Bulletin svazu

Český mezinárodní technický seminář v taekwondu ITF s velmistrem Hwang Ho‑jongem

4. 6. 2019 Marek Lazor

Od pátku 31. května 2019 do neděle 2. června 2019 proběhl ve sportovní hale TJ Chodov další z řady letošních mezinárodních technických seminářů v taekwondu ITF s korejským velmistrem Hwang Ho‑jongem (9. dan).

Po Kypru a Německu se tento seminář uskutečnil v České republice. Pořadatelství se ujalo jako vždy technické oddělení Českého svazu taekwon‑do ITF a součástí semináře byly v jeho závěru v neděli také zkoušky na vyšší technické stupně dan v taekwondu ITF.

Semináře se zúčastnilo celkem 49 velmistrů, mistrů, instruktorů a studentů taekwonda ITF, a to z Velké Británie, Nizozemska, Rakouska, Moldávie, Švýcarska a především pak z České republiky.

První den byly na programu tříhodinového semináře jednotlivé základní pohyby (techniky) v taekwondu ITF a pak také teorie taekwonda (teorie síly, kompozice taekwonda, tajemství tréninku ap.).

V sobotu dopoledne navštívilo tento mezinárodní seminář dalších více jak 40 českých instruktorů a studentů taekwonda, protože ten byl výjimečně spojen s pravidelným pražským svazovým regionálním technickým seminářem.

Na programu byla společná výuka základních technických sestav až do Ge-baek (2. dan). Každá sestava byla procvičena několikrát včetně individuálního předcvičení vybraným studentem s komentářem velmistra Hwanga.

V odpoledním, dalším tříhodinovém bloku, byla na programu výuka systému soubojů v taekwondu, vysvětlení sebeobrany a pak ještě další technické sestavy na 3. dan.

V sobotu večer pozval Český svaz taekwon‑do ITF všechny účastníky semináře na společnou "českou" večeři ve formě pečených vepřových BBQ žebírek, kterou doplnil velmistr Hwang a jeho žena pravým doma vyrobeným korejským kimchi. Všichni se nakonec s touto vydatnou večeří vypořádali se ctí a pokračovali cvičením i po zbývající den.

Poslední, nedělní dopolední tříhodinový blok, byl celý zaměřen na nejvyšší technické sestavy v taekwondu ITF, a to od Sam-il až po poslední dvacátou čtvrtou sestavu Tong-il.

Na konci semináře obdržel každý účastník certifikát Českého svazu Taekwon‑do ITF s potvrzením účasti na tomto semináři. Rádi bychom obdobný seminář zorganizovali opět za rok a věříme, že jej navštíví další z velké řady českých a moravských mezinárodních instruktorů, trenérů i studentů taekwonda ITF.

Návštěva semináře určitě stojí za to. Každý si může v klidu zopakovat nebo se i naučit mnoho z celého taekwonda.

Velmistr Hwang Ho‑jong zanedlouho povede další mezinárodní semináře v Polsku (červen), v Bulharsku v rámci letošního mistrovství světa (srpen) nebo v Rakousku (listopad).

Ing. Marek Lazor
prezident Českého svazu taekwon‑do ITF

MEDIÁLNÍ
PARTNEŘI