Bulletin svazu

Česká republika vyhrála mezinárodní A-class soutěž SLO OPEN 2018 v taekwondu ITF

27. 10. 2018 Marek Lazor

O víkendu 19. – 21. října 2018 se uskutečnil další letošní mezinárodní turnaj A-class v taekwondu ITF. Pořadatelem bylo Slovinsko a zde konkrétně město Žalec.

Český svaz taekwon‑do ITF na tento prestižní turnaj vyslal nejen svou kompletní juniorskou i seniorskou reprezentaci České republiky, ale nabídl sdruženým subjektům možnost se této akce také zúčastnit. Proto zajistil pro všechny bezplatný společný svazový autobus.

Jsme rádi, že tuto možnost mnohé sdružené subjekty využily a do Slovinska se tak nakonec podívalo ještě dalších 12 českých škol. Někteří závodníci využili svazový autobus, někteří vzhledem ke vzdálenosti využili osobní dopravu.

Celkem se tak tohoto turnaje ve Slovinsku zúčastnilo 79 českých závodníků, což je asi v historii svazu nejvyšší číslo, kolik Čechů najednou soutěžilo na jednom turnaji v zahraničí.

Celkem se letošního SLO OPEN zúčastnilo 467 závodníků ze 64 klubů a školy taekwonda ITF z 18 evropských zemí, kteří se zde utkali ve dvou soutěžních disciplínách taekwonda, a to ve sportovním boji a v technických sestavách. Velmi silné výpravy zde dorazily s Řecka, Ukrajiny, Slovinska, Estonska, Chorvatska nebo Bulharska.

V sobotu byly na programu všechny juniorské i seniorské věkové kategorie. Vzhledem k velmi velkém počtu závodníků a aplikací nových pravidel ITF (volitelné technické sestavy cvičené samostatně a sportovní boj v eliminaci ve skupinách každý s každým) je škoda, že samotná soutěž již ráno začala s dvouhodinovým zpožděním, protože bylo jasné, že i tak nás čeká velmi dlouhý boj na 5 zápasištích.

Předpověď se také naplnila a poslední závodníci nastupovali na tatami okolo půlnoci.

Druhý den byli na programu již jen žáci. Soutěž začala včas, a tak již okolo 16 hodiny mohlo dojít k závěrečnému slavnostnímu vyhlášení celkových výsledků.

Vítězem letošního SLO OPEN 2018 se stala reprezentace České republiky, která zde získala celkem 17 zlatých, 14 stříbrných a 18 bronzových medailí před výpravami domácího Slovinska a Ukrajiny.

Dalších 12 českých škol přidalo k hodnocení České republiky dalších 11 zlatých medailí, takže tento turnaj patřil pro všechny české zástupce mezi velmi úspěšné. Navíc v tak silné konkurenci si naši závodníci odvezli i mnoho a mnoho nových mezinárodních zkušeností, které se jim v budoucnu nejednou vrátí.

Mimo to hned 3 naši závodníci obdrželi pohár za nejlepší kombinované umístění, a to:

  • juniorka Petra Jíchová (reprezentace ČR): 1. místo sportovní boj, 1. místo technické sestavy
  • junior Jan Veškrna (reprezentace ČR): 1. místo sportovní boj, 1. místo technické sestavy
  • žák Radim Hložek (Ostrava): 1. místo sportovní boj, 1. místo technické sestavy

Do konce letošního roku proběhnou v Evropě ještě zbývající dva A-class turnaje, a to nejprve 24. – 25. 11. 2018 v bulharském Plovdivu Bulgaria OPEN 2018 a následně 15. – 16. 12. 2018 v řecké Soluni King of taekwon‑do 2018.

Věříme, že se obou turnajů zúčastní také Češi, minimálně do Řecka pojede vybraná část české reprezentace.

Ing. Marek Lazor
prezident Českého svazu taekwon‑do ITF

MEDIÁLNÍ
PARTNEŘI