Bulletin svazu

Pátý, závěrečný den mistrovství Evropy 2019 v taekwondu ITF, aneb konec nejen dobrý, ale vynikající

11. 4. 2019 Marek Lazor

Poprvé pokračovalo mistrovství Evropy v taekwondu ITF pátým soutěžním dnem, který byl vynucen aplikací nových soutěžních pravidel. I tak ale bylo mistrovství v časovém skluzu, proto přidali organizátoři hned ráno další, v pořadí již 7 ring na disciplínu sportovní boj.

Většina reprezentačních výprav již zažívala velkou únavu, která se nevyhnula ani nám. Bylo potřeba český tým motivovat, protože i když jsme si po čtyřech soutěžních dnech drželi vynikající celkové čtvrté místo se sedmi zlatými medailemi, těsně za námi se drželi reprezentanti Anglie. Ti mají hodně kvalitních veteránských závodníků a pak také Bulharsko, které vkládalo velké ambice právě do disciplíny sportovní boj.

Úspěch mohl čekat jen ten, kdo zvládne nejlépe tento poslední únavný soutěžní den, kde nás čekaly souboje ještě ve 44 disciplínách.

Nevíme, zda se nám podařilo český tým motivovat až tak dobře, nebo si Češi nechali dostatek sil na poslední den, ale hned ráno se nám podařilo vybojovat 3 zlaté medaile za sebou.

Nejprve Tereza Štekerová v nejvyšší váhové kategorii žen vybojovala ve sportovním boji ve všech utkáních vítězství a zaslouženě tak získala již podruhé za sebou ZLATOU medaili a evropský titul. Následně zopakovali stejný výsledek i František Jeřábek a Hana Císařová mezi veterány a vybojovali své první ZLATÉ medaile. Ve finále se navíc Františkovi postavil náš druhý veteránský reprezentant Zdeněk Rubeš.

Stále to však nebyly naše poslední medaile ve sportovním boji. Ve velké konkurenci ostatních zemí, kde kralovali letos především Řekové, Rusové, Bulhaři a Ukrajinci, dosáhlo na medaili také několik našich, a to na bronzovou junior Jan Veškrna a dospělí Jana Kovářová, Veronika Kokášová a Vojtěch Fiala.

Ve sportovním boji týmů nepatříme mezi favority, přičemž největší šance měl letos juniorský dívčí tým. Ten také tyto naše ambice naplnil, když postoupil až do finále, kde už prohrál s ruským týmem. Bronzovou medaili pak vybojovaly ještě také české reprezentantky mezi dospělými.

Odpolední čas zaplnila soutěž v sebeobraně, kdy se v hrané scénce brání dívka (žena) dvěma útočníkům, nebo se chlapec (muž) brání třem útočníkům najednou. Zde si nejlépe vedla naše juniorka Vendula Bluchová se svým týmem, když nejprve postoupili do finále a zde společně s bulharským týmem získaly absolutní bodovou shodu. Rozhodnout tedy muselo opakování scénky. V ní získali čeští reprezentanti více konečných bodů a po delší době tak má Česká republika i z této disciplíny ZLATOU medaili.

Další naše týmy pak vybojovaly v sebeobraně ještě jednu stříbrnou a dvě bronzové medaile. V této disciplíně jsme tak byli medailově 100% úspěšní.

To nejlepší nás ale čekalo nakonec. Český mužský veteránský tým nastoupil na technické sestavy a pokusil se odčinit chyby z minulých mistrovství, když především vlastními osobními chybami nezískal zlatou medaili. Letos tomu však bylo jinak a naši veteráni perfektním odcvičením poráželi jeden tým za druhým a ani ve finále nenechali nikoho na pochybách. Letos se mohli naši porazit jen sami, ale protože toto nenastalo, vybojovali pro Českou republiku další ZLATOU medaili.

Jako poslední čekala na české veteránské reprezentanty disciplína v silovém přerážení. Tato disciplína je tradičně velmi nepředvídatelná, protože stačí opravdu jen velmi malá chybička a naděje na medaili je ztracena. Bylo tedy třeba udržet nervy na uzdě a na každou techniku se plně soustředit.

Pátý den mistrovství to bylo velice obtížné a o to více nás všechny těší, že právě Češi to letos dokázali nejlépe. Nejprve v individuální soutěži Zdeněk Rubeš získal nejvíce bodů a vybojoval tak svou první a pro Čechy již 13 ZLATOU medaili.

Toto jistě velice motivovalo další naše veterány a s povzbuzováním celého českého týmu získali postupně i mezi týmy společně se Skotskem nejvyššího bodového zisku. V následném prodloužení byli úspěšní jen Češi, a tak se další, letos již poslední ZLATÁ medaile stěhovala také do Čech.

Letošní mistrovství Evropy 2019 v italském Rimini tak skončilo a zbývalo spočítat všechny medaile a odměnit připravenými poháry ty úplně nejúspěšnější.

Česká republika zde nakonec vybojovala celkem 14 zlatých, 12 stříbrných a 15 bronzových medailí, čímž pohodlně udržela v konkurenci více jak 800 závodníků z 30 zemí Evropy celkové ČTVRTÉ místo v Evropě hned za vítězným Ruskem, Řeckem a Ukrajinou. Až daleko za sebou nechala reprezentaci Anglie, Bulharska i další zbylé země.

K tomu český juniorský dívčí tým získal pohár za nejlepší tým.

Letošní mistrovství Evropy tedy dopadlo pro Českou republiku velmi dobře a opět jsme se zařadili nejen do první pětky v Evropě, ale ještě si o jedno místo polepšili.

Zanedlouho, koncem srpna, nás čeká druhý reprezentační vrchol, kdy budeme reprezentovat Českou republiku na mistrovství světa v bulharském Plovdivu, které bude letos poprvé v historii spojené, tedy na jednom mistrovství se podobně jako i na mistrovství Evropy potkají junioři, dospělí i veteráni.

A v roce 2020 pak již všechny přivítáme u nás v České republice, když se v termínu od 20 do 26. dubna 2020 uskuteční mistrovství Evropy v Praze!

Ing. Marek Lazor
prezident Českého svazu taekwon‑do ITF

MEDIÁLNÍ
PARTNEŘI