Bulletin svazu

Čeští studenti měli unikátní příležitost cvičit s legendou taekwonda, supreme mastrem Kim Bok-manem

13. 5. 2019 Marek Lazor

První květnový den dorazila na pozvání do České republiky z amerického New Jersey doslova speciální výprava 5 osob, která následně zamířila do Brna.

Jednalo se v první řadě o legendu světového formátu v taekwondu, bývalého korejského vojáka, blízkého spoupracovníka generála Choi Hong‑hi a dnes nejvyššího mistra, pana Kim Bok-mana. Společně s ním přiletěl také jeho student číslo jedna velmistr Brad Shipp (9. dan) a dále velmistr Raymond Saint (8. dan), velmistr Daniel Gaul (8. dan) a velmistryně Deborah Henkel (8. dan), všichni instruktoři bojového umění Chun Kuhn Do.

Po nezbytné jednodenní aklimatizaci, panu Kim Bok-manovi je již 84 let, připravili organizátoři společně se zástupci brněnského nadačního fondu KRTEK návštěvu dětské onkologie DFN v Brně, kde si všichni společně pod vedením paní Doležalové z nadace prošli všechna oddělení léčených dětí. Byl to opravdu neuvěřitelný a silný zážitek pro všechny, protože až zde si člověk uvědomí, jaký zázrak je mít zdravé děti.

Pan Kim Bok-man všechny přítomné překvapil svou pozitivní energií a snažil se jí také co nejvíce předat těmto dětem. S každým se chtěl vyfotit, s každým se chtěl obejmout, s každým si chtěl popovídat. Svým přístupem je motivoval, ať jsou silní, a nemoc zvládnou porazit.

Druhý den už ale začal dlouho očekávaný dvoudenní seminář ve sportovní hale TJ Tesla v Brně, který byl zaměřen výhradně na sebeobranu beze zbraně, sebeobranu proti noži a cvičení s vybranými zbraněmi. Po celé dva dny tak probíhaly vždy dva tříhodinové praktické semináře, které chvílemi prokládal pan Kim Bok-man vysvětlováním teorie nebo i historie.

Cvičení to bylo pro všechny určitě velmi poučné a každý si z nich odnesl něco nového. Pan Kim také důrazně vysvětloval, že u tréninku s jakoukoli zbraní musí jít legrace stranou a každý se musí na cvičení maximálně soustředit. K jakékoli zbrani je potřeba mít vždy řádný respekt.

V sobotu večer byla pro všechny účastníky připravena také společná zhruba tříhodinová slavnostní večeře v hotelu BOBY Brno, při níž pan Kim Bok-man ale větší polovinu opět učil a po většinu času i předcvičoval. Jeho energie byla neskutečná, a jak sám říká, rád se prezentuje jako reklama na zdraví a zdravý životní styl, protože zdraví je jedna z nejdůležitějších lidských hodnot.

Součástí celé akce byla také finanční sbírka pro nadační fond KRTEK dětské onkologie DFN v Brně. Celé vybrané vstupné všech účastníků bylo v neděli po skončené celé akce veřejně předáno paní Doležalové, zástupkyni nadace KRTEK. Celková vybraná částka nakonec činila 53.500,- Kč, přičemž tuto skvělou věc podpořilo ještě jednou navíc několik účastníků a také všichni zahraniční hosté další částkou přesahující 5.000,- Kč.

Všichni zájemci si také mohli přímo na místě zakoupit dvě knihy pana Kim Bok-mana, a to knihu o historii taekwonda a knihu o bojovém umění Chun Kuhn Do, které se mimo jiné zabývá především sebeobranou a bojem se zbraněmi.

Jednalo se opravdu o unikátní víkend s unikátním cvičením s unikátním člověkem. S člověkem, který stál u zrodu korejského taekwonda, přinesl do něj pohled i techniky zkušeného korejského vojáka, který prošel v první linii mnoha bitvami. I proto jsou jeho zkušenosti nejen zajímavé, ale dnes velmi důležité.

Jsme moc rádi, že jsme měli příležitost se osobně setkat s touto legendou taekwonda, a to navíc u nás v České republice.

Marek Lazor a Libor Macháň

MEDIÁLNÍ
PARTNEŘI