Bulletin svazu

Již potřetí v řadě za sebou zvítězila na Mistrovství České republiky v taekwondu ITF škola Ge-baek Hosin sool!

13. 11. 2019 Kamil Šamal

O víkendu 8. – 10. listopadu 2019 proběhlo ve sportovní hale ČUS v Nymburce oficiální Mistrovství České republiky 2019 v taekwondu ITF. Fakt, že tato soutěž je tou nejdůležitější na české půdě, podtrhla možnost se nominovat na Mistrovství Evropy, které se bude konat příští rok v Praze. A přesto, že jsme se loni rozhodli rozdělit MČR na barevné pásy a na to hlavní, kde je povolen zatím start minimálně od modrého pásku, opět se počet přihlášených závodníků i škol zvýšil.

V průběhu páteční podvečerní registrace se na toto mistrovství zaregistrovalo celkem 395 závodníků z 30 škol taekwonda ITF z celé České republiky.

Soutěžilo se ve všech pěti soutěžních disciplínách (technické sestavy, sportovní boj, speciální přerážecí techniky, silové přerážení a sebeobrana), a to jak v soutěži jednotlivců, tak i v soutěži týmu.

V sobotu 9. listopadu začalo mistrovství slavnostním nástupem, kde jsme si připomněli nedožitých 101 let od narození zakladatele taekwonda, korejského generála Choi Hong‑hi (9. 11. 1918 – 15. 6. 2002). Hned na to vyhlásil vedoucí technického oddělení Ing. Petr Pařík, PhD., vítěze letní fotosoutěže.

  1. Marcel Heydušek (Taekwon‑do ITF Silla)
  2. Petra Heydušková (Taekwon‑do ITF Silla)
  3. Lucie Heydušková (Taekwon‑do ITF Silla)

Cena veřejného hlasování: Michal Vokoun (Taekwon‑do ITF Silla)

Po nástupu se rozjela soutěž pro mladší a starší žáky/žákyně, seniora a seniorky. A poprvé proběhla soutěž pro veterány silver a gold. Důvodem tohoto rozdělení byla možnost se nominovat na ME, kde jsou takto veteráni rozdělení.

Sobotní den byl velice náročný a končilo se až o půl jedenácté večer. Stejně jako loni, největší kategorií byly sestavy starších žáků s barevným páskem. Celkem 50 se jich utkalo o titul a zároveň o možnost startu na jaře v Praze. Vítězem této kategorie se stal Radim Hložek z Ostravy.

Zajímavé bylo sledovat, jak se úspěšně utkali se seniory aktuální junioři, kteří se pokoušeli o přímou nominaci na ME. Odpoledne a pak i večer došlo k vyhlášení nejúspěšnějších žákovských, seniorských a veteránských kategorií.

  • mladší žákyně: Petra Heydušková (Taekwon‑do ITF Silla)
  • mladší žák: Trung Nguyen Hieu (Taekwon‑do ITF Silla)
  • starší žákyně: Eliška Trčková (Taekwon‑do ITF Brno)
  • starší žák: Radim Hložek (Taekwon‑do ITF Ostrava)
  • seniorka: Tereza Štekerová (Taekwon‑do ITF Sonkal Praha) – obhájila z loňska
  • senior: Dalibor Pantlík (Taekwon‑do ITF F-M)
  • veteránka silver: Hana Císařová (Taekwon‑do ITF Velešín) – obhájila z loňska
  • veterán silver: Zdeněk Rubeš (Taekwon‑do ITF Tongil)
  • veteránka gold: Lenka Seménková (Taekwon‑do ITF Ge-Baek Hosin Sool)
  • veterán gold: Bohumil Daniš (Taekwon‑do ITF Ge-Baek Hosin Sool)

V neděli přišli na řadu juniorští závodníci. Vidět bylo spoustu zajímavých soubojů. Za zmínku určitě stojí výkon Terezy Tobolové, díky které přišla naše nejlepší juniorská bojovnice Anežka Čurdová o svou neporazitelnost na českém tatami. Odpoledne pak ještě před plánovaným koncem došlo k vyhlášení nejlepších juniorských jednotlivců a na závěr vyhlášení nejúspěšnějších škol.

  • mladší juniorka: Magdaléna Koubková (Taekwon‑do ITF Ge-Baek Hosin Sool)
  • mladší junior: Lukáš Pavelek (Taekwon‑do ITF Opava)
  • starší juniorka: Vitaliya Gagloeva (Taekwon‑do ITF Sonkal Praha)
  • starší junior: Vojtěch Kropáč (Taekwon‑do ITF F-M)

Nejúspěšnější školy Mistrovství České republiky 2019 v taekwondu ITF:

  1. Škola taekwon‑do ITF Ge-baek Hosin sool (34 zlatých, 32 stříbrných, 53 bronzových medailí)
  2. Škola taekwon‑do ITF Sonkal Praha (23–15–14)
  3. Škola taekwon‑do ITF Karviná (22–11–17)

Je nutné zdůraznit, že škola taekwon‑do ITF Ge-baek Hosin sool, zvítězila na mistrovství České republiky již potřetí v řadě za sebou. Letos však tato škola měla už v pátek na registraci náskok 10ti zlatých medailí, které získala ze všech kategorií, kde byl pouze jejich jeden závodník.

Celé mistrovství mohli všichni zájemci sledovat nejen přímo ve sportovní hale, ale prostřednictvím tří on-line kamer také na internetu, případně v mobilní aplikaci.

Mimo on-line záznam natáčel po oba dva dny průběh mistrovství ČR také televizní štáb a již zanedlouho si budete moci celé mistrovství připomenout televizním dokumentem na TV Sport5, o jehož vysílání Vás ještě budeme určitě informovat.

Všechny výsledky budou zaneseny do Žebříčku Českého svazu taekwon‑do ITF 2019, který prezentuje všechny české a moravské závodníky a sčítá v tabulkách všechny jejich výsledky v letošním roce ve všech kategoriích.

Závěrem bych chtěl i touto cestou osobně poděkovat všem účastníkům letošního mistrovství České republiky za výbornou atmosféru, všem vítězům moc gratuluji k dosaženým výsledkům i titulům a věřím, že v příštím roce bude naše společné mistrovství, tentokrát v nové atletické hale v Ostravě, ještě o něco málo lepší.

Ing. Kamil Šamal
vedoucí Soutěžního oddělení Českého svazu taekwon‑do ITF

MEDIÁLNÍ
PARTNEŘI