Bulletin svazu

Kondiční soustředění reprezentace ČR před mistrovstvím Evropy v taekwondu ITF 2020

5. 2. 2020 Filip Gavlas

Ve dnech 31. 1. – 2. 2. 2020 proběhlo víkendové soustředění státní reprezentace před mistrovstvím Evropy 2020, které se letos po 18 letech uskuteční u nás a to konkrétně v Praze 22. – 26. 4. 2020.

V pátek při prvním nájezdovém tréninku se tradičně začalo technickými disciplínami hlavně speciálními technikami, poté následovaly nácviky na matsogi a pohyb v matsogi. Po tréninku nás čekala vydatná večeře a regenerace.

Lednové počasí ještě není úplně to nejlepší na běhaní a tak si reprezentanti mohli v sobotu oddychnout a místo ranního výběhu si užít pár minut ,,zimního spánku” navíc. Na dopoledním tréninku jsme se rozdělili do 3 skupin s tím, že každá skupina se věnovala jiné partii těla při speciálních nácvicích pro technické sestavy. Jedna skupina se soustředila na vrchní polovinu těla a na závěrečný pohyb a rotaci v technikách. Druhá skupina měla velmi podobný úkol, ale cílem bylo zaměřit se na spodní a střední část (core) těla a na závěrečné dosednutí do postoje gunnun sogi, ninja sogi a dalších. Poslední skupina se soustředila na kopy a posilovací cvičení s mírnou zátěží pro precizní zvládnutí techniky kopů v technických sestavách.

Odpoledne následovaly 2 vydatné tréninky s nichž první odpolední byl ryze technický s velmistrem Hwang-Ho Yongem a druhý byl víceméně sportovní se zaměřením na matsogi. Klasická ,,hodinovka” s panem velmistrem patřila sestavám od Chon-ji až po Ge-beak, kdy se kladl důraz na správnost techniky a samozřejmě také na sehranost celého týmu. V pauze mezi tréninky stihli někteří i lehký odpolední spánek, aby načerpali síly na poslední sobotní trénink, III. a vyšší dany byli o tuhle odpolední siestu mírně ochuzeni, protože je čekal ještě další trénink s velmistrem, na kterém si měli možnost projet sestavy na vyšší dany.

Poslední sobotní trénink patřil nácviku rychlosti, základním technikám a pohybům pro matsogi a nakonec došlo i na samotné minutové kola matsogi. Všichni si tedy přišli na své. Po náročném dni následovala zasloužená regenerace v ,,saunovém světe” sportovního centra a aby toho nebylo málo došlo i na zábavu. Tu zprostředkovali členové futsálových týmů, kteří se účastnili místního turnaje, když při zápasech povykovali velmi netradičním a nám velmi neznámým způsobem po svých hráčích temné výrazy.

V neděli začal trénink opět o hodinu dříve než je zvykem tedy v 9:00, aby reprezentanti ze vzdálenějších koutů ČR mohli dojet domů ještě za světla. Na plánu bylo opět procvičování technických sestav se zaměřením na jednotlivé partie a závěr techniky. Poslední část tréninku patřila minutovým kolům matsogi, při kterých měli reprezentanti možnost vyzkoušet si nabyté dovednosti z předchozího dne.

Na soustředění se nikdo vážně nezranil a všichni, včetně novopečených reprezentantů vzali přípravu velmi zodpovědně. Věříme, že jim tento entuziasmus vydrží až do konce přípravy a na ME 2020, které se letos koná u nás v Praze předvedou skvělé výsledky.

Ing. Filip Gavlas, DiS.
trenér státní reprezentace taekwon‑do ITF

MEDIÁLNÍ
PARTNEŘI