Bulletin svazu

Moravia OPEN 2019 v taekwondu ITF

18. 10. 2019 Kamil Šamal

Poslední víkend v září se už tradičně v Ostravě konala mezinárodní soutěž Moravia OPEN 2019 v taekwondu ITF. Z Trojhalí se však místo klání přeneslo do moderní atletické haly, kterou už členové Českého svazu taekwon‑do ITF znají z letošního Mistrovství ČR kup a také z prvního kola STM.

Celkem se turnaje zúčastnilo opět přes 400 závodníků z celé republiky, Bosny a Hercegoviny, Polska, Slovenska a Slovinska. Obzvlášť naši severní sousedé z Polska byli v Ostravě významně vidět. Vždyť jich přijelo více jak sto. Moravia open je takovou průkopnickou soutěží, na které se spoustu dnes už normálních věcí zkouší. V minulosti online přenos, pravidla, rozdělení juniorů a hlavně žáků, v rámci doprovodného programu netradiční disciplíny a další.

Letos jsme jako překvapení připravili pro všechny rozhodčí, organizátory, VIP, ale i kouče občerstvení ve VIP místnosti. Všichni tak měli možnost si odpočinout v místnosti s dokonalým výhledem na plochu, dát si k tomu kávu, džus, vodu a k tomu koláčky či jiné občerstvení. Po diskuzi s prezidentem svazu Ing. Markem Lazorem, můžeme v budoucnu na největších svazových soutěžích očekávat podobný servis.

Sobota byla určena tradičně juniorům a seniorům. Na 5 rinzích postupně proběhla soutěž nejen v tradičních disciplínách technické sestavy, sportovním boj, speciální techniky, silové přerážení, ale taky i doprovodný program. Díky tomu si mohli zabojovat i ti, kteří mají nižší stupeň než 4 kup. Na ně čekal pointfighting neboli boj na jednu techniku. Ve speciálních technikách pro držitele stupně 10. – 7. kup zase soutěž v technice nopi chagi (tradiční nůžky) nebo kopy na rychlost.

V neděli čekal organizátory a rozhodčí ještě náročnější den. Žáků bylo letos opravdu mnoho. Navíc se všichni ve všech formách bojů utkali ligovým systémem ve skupinách, kde bojovali každý s každým, a až pak postoupili do bojů o medaile. Viděli jsme spoustu skvělých výkonů mladých nadějí a budoucích reprezentantů. Za zmínku stojí i výkon rozhodčích, kteří při spoustě kategorií a disciplín, se kterými se setkávají jen jednou ročně, předvedli opravdu dobrou práci. A zlepšují se každým rokem.

Na konci náročného víkendu došlo k vyhlášení nejlepších jednotlivců a taky na korunovaci nejlepších týmů Moravia OPEN 2019. A i letos se podařilo obhájit prvenství domácímu klubu, Škole Taekwon‑do ITF Karviná. Lapy pro největší výpravu převzal Filip Gavlas za Frýdek – Místek (domácí se do soutěže nepočítali). Ještě dříve, než halu opustila poslední noha, už se objevil na FB sestřih z celé soutěže, který můžete shlédnout níže.

Jako hlavní organizátor chci poděkovat generálnímu partneru Moravskoslezskému kraji, hlavním partnerům městům Ostrava a Karviná, Českému svazu taekwon‑do ITF a za sponzoring firmě Ippon a Backfist.

Dále děkuji všem rozhodčím v čele s Jirkou Teslíkem, organizátorům perfektně řízených Patrikem Kurtišem, Ivanovi Raitrovi za výsledkový servis, Ondrovi Deingruberovi za bezchybný provoz elektronického bodování, rodičům. koučům a závodníkům za předvedené výkony a za pomoc. Výsledky z Moravia OPEN 2019 se samozřejmě započítají do žebříčku Českého svazu taekwon‑do ITF 2019 – TOP ten ligy.

Těším se na Vás zase za rok.

Nejúspěšnější jednotlivci Moravia OPEN 2019:

  • Mini chlapec: Marek Prucek, Karviná (ČR)
  • Mini děvče: Ema Janovská, Karviná (ČR)
  • Žáčci chlapec: Lukáš Macháň, Brno (ČR)
  • Žáčci děvče: Markéta Tomašovská, Ostrava (ČR)
  • Mladší žák: Alan Muchin, Orient (Polsko)
  • Mladší žákyně: Linda Trčková, Brno (ČR)
  • Starší žák: Tomáš Christián, Slovakia team (Slovensko)
  • Starší žákyně: Tereza Kafonková, Karviná (ČR)
  • Mladší junior: Lukáš Pavelek, Opava (ČR)
  • Mladší juniorka: Karla Šrubařová, Ostrava (ČR)
  • Starší junior: Jakub Tvardek, Karviná (ČR)
  • Starší juniorka: Petra Jíchová, Silla (ČR)
  • Senior: Adam Chlebek, Karviná (ČR)
  • Seniorka: Veronika Kokášová, Hwarang (ČR)

Nejúspěšnější výpravy Moravia OPEN 2019:

  1. Škola taekwon‑do ITF Karviná (138 bodů: 21 – 22 – 31)
  2. Škola taekwon‑do ITF Brno (65 bodů: 11 – 13 – 6)
  3. Sabus (48 bodů: 7 – 7 – 13)

Ing. Kamil Šamal
vedoucí školy taekwon‑do ITF Karviná

MEDIÁLNÍ
PARTNEŘI