generálem Choiem Hong‑hi. To si ihned po svém představení začalo získávat velkou řadu příznivců po celém světě, protože jeho funkčnost a použitelnost byla nepřehlédnutelná. Generál Choi totiž vytvořil všechny techniky i pohyb v nich na základě znalostí moderní vědy a především pak fyziky. Zpočátku bylo taekwon‑do určeno pouze pro výuku jihokorejských ozbrojených sil, později se jej však začali učit i ozbrojené síly jiných zemí (Malajsie, Vietnam aj.) a nakonec také civilní osoby celého světa bez rozdílu.

Taekwon‑do, které bylo vytvořeno především jako sebeobranné umění, je tak dnes typické především svou velkou silou v technice a velkým množstvím precizních technik jak rukou, tak i nohou. Všechny techniky jsou přesně popsány ve velké patnáctidílné encyklopedii taekwonda. Je proto jasné, že se mnoho jiných bojových umění později inspirovalo ve své výuce právě taekwondem, jak mimo jiné například ve své knize o karate napsal již před dvaceti lety známý slovenský spisovatel a karatista František Šebej. Generála Choie toto napodobování částečně i těšilo, protože to svědčilo o tom, že je taekwon‑do zřejmě dost dobré, když stojí za to ho napodobovat.

V roce 1966 se již taekwon‑do cvičí v tolika zemích, že je potřeba výuku řídit pomoci mezinárodní organizace. Proto stejného roku vzniká v jihokorejském Soulu Mezinárodní federace taekwonda (ITF) jejímž prvním prezidentem se stává právě generál Choi Hong‑hi. V roce 1972 se však generál Choi na základě pokračujícího politického převratu v jižní Koreji a zavedení diktátorského režimu prezidenta Park Chung-hi rozhodl odejít ze své rodné země a začít nový život v Kanadě. Své originální taekwon‑do si vzal samozřejmě sebou, aby jej mohl i nadále vyučovat po celém světě. Jižní Korea, v čele s novým prezidentem Parkem, se nemohla smířit s myšlenkou, že by přestala být centrem již velice známého taekwonda, proto do jednoho roku představuje nové taekwondo, které však s původním originálem už nemá mnoho společného. Ustavuje také Světovou federaci taekwonda (WTF) a jako jeden z hlavních cílů si dává zařazení „nového“ taekwonda mezi olympijské sporty, což se v roce 1988 na OH v Soulu (ukázkový sport) a pak především v roce 2000 na OH v Sydney (oficiální olympijský sport) podařilo splnit. V současné době probíhají kromě společných exhibic také rozhovory na nejvyšší úrovni ITF a WTF o společné účasti na olympijských hrách a všichni věří, že v roce 2020 v Tokiu se budou moci olympijských her účastnit společně již všichni studenti z obou federací.

V České republice se začalo originální taekwon‑do ITF vyučovat neoficiálně na jaře 1987 v Českých Budějovicích pod vedením instruktorů taekwonda z Jugoslávie a na podzim 1987 již oficiálně, když zde po sérii korejských exhibic a po dohodě s českou stranou začal trvale působit korejský instruktor Hwang Ho‑jong. Do dnešních dnů cvičilo taekwon‑do ITF aktivně v České republice již více jak 26.000 českých studentů, přičemž již více jak 870 z nich získalo v taekwondu ITF černý pásek.

Taekwon‑do ITF dnes nabízí všem zájemcům velice různorodé tréninky i zábavu, kde si každý bez rozdílu věku i pohlaví může najít to, co se mu bude líbit a cvičit nejlépe. Taekwon‑do ITF Vám pomůže trvale zvýšit svou kondici, naučíte se používat celé své tělo a tím i následně zvýšit si své zdravé sebevědomí. V taekwondu mohou vedle sebe trénovat mladí studenti společně s těmi staršími, muži se ženami, ale taekwon‑do můžete cvičit podle situace i zcela sami. Ke zvládnutí všech technik je potřeba mnoha a mnoha let tréninku, takže Vás brzy nepřestane bavit a stále v něm můžete najít nové věci. I proto se v taekwondu stává opravdovým mistrem až student, který složí zkoušku na 7. dan.

Všechny studenty v České republice může těšit, že se mohou učit taekwon‑do ITF u opravdového originálu, a to korejského velmistra Hwang Ho‑jonga (9. dan), který je dnes mimo jiné také hlavním technickým instruktorem celé mezinárodní federace taekwonda. Každý člen Českého svazu taekwon‑do ITF s vyšším technickým stupněm (od 2. kupu) se může pravidelně každý měsíc zúčastnit svého regionálního technického semináře, který vede osobně velmistr Hwang. Někteří naši studenti, čeští pionýři taekwonda, takto pravidelně na těchto seminářích i trénincích cvičí již 30 let a dnes jsou držiteli 7. danu, což je zatím nejvyšší technický stupeň v taekwondu, který dokázal český student získat!

Protože jsou lidé ze své podstaty od přírody tvorové soutěživí, existuje také v taekwondu celá řada regionálních, národních i mezinárodních soutěží, a to hned v několika disciplínách (technické sestavy, sportovní boj, speciální přerážecí techniky, silové přerážení a sebeobrana). Zde si může každý otestovat, jak si stojí v porovnání s ostatními. Pro mladší talentované studenty provozuje dlouhodobě Český svaz taekwon‑do ITF pět regionálních středisek talentované mládeže, kde může každý rok více jak 200 vybraných talentů do osmnácti let z celé České republiky dále rozvíjet svůj talent. Ti nejlepší pak mohou dostat pozvánku do státní reprezentace České republiky v taekwondu ITF a reprezentovat tak jednou ročně naší republiku na oficiálních mistrovstvích Evropy, nebo jednou za dva roky na mistrovství světa. Musíme zde také připomenout, že se Česká republika těchto mistrovství nejezdí jen zúčastnit, ale patří dlouhodobě mezi 5 nejúspěšnějších zemí jak v Evropě tak i na světě na světě.

Na nic už tedy nečekejte a začněte s námi právě teď cvičit na jednom z více jak 150 míst po celé České republice moderní korejské umění sebeobrany, které nám zde zanechal korejský generál Choi Hong‑hi. Uvidíme se na tréninku!

Ing. Marek Lazor
prezident Českého svazu taekwon‑do ITF
MEDIÁLNÍ
PARTNEŘI