Bulletin svazu

Druhý soutěžní den na mistrovství Evropy 2019 v taekwondu ITF

5. 4. 2019 Marek Lazor

Druhý soutěžní den začal s mírným časovým handicapem ze včerejška, a proto se nejprve pokračovalo ve včerejších zbývajících kategoriích v technických sestavách. Z českých reprezentantů se nakonec nejvíce dařilo a skvělým výkonem došla až do semifinále 2. danů juniorka Vendula Bluchová. Po zajímavém rozhodnutí rozhodčích v semifinále zde ale její cesta skončila. Přesto nakonec dosáhla ziskem bronzové medaile mezi našimi juniorkami zde nejlepšího individuálního výkonu.

Následně už na tatami postupně vyrazili všichni naši veteráni i jediná veteránka. Všichni se nakonec umístili na až medailových pozicích. Jiří Faltin došel v kategorii 1. dan až do finále, kde nakonec vybojoval, podobně jako v loňském roce, stříbrnou medaili. Podobě dopadla také Hana Císařová v kategorii 4. dan.

Bronzové medaile ve technických sestavách pak vybojovali zbývající dva veteránští reprezentanti České republiky František Jeřábek (4. dan) a Zdeněk Rubeš (5. dan).

Po skončení individuálních juniorských kategorií v technických sestavách přišla na řada i u juniorů prestižní soutěž týmových sestav. Český juniorský tým této disciplíně kraluje nepřetržitě již 4 roky a my jsme byli zvědavi zda udrží svou neporazitelnost i po změně juniorského trenéra, kdy loni ukončil činnost úspěšný trenér Ing. Jan Chaloupka a nahradil jej Ing. Filip Gavlas.

Papírové předpoklady se pomalu naplňovali a český juniorský tým si prorážel postupně cestu až do finále, kde na ně na druhé straně čekal, jak jinak, než opět ruský tým. Finále to bylo velmi napínavé, ale rozhodčí se nakonec i popáté v řadě za sebou přiklonili na naší stranu a my tak mohli slavit další ZLATOU medaili.

Namotivovaní zlatou medailí z technických sestav i zlatou medailí Jakuba Tvardka ze speciálních technik vyrazili čeští junioři na ring 7, utkat se o další zlatou medaili v naši parádní disciplíně, a to v týmových speciálních technikách. Zde nám lehce srazili sebevědomí reprezentanti Ruska, když z pěti technik byli úspěšní ve 100%.

Nám nezbývalo než jejich výkon vyrovnat a vynutit si prodloužení. Bohužel jsme zde ale byli nakonec úspěšní jen ve 3 pokusech z pěti, a tak jsme radost ze zlaté medaile tentokrát přenechali ruskému výběru. Náš výkon stačil boj o druhé místo, což jsme již s přehledem zvládli a vybojovali tak stříbrnou medaili.

S podobným nadšením do stejné soutěže nastoupily i české juniorky, vždyť měly ve svém středu aktuální mistryni Evropy Petru Jíchovou a navíc v tréninku v této disciplíně dosahovaly takřka 100% úspěšnosti.

To se nakonec potvrdilo a naše juniorky po úspěšné nominaci postupně bodovaly ve většině technikách a dosáhly ve finále stejné bodové umístění jako řecké reprezentantky.

Rozhodnout se muselo v prodloužení, kde byla v technice nomi chagi úspěšná jen česká Anežka Čurdová, Řekyně se musely spokojit se stříbrem a pro Českou republiku z toho byla další ZLATÁ medaile.

Ve zbytku dne již byla zahájena soutěž v technických sestavách seniorů, kde se nám však bohužel nepodařilo získat žádnou medaili a poslední želízko v ohni je tak Kateřina Kolářová, jejíž kategorie 2. dan se překlopila na další den.

Podobně i ve sportovním boji juniorů prozatím všichni naši reprezentanti nevyhráli skupinu a nepostoupili tak do dalších bojů. Boje ale teprve začaly, v loňském roce jsme z něj nakonec vybojovali 5 zlatých medailí, tak uvidíme jak si v následujících 3 dnech povedeme zde.

2. soutěžní den jsme tak vybojovali pro Českou republiku další 2 zlaté, 3 stříbrné a 3 bronzové medaile.

Celkem tak po dvou soutěžních dnech máme 4 zlaté, 4 stříbrné a 5 bronzových medailí.

V pátek, 5. dubna 2019 mistrovství Evropy v Itálii pokračuje svým 3. soutěžním dnem, který bývá tradičně krizovým.

O to více nás podporujte, čeští reprezentanti na to čekají a Vaše podpora jim hodně pomáhá.

Nebojují zde jen za sebe, ale za celou Českou republiku!

Sledujte naše informace především na Instagramu a Facebooku. Přístup na internetové stránky je zde složitější (hlavně fotografie), tak zde budeme dávat informace jak to půjde.

Organizátor mistrovství připravil z průběhu celého mistrovství Evropy on-line přenos hned ze 7 kamer, které můžete sledovat na www.tkd-itf.gr/index.php?action=streaming&player=102&terren=1.

Ing. Marek Lazor
prezident Českého svazu taekwon‑do ITF

MEDIÁLNÍ
PARTNEŘI