Bulletin svazu

Celosvětová připomínka 100. let od narození tvůrce taekwonda, generála Choi Hong‑hi

22. 11. 2018 Marek Lazor

Nejen Česká republika si v letošním roce připomíná 100. let od vzniku samostatného Československa, ale také taekwon‑do si oslavilo své velmi významné výročí. 9. listopadu 2018 uplynulo právě 100 let od narození legendárního korejského generála Choi Hong‑hi, tvůrce korejského moderního umění sebeobrany, které dnes zná celý svět pod názvem taekwon‑do.

Generál Choi je od roku 2002, kdy zemřel, pohřben na hřbitově korejských osobností v korejském Pchjongjangu. Proto byla právě zde uspořádána mezinárodní federaci taekwonda (ITF) ve spolupráci s korejským svazem taekwonda celosvětová připomínka 100. let od jeho narození 9. 11. 1918.

Celá akce trvala oficiálně celé 4 dny a zúčastnilo se jí více jak 200 velmistrů, mistrů, instruktorů a studentů taekwonda z celého světa. Nejvíce účastníků dorazilo z blízké Číny a pak také z Velké Británie. Českou republiku, zde zastupoval prezident svazu Marek Lazor a také Michal Bor, vedoucí školy taekwonda ITF Chon-ji společně i se svým otcem.

Vlastní připomínka začala hned ráno v pátek 9. 11. 2018, kdy se všichni účastníci poklonili u hrobu generála Choi Hong‑hi. Následně se všichni přesunuli do kongresového sálu v moderním Sci-tech Complexu, kde nejprve shlédli nový televizní dokument o životě generála Choie. Následovaly proslovy prezidenta ITF a dalších představitelů vedení ITF, kteří zde také připomněli jen o pár dnů dříve podepsanou zásadní dohodu se světovou federací taekwonda (WT). Následně pak také předali slavnostně nové certifikáty na 7. a 8. dan a pamětní výroční medaile vybraným mistrům i velmistrům.

Protože společný program celé akce byl po všechny dny velice dlouhý a také dost náročný, pokusíme se jej zde jen vypsat v bodech. Všichni účastníci postupně v průběhu 4 dnů navštívili svatyni taekwonda (muzeum), dětský domov v Pchjongjangu s cca 100 dětmi, centrální ZOO a muzeum přírodní historie, rodiště prvního korejského prezidenta – Mangyongdae, hlavní třídu i památník Juche, velkou mezinárodní exhibici taekwonda v paláci taekwonda, mezinárodní zábavné hry, shlédli představení národního uměleckého souboru v Ponghwa divadle a nakonec absolvovali na pozvání předsedy vlády slavnostní večeři ve vyhlášené místní restauraci Okryu. Paralelně také probíhaly v paláci taekwonda cvičební semináře, které vedli pod dohledem našeho velmistra Hwang Ho‑jonga místní korejští velmistři. Účastníci mezinárodní exhibice pak měli také ještě možnost absolvovat několik tréninků s korejskými členy exhibičního týmu. Většinu programu pak můžete shlédnout ve fotogalerii, tedy tam, kde bylo možno fotografovat.

Vzhledem k tomu, že česká část delegace zůstala v Pchjongjangu ještě 2 dny po skončení akce, mohli si již tak nabitý program rozšířit ještě o další zážitky. Exkluzivně jsme tak měli možnost navštívit muzeum korejské války (1950 – 1953) včetně zajaté legendární americké „špiónské“ lodě Pueblo. Zážitek z návštěvy byl opravdu velice silný, jen škoda, že uvnitř velkého muzea bylo fotit zakázáno. I tak si můžete prohlédnout alespoň exteriéry muzea s vojenskou technikou účastníků války. Velice silným zážitkem byla také návštěva prezidentského paláce Kumsusan (Palác slunce), a to včetně mauzoleí obou dřívějších korejských prezidentů. Opět zde nebylo nikde dovoleno fotit, o to silnější to byl zážitek. Také exkluzivně jsme navštívili korejskou školku prezidenta Kim Ir-sena, kde nám děti ve věku 2–4 let připravili nečekané, ale o to příjemnější představení, když i nás nakonec zapojili do svého představení.

Po celu dobu nás Pchjongjangem provázel syn našeho velmistra Kwang-hun, se kterým jsme tak měli možnost navštívit i takové místa, na které by se běžné delegace neměli možnost dostat. Projeli jsme se tak místním metrem, navštívili mnoho místních obchodů, muzeum známek i prodejnu korejských propagačních předmětů, nebo si zblízka prohlédnout velké bronzové sochy obou dřívějších prezidentů. Bylo nám také umožněno projít se v nejmodernější obytné části v Pchjongjangu, která byla postavena teprve nedávno. Zajímavý byl také pohled na stále ještě nedostavěný 330 metrů vysoký hotel Rjugjong, největší stavbu v Koreji.

Jsme rádi, že jsme mohli v tak nabitém programu, strávit také hned 2 večery s naším velmistrem Hwangem i jeho ženou, paní Ham. Jeden večer jsme na pozvání velmistra Hwanga strávili v restauraci v hotelu Koryo a poslední večer jsme na oplátku pozvali velmistra Hwanga s rodinou do blízké korejsko – italské restaurace na pravou pizzu.

Jako zástupci Českého svazu Taekwon‑do ITF jsme si na takto akci nemohli nechat ujít i několik pracovních setkání. Již před vlastní cestou jsme komunikovali s českým velvyslanectvím v Pchjongjangu a domluvili se, že se na místě také setkáme. V úterý 13. 11. 2018 jsme tak v odpoledních hodinách mohli opět po roce navštívit naše velvyslanectví v čele s panem velvyslancem Milanem Hupcejem a jeho českým týmem. Setkání to bylo opět velmi příjemné a my se tak mohli z první ruky dozvědět o aktuálním stavu na korejském poloostrově i předpokládaným vývojem v blízké budoucnosti. S panem velvyslancem i jeho týmem jsme se pak potkali osobně ještě jednou, a to přímo na letišti, protože s námi společně letěli také letadlem do Pekingu, kde na ně čekala mezinárodní konference a další pracovní povinnosti. Mohli jsme tak i v letadle pokračovat v našich hovorech a získat tak ještě více informací o Koreji. Snad zde nevyzradíme žádné tajemství, když napíšeme, že mise pana velvyslance v Koreji letos po dlouhých 14 letech v Koreji končí a v příštím roce jej můžete potkávat už v jiné, prozatím nejmenované zemi.

Setkali jsme se zde také pracovně s viceprezidentem ITF a prezidentem bulharského svazu taekwonda ITF, panem Mario Bogdanovem a členem výboru rozhodčích EITF panem Vergiliy Sitnilskym, abychom probrali aktuální změny v mezinárodních soutěžních pravidlech, pohled České republiky na ně a případné očekávané změny po ročním vyzkoušení na letošním ME v Estonsku i MS v Bělorusku. Většina změn však v pravidlech zůstane i v následujícím roce a budou se i nadále testovat.

Nakonec zde musíme připomenout také osobní schůzku v prostorách taekwon‑do paláce s předsedou korejského svazu taekwonda a ministrem sportu pro taekwon‑do panem Kim Gyong-Ho, kde jsme mu mimo jiné předali jako dar Českého svazu taekwon‑do ITF velkou broušenou českou vázu, kterou jsme pro tento účel speciálně přivezli do Koreje.

Zde jsme měli také možnost opět se setkat s korejským mistrem Son Song-gunem, který v minulosti určitou dobu také pobýval a učil taekwon‑do ITF v České republice. Mistr Son na Českou republiku vzpomíná v dobrém a rád by se k nám ještě někdy opět podíval. Mimochodem mistra Sona máte také možnost vidět v rámci výroční exhibice, kde předvádí silové přerážení na desky i střešní tašky.

Těch 7 dnů v Koreji bylo pro všechny opravdu velmi náročných, avšak pro Český svaz taekwon‑do ITF i velmi úspěšných. Zcela jistě jsme zde zanechali výraznou stopu a udělali pro náš svaz hodně, a to nejen diplomatické práce. Bylo také příjemné sledovat obrovský zájem o osobu našeho velmistra Hwanga. Prakticky každý účastník této unikátní akce si s ním chtěl podat ruku, vyfotografovat se a prohodit alespoň pár slov.

Záznam výroční mezinárodní exhibice ke 100. letům od narození generála Choi Hong‑hi:

Ing. Marek Lazor
prezident Českého svazu taekwon‑do ITF

MEDIÁLNÍ
PARTNEŘI