Bulletin svazu

Czech OPEN 2019 v taekwondu ITF v letošním roce opět v A-class

8. 3. 2019 Kamil Šamal

V pátek 1. 3. 2018 se do sportovního centra České unie sportu v Nymburce sjela tradičně nejen česká špička, ale i spoustu zahraničních výprav. Celkem 399 závodníků z 9 zemí a 38 výprav.

Mohli jsme vidět výpravy z Estonska, Moldavska, Polska, Ruska, Řecka, Slovenska, Slovinska, Ukrajiny a samozřejmě České republiky. I letos byl Czech OPEN zařazen do série turnajů „EITF A-class tournament“.

Po delší registraci všech výprav už vše proběhlo podle plánu. Na poradě koučů se upřesnilo několik informací, např. ohledně poměrně nového systému ve sportovním boji, tedy nejprve rozdělení závodníků na skupiny a zde boj každý s každým, a mohlo se jít připravovat halu na dvoudenní turnaj.

Jako vždy celý realizační tým udělal velmi dobrou práci a připravil na sobotu 6 ringů, výzdobu ve formě nových bannerů, které změnily vzhled basketbalové haly na opravdovou mezinárodní taekwon‑do soutěž, připravilo se vše potřebné pro online přenos i TV štáb a ráno mohl bez problémů začít další ročník mezinárodní soutěže Czech OPEN 2019.

Ráno, už při příchodu do haly, si mohli soutěžící prohlédnout rozlosování jednotlivých kategorií a zároveň byl připraven harmonogram na celý soutěžní den s časy začátků všech kategorií.

Na slavnostním nástupu se nejprve opět po roce předaly ceny pro nejlepší mladší a starší žáky i žákyně Žebříčku Českého svazu taekwon‑do ITF za rok 2018 a nymburské klání mohlo začít.

Tradičně se začalo sestavami mladších žáků a žákyň a pro lepší průběh celého dne se ráno představili už i senioři a seniorky, které čekaly celkem 4 disciplíny. Rozhodčí opět pracovali velice dobře a přesně podle harmonogramu se ringy přestavěly na sportovní boj.

Poprvé se na české půdě bojovalo ve skupinách dvoukolově. Společně s pravidly pro technické sestavy černých pásků jsme tak Czech OPEN přiblížili takřka na dosah pravidel oficiálního mistrovství Evropy. Už nám chybí jen zavést poměrně náročný video protest a posledních pár detailů.

Pevně věříme, že i toto přiblížení pomůže nejen členům státní reprezentace České republiky k tomu, aby se připravili na letošní dubnové mistrovství Evropy do italské Rimini co nejlépe.

Ve 12:00 hodin se již vyhlašovali nejúspěšnější mladší žáci a žákyně letošního Czech OPEN. Soutěž však plynule pokračovala dál a kolem sedmé hodiny se vyhlásili nejúspěšnější starší žák a žákyně a senior se seniorkou.

Den však ještě pro všechny nekončil. Na programu bylo ještě pokračování předávání cen pro nejlepší juniory a seniory za rok 2018, které se konalo od 20:00 hodin v kongresovém sále. Oceněny byly i nejúspěšnější školy, jak v hodnocení jednotlivých věkových kategorií, tak i v celkovém hodnocení.

V neděli jsme už v 8:30 hodin mohli vidět nastoupené juniory na tatami, aby předvedli své nejlepší výkony v technických sestavách. I druhý den, přes některé technické komplikace. proběhl bez zbytečných prodlev.

Mohli jsme vidět velice kvalitní zápasy mezi reprezentanty jednotlivých zemí a závěrečné vyhlášení proběhlo, ke spokojenosti všech, už před 17:00 hodin.

Po většinu času byli přítomni na soutěži také vzácní VIP hosté, a to především velmistr Michael E. Prewett, prezident Evropské federace taekwonda (EITF) a velmistr prof. Hwang Ho Yong, senior viceprezident Mezinárodní federace taekwonda (ITF).

Jako další významní hosté navštívili Czech OPEN 2019 např. pan Ing. Ladislav Burian, dřívější prezident Českého svazu taekwon‑do ITF a současný předseda soutěžního oddělení EITF, pan Jiří Mulač, předseda Českého svazu full-contactu a paní Mgr. Jana Chamrová, výkonná ředitelka Česko-korejské společnosti.

Jako vždy byl přítomen i náš televizní štáb, který natáčel z celého průběhu dokument jak pro TV Sport 5 tak i pro TAEKWON‑DO MAGAZÍN. Oba dokumenty brzy odvysíláme na celoplošném TV kanále Sport5.

Za celé vedení Českého svazu taekwon‑do ITF gratuluji všem vítězům a děkuji všem rozhodčím, organizátorům, závodníkům i koučům za kvalitně odvedenou práci.

Podívejte se také na celý záznam obou soutěžních dnů na youtube.com:

sobota, 2. 3. 2019:

neděle, 3. 3. 2019:

Nejúspěšnější jednotlivci Czech OPEN 2019:

  • Mladší žákyně: Eliška Trčková, Brno (3 – 0 – 0)
  • Mladší žák: Vojtěch Dostál, Karviná (2 – 0 – 1)
  • Starší žákyně: Anežka Danihelková, Panter (1 – 1 – 1)
  • Starší žák: David Novak, Slovinsko (2 – 0 – 0)
  • Mladší juniorka: Dajana Babenko, Estonsko (2 – 0 – 0)
  • Mladší junior: Lukáš Pavelek, Opava (2 – 0 – 1)
  • Starší juniorka: Tereza Žilková, Hwarang (2 – 0 – 0)
  • Starší junior: Jakub Tvardek, Karviná (2 – 0 – 1)
  • Seniorka: Tereza Štekerová, Sonkal (2 – 1 – 1)
  • Senior: Jiří Novák, Sonkal (2 – 1 – 0)

Nejúspěšnější týmy Czech OPEN 2019:

  1. Škola taekwon‑do ITF Karviná, CZE (12 – 9 – 11)
  2. Škola taekwon‑do ITF Sonkal, CZE (11 – 5 – 4)
  3. Škola taekwon‑do ITF Silla, CZE (9 – 6 – 6)
  4. Tým Slovinsko, SLO (8 – 9 – 15)
  5. Škola taekwon‑do ITF Brno, CZE (8 – 8 – 10)
Ing. Kamil Šamal
vedoucí Soutěžního oddělení Českého svazu taekwon‑do ITF

MEDIÁLNÍ
PARTNEŘI