Bulletin svazu

České Budějovice se staly na 4 dny centrem českého taekwonda

26. 5. 2016 Marek Lazor

Tento článek byl převzat z předchozí verze webu, a proto prosím omluvte případné chybné formátování textu nebo chybějící obrázky. Na převodu všech článků na novou verzi se usilovně pracuje.

foto 19. až 22. května 2016 se staly České Budějovice dočasných centrem českého taekwonda. Sjeli se zde postupně skoro všichni vedoucí všech škol sdružených v Českém svazu Taekwon-Do ITF. Na výběr měli třídenní mezinárodní technický seminář ITF, zkoušky na mistrovské technické stupně dan, oslavu 60. narozenin velmistra Hwang Ho-yonga, nebo nedělní volební členskou schůzi Českého svazu Taekwon-Do ITF.
Ve čtvrtek 19. května 2016 začal v 16 hodin ve sportovní tenisové hale LTC další z řady mezinárodních technických seminářů ITF pod vedením velmistra Hwang Ho-yonga. Velmistr Hwang, i když se jen krátce před tím vrátil z půlročního pobytu v Koreji, byl na seminář aklimatizován a perfektně připraven. Po 3 dny se věnoval třicítce účastníků, z čehož byla skoro polovina mezinárodních instruktorů. O tom, že se jednalo opravdu o seminář mezinárodní, svědčila účast mezinárodního instruktora Marinose Stefanouse z Kypru.
Na programu byla výuka základních pohybů, kompozice taekwonda, teorie síly, nácvik všech 24 sestav v taekwondu Chon-ji až Tong-il, nebo systém výuky matsogi. Velmistr Hwang na semináři často chválil techniku všech účastníků, což všechny motivovalo ještě k lepšímu cvičení. Vzhledem k tomu, že zde nebylo tolik účastnických dotazů, jak bývá na mezinárodních seminářích zvykem, prokládal velmistr Hwang seminář také svými zážitky ze svého života, a to pak především o ty, které byly spjaty přímo s Českou republikou.
V sobotu 21. května 2016 po ukončení mezinárodního semináře začaly ve 14 hodin slibem taekwonda zkoušky na mistrovské technické stupně dan. Přestože bylo ke zkouškám přihlášeno „jen“ 10 kandidátů, většina z nich skládala zkoušky na vysoké technické stupně 4. až 6. dan.
Zde musíme zmínit alespoň tyto 2 významné události.
Zkoušku na 2. dan zde mimo jiné vykonal také Jiří Novák ze školy Sonkal Praha. Jirka se stal v letošním roce nejúspěšnějším juniorem mistrovství Evropy v řecké Soluni (11. až 17. dubna 2016), když zde získal zlatou medaili v technických sestavách na I. dan a stříbrnou medaili ve speciálních přerážecích technikách. Podobně jako na zmíněném mistrovství, exceloval i na těchto zkouškách, což ocenil velmistr Hwang excelentním bodovým hodnocením, a to neuvěřitelných 69 bodů. Jedná se pravděpodobně o nejvyšší bodové hodnocení, které udělil velmistr Hwang v České republice na danových zkouškách.
Zkoušku zde také úspěšně vykonali s bodovým ohodnocením 67 bodů jedni z našich nejzkušenějších trenérů Zbyněk Mácha, vedoucí školy Won-Hyo Třeboň a Libor Macháň, vedoucí školy TKD Brno. Oba se stali nově držiteli již 6. danu v taekwondu ITF.
Sobotní den však zkouškami neskončil. Na programu byla ještě dlouho připravovaná oslava 60. narozenin velmistra Hwang Ho-yonga. V 18:30 pronesl prezident svazu Martin Zámečník jménem všech členů svazu slavnostní přípitek, poděkoval velmistru za jeho dosavadní práci a vyslovil přání nás všech, aby tato naše spolupráce trvala ještě mnoho desítek let. Následně velmistru Hwangovi předala třicítka účastníku oslavy mnoho dárků, z nichž musíme alespoň na jeden upozornit.
Aleš Císař ze školy TKD Velešín připravuje ve spolupráci se svazem knížku, která se bude věnovat jen a pouze životu velmistra Hwanga. Z knížky, která je již před dokončením, zde byla velmistru Hwangovi slavnostně předána její titulní stránka. Věříme, že si již brzy budeme moci všichni tuto knížku přečíst.
Avšak ani touto sobotní oslavou ještě program taekwonda ITF v Českých Budějovicích nekončil. Hned v neděli dopoledne proběhla od 11 hodin v hotelu Budweis opět po třech letech volební členská schůze Českého svazu Taekwon-Do ITF. Zde si vedoucí všech 34 sdružených škol v Českém svazu Taekwon-Do ITF vyslechli hodnocení práce za uplynulé 3 roky a následně na základě novelizovaných stanov svazu zvolili nové vedení na následující 4 roky. Kolem 17 hodiny, po ukončení členské schůze svazu, nastal čas loučení a byl tak zakončen dlouhý, ale určitě zajímavý pobyt českých taekwondistů v Českých Budějovicích.
I když byl program po celé 4 dny opravdu nabitý, našel se čas i na prohlídku centra města, které bylo pro všechny účastníky coby kamenem dohodil, a také na ochutnávku místního piva Budvar z posledního národního pivovaru v České republice.

MEDIÁLNÍ
PARTNEŘI