Bulletin svazu

Čtvrtý soutěžní den na mistrovství Evropy 2019 v taekwondu ITF

7. 4. 2019 Marek Lazor

Čtvrtý soutěžní den začal velkou změnou, když organizátoři mistrovství díky již docela velkému časovému skluzu oproti původnímu časovému harmonogramu předchozí večer po poradě přelosovali všechny zbývající kategorie tak, aby zbytek mistrovství maximálně optimalizovali.

Pro všechny to znamenalo především přesun všech veteránských kategorií ze soboty na neděli, tak uvidíme, zda tato změna bude pozitivní, nebo zda jen odsune problém na později.

Každopádně hned ráno na ringu 7 proběhla nejprve disciplína speciální techniky, tentokrát v týmech mužů a žen. V této disciplíně, ve které jsme zde vybojovali již 4 zlaté medaile a patří i historicky mezi naše nejúspěšnější, jsme očekávali úspěch i mezi dospělými.

České seniorské reprezentantky tyto naše ambice splnily dokonale. Z 5 předepsaných technik byl bezchybný sice jen ve třech, avšak i tak to byl vzhledem k nastaveným výškám nejlepší výsledek ze všech týmů, což znamenalo hned ráno naši první ZLATOU a celkově již šestou zlatou medaili na tomto mistrovství.

Podobné ambice měl i náš český mužský výběr a přestože byl také úspěšný ve třech technikách, v mužské soutěži do na zlatou medaili v silné konkurenci bohužel nestačilo. Větší počet úspěšných techniky měli reprezentanti Bulharska a Ruska, a tak jsme se po loňském stříbru museli letos spokojit s bronzovou medaili.

České juniorské i seniorské reprezentantky tak získaly ze 4 možných zlatých přesně, ano všechny 4 zlaté medaile. Je to snad poprvé v naši historii, kdy jsme získali ze 100% všech 100%.

V silné mužské konkurenci dnes asi takový výsledek není jednoduše možný, přesto 1 zlatá a jedna stříbrná a jedna bronzová je také vynikající výsledek.

Později na stejném ringu proběhla soutěž dospělých v silovém přerážení. Oba český týmy se sice nenominovaly, na druhé straně byli v nominaci úspěšní oba naši jednotlivci.

Tereza Štekerová, jedna z našich největší favoritek, měla nejprve 2 úspěšné pokusy v technikách sonkal a ap kumchi. Bohužel ji zde zradila technika v kopu yop chagi, a tak již nemohla pomýšlet na zlatou medaili. To se nakonec vyplnilo, přesto její výkon stačil na stříbrnou medaili. Před letošním srpnovým mistrovstvím světa je to velmi dobrý začátek.

Naprosto stejně si vedl v silovém přerážení Martin Friedl, který byl úspěšný ve třech technikách z pěti a do boje o zlatou medaili tak zasáhnout nemohl. Přesto i jeho výkon nakonec stačil na výbornou stříbrnou medaili. Pokud uvážíme, že jeho váha je poloviční oproti ostatním soupeřům, je tato medaile o to cennější.

Na zbývajících 6 zápasištích probíhaly po celý den sportovní boje v jednotlivých věkových kategoriích a váhových kategoriích, které díky zavedení základních skupin, kde probíhaly nejprve boje systémem každý s každým, byly velmi náročné na čas.

Bohužel v této disciplíně kralují země jako je Rusko, Bulharsko, Ukrajina a na tomto mistrovství asi nejvíce Řecko. Z našich dostali nejdále naše děvčata. Česká kapitánka žen Kateřina Kolářová sice skončila ve své skupině na druhém místě, avšak díky systému nakonec měla jako jedna z mála šanci utkat se ještě o třetí místo. Zde již nedala bulharské reprezentantce šanci a zaslouženě vybojovala bronzovou medaili ve sportovním boji do 72 kg.

Na poslední medaili českého týmu jsme sice čekali až do večera, avšak stálo to za to. Loňská juniorská mistryně Evropy Anežka Čurdová doslova proletěla základní skupinou, když postupně porazila všechny své soupeřky ve skupině. Podobně si vedla i v následujícím semifinále a pak již jen vyhlížela svou finálovou soupeřku.

Podle papírových předpokladů se z druhé strany dostala do finále ruská reprezentantka Elizaveta Laskhina. Motivace i forma Anežky však byla i ve finále obrovská a zkušenou ruskou reprezentantku nenechala prakticky udělat ani jednu úspěšnou techniku a po celý zápas ji doslova válcovala.

Její bodový náskok se neustále zvyšoval a my už minutu před koncem věděli, pokud Anežka neudělá nějakou fatální chybu, svůj titul už jistě obhájí. Nic z toho špatného se nestalo a Anežka vybojovala ve váhové kategorii juniorek do 64 kg ZLATOU medaili a svůj další evropský titul.

Celkem tak Česká republika čtvrtý soutěžní den přidala do své sbírky 2 zlaté, 2 stříbrné a 2 bronzové medaile.

Celkově má naše republika zatím po čtyřech dnech 7 zlatých, 9 stříbrných a 8 bronzových medailí a stále si ještě držíme si za Ruskem, Ukrajinou a Řeckem celkové 4. místo.

Neděle bude pro všechny účastníky velmi náročná, protože únava všech již dosahuje vrcholu, přesto doufáme, že se nám podaří ještě navýšit medailovou sbírku a pak především udržet celkové 4. místo v Evropě. Bude to ale velmi těžké, protože nám na záda dýchají výborní reprezentanti Bulharska a také početná Anglická výprava, která má velké zastoupení v dnešních veteránských kategoriích.

Protože se také obava s pozdního konce mistrovství, připravil organizátor na neděli ještě jeden ring navíc. Soutěžit se tak bude poprvé na 8 rinzích najednou.

Stále nás podporujte, čeští reprezentanti na to čekají a Vaše podpora jim hodně pomáhá. Nebojují zde jen za sebe, ale za celou Českou republiku!

Sledujte naše informace především na Instagramu a Facebooku. Přístup na internetové stránky je zde složitější (hlavně fotografie), tak zde budeme dávat informace jak to půjde.

Organizátor mistrovství připravil z průběhu celého mistrovství Evropy on-line přenos hned ze 7 kamer, které můžete sledovat na www.tkd-itf.gr/index.php?action=streaming&player=102&terren=1.

Ing. Marek Lazor
prezident Českého svazu taekwon‑do ITF

MEDIÁLNÍ
PARTNEŘI