Bulletin svazu

Může sloužit cvičení taekwonda k léčbě bolesti zad?

24. 7. 2018 Lukáš Frič

„Teda mě bolí záda…“ Tak tuto větu, nebo její alternativy, dnes slýcháme čím dál tím častěji a od stále mladších jedinců. Vybavujete si ale, kolikrát jste ji slyšeli na tréninku taekwonda? Za mne musím říct, že ji zas tak často neslyším, a to byl jeden z hlavních důvodů, proč jsem svou bakalářskou práci postavil na taekwondu.

Zajímalo mne, jak pravidelné cvičení taekwonda ovlivňuje bolestivost a také jestli nějakým způsobem upravuje pohybové stereotypy, zjednodušeně tedy to, jak stojíme, děláme dřep, údery v narani sogi a tak dále.

Musím přiznat, že i jako autora práce mne výsledky nakonec překvapily. Navzdory chybám, které jsem ve své práci stihl udělat, vyšlo najevo, že pravidelné (!) cvičení taekwonda může snížit výskyt bolestí, nebo je dokonce úplně eliminovat, pohybové stereotypy však za tak krátkou dobu a v tak malém vzorku, který jsem zkoumal, nebyly prokazatelně ovlivněny – ani pozitivně, ani negativně.

Jak už jsem naznačil – práce, bohužel, není dokonalá. I přes svoje nejlepší úmysly jsem mohl sestavit jen malý vzorek a to ze 4 mužů. Chyběl mi tedy zástupce něžného pohlaví, ačkoliv v našem sportu se o něžnosti leckdy dá vést diskuze…

Také bych chtěl dopředu upozornit, že některé kapitoly teoretické práce jsou upraveny, kvůli akademické obci, která by úplně nepochopila naše smýšlení.

Navíc jsem v práci úmyslně pominul specialisty a jejich oblíbené speciální přerážecí techniky. Nepředpokládám, že tato disciplína se dá už z principu využít jako léčba, a tak jsem v podstatě „ustřihl“ část, která mohla ovlivnit výsledky bolestí.

Rád si přečtu Vaši konstruktivní kritiku, nebo nápady do budoucna. Prosím, nešetřete mne, nějak se začít musí a jsem rád, že hned do své první práce jsem mohl zakomponovat naše taekwon‑do!

Celou práci najdete zde.

Bc. Lukáš Frič, fyzioterapeut
škola taekwon‑do ITF Tongil
MEDIÁLNÍ
PARTNEŘI